Dodaj do ulubionych

Początek wychowawczego a L4

20.02.11, 07:11
Witam serdecznie,

Jestem na zwolnieniu lekarskim z powodu nawrotu choroby stawów kilka miesięcy po urodzeniu drugiego dziecka. Jakiś czas temu wysłałam do pracodawcy wniosek o rozpoczęcie urlopu wychowawczego za kilka dni, bowiem kończy mi się urlop wypoczynkowy, który chcę wykorzystać w całości przed rozpoczęciem wychowawczego.

Czy jeżeli w dniu, w którym rozpoczyna mi się urlop wychowawczy będę nadal na zwolnieniu, to tego dnia przejdę na wychowawczy, czy będzie kontynuacja zwolnienia lekarskiego i w związku z tym jakieś pieniążki (tych potrzebuję bardzo na leki)?

Bardzo proszę o odpowiedź.
Dziękuję.

A.
Obserwuj wątek
    • aniask_mama Re: Początek wychowawczego a L4 20.02.11, 20:53
      normalnie zacznie się wychowawczy
    • aga-w82 Re: Początek wychowawczego a L4 03.03.11, 19:22
      Jeśli w dniu w którym powinien zacząć się urlop wychowawczy przebywasz na L4 to oczywiście wychowawczy się przesuwa i jesteś na L4 i co za tym idzie oczywiście masz wypłacany zasiłek chorobowy. Możesz po zakończeniu jednego zwolnienia mieć kolejne tylko pamiętaj, że musi być zachowana ciągłość bo nawet 1 dzień przerwy skutkuje uruchomieniem wychowawczego i wtedy już L4 nie jest potrzebne. Informacja potwierdzona, sama przebywam na L4 ( powikłania po źle zrobionym znieczuleniu do cc )jestem bezpośrednio po macierzyńskim i kilku dniach wypoczynkowego.
      • ola_mi Re: Początek wychowawczego a L4 03.03.11, 19:45
        aga-w82 napisała:

> Jeśli w dniu w którym powinien zacząć się urlop wychowawczy przebywasz na L4 to
        > oczywiście wychowawczy się przesuwa i jesteś na L4 i co za tym idzie oczywiści
        > e masz wypłacany zasiłek chorobowy.

z czyms takim OCZYWISTYM się nie spotkałam smile
        Do autorki watku: Możesz wycofać na piśmie wniosek o udzielenie urlopu wychowawczego najpóźniej na 7 dni przed planowanym rozpoczęciem tego urlopu.
        Wówczas nie rozpoczniesz urlopu wychowawczego,a po ustaniu choroby w uzgodnionym z pracodawcą terminie wykorzystujesz niewykorzystaną część urlopu wypoczynkowego i możesz złożyć wniosek o wychowawczy.

Oświadczenie o wycofaniu wniosku wiążące jest dla pracodawcy tylko wtedy, jeśli zostało złożone z uwzględnieniem 7 dniowego terminu i jeszcze przed rozpoczęciem urlopu wychowawczego. Nie można wycofać wniosku dotyczącego urlopu wychowawczego, który już się rozpoczął.

• ola_mi żeby była jasność 03.03.11, 19:53

Choroba pracownika nie przerywa urlopu wychowawczego, ani nie powoduje przesunięcia terminu jego rozpoczęcia. onacza to, ze jeżli nie wycofasz wniosku o wychowawczy najpóćniej na 7 dni przed jego rozpoczęciem, nie doatniesz żadnych pieniązkuw za zwolnienie przypadające w okresie wychowawczego.
          Informacja BARDZO SPRAWDZONA
          podstawa prawna art. 12 ust. 2 pkt 2 ustawy zasiłkowej.
      • slonko1335 Re: Początek wychowawczego a L4 04.03.11, 09:03
        aga-w82 napisała:

> Jeśli w dniu w którym powinien zacząć się urlop wychowawczy przebywasz na L4 to
        > oczywiście wychowawczy się przesuwa i jesteś na L4 i co za tym idzie oczywiści
        > e masz wypłacany zasiłek chorobowy. Możesz po zakończeniu jednego zwolnienia mi
        > eć kolejne tylko pamiętaj, że musi być zachowana ciągłość bo nawet 1 dzień prze
        > rwy skutkuje uruchomieniem wychowawczego i wtedy już L4 nie jest potrzebne. Inf
        > ormacja potwierdzona, sama przebywam na L4 ( powikłania po źle zrobionym zniecz
        > uleniu do cc )jestem bezpośrednio po macierzyńskim i kilku dniach wypoczynkoweg
        > o.

a Tobie to się przypadkiem nie pomylił urlop wychowawczy z wypoczynkowym?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka