Dodaj do ulubionych

L4 i opieka

04.03.11, 11:17
Mam pytanie czy może ktoś wie? będę wdzięcznasmile

aktualnie jestem na opiece na dziecko ale sama się pochorowałam czy w związku z tym mogłabym przerwać opiekę i wziąć L4 na swoją chorobę a potem dokończyć opiekę na dziecko? czy przepadnie mi w tym przypadku wypisana już opieka?

dziękuje i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • joanna_poz Re: L4 i opieka 04.03.11, 11:48
      a jaki to ma mieć w ogole cel i sens?

i to i to masz tak samo płatne, wiec wszystko jedno czy jestes na opiece czy na "swoim" L4.
      • ola_mi Re: L4 i opieka 04.03.11, 12:30

rożnica jest znacząca, bo liczba dni opieki jest w czasie roku ograniczona, duzo bardziej niż prawo do zasilku chorobowego
        • alpantofelek Re: L4 i opieka 11.03.11, 22:49
          dokładnie tak....
          niestety mi nie chodzi już tylko o kasę ale o realną opiekę nad dzieckiem
          opieka jak dowiedziałam się trwa 60 dni w roku i jest 80% płatna..."moje" L4 również ale jak rozumiem mogę mieć go więcej...tyle, że jeśli jestem dział. gosp. to niestety ale "moje" L4 nakłada sie na opiekę i nie mogę z niej skorzystać innym razem

sytaucja komplikuje się jeszcze bardziej bo aktualnie jesteśmy w szpitalu gdzie mogłabym wziąć zwolnienie szpitalne ale po co? dzwoniłam do ZUS i powiedzięli mi, że to również się nakłada na siebie bo to ja jestem w szpitalu z dzieckiem....dla mnei jest to krzywdzące bo to nie ja sprawuję teraz opiekę nad dzieckiem ale szpital...więc niestety moa opieka którą pediatra wypisała mi wcześniej "leci"....

cóż...aktualnie choroba zaczyna i mnie rozkłądać więc chciałąm wziąć L4 na siebie aby przerwać "opiekę" ale jak się dowiedziałam i już wyżej napisałam tak się nie da bo zwolnienia się na siebie nakłądają....

dla mnie osobiście jest to krzywdzące...ale co zrobić?
          jedyne wyjście to wyjechać do Irlandiismile))

pozdrawiam serdecznie wszystkich z forum i życzę dużo zdorowia
          • ib_k Re: L4 i opieka 12.03.11, 09:51
            ięc chciałąm wziąć L4 na sieb
            > ie aby przerwać "opiekę" ale jak się dowiedziałam i już wyżej napisałam tak się
            > nie da bo zwolnienia się na siebie nakłądają....

ale co ty za głupoty wypisujesz? jeżeli dziecko jest chore i ty się nim opiekujesz należy ci się zasiłek opiekuńczy, jeżeli nie sprawujesz opieki (bez względu na powód) to ci się nie należy, po prostu
            jeżeli jesteś chora powinnaś normalnie wziąć ZLA i rozliczyć je z ZUS, robiąc jednocześnie korektę wcześniejszych rozliczeń z tytułu opieki
            tak swoją drogą, jeżeli dziecko jest w szpitalu to zasiłek opiekuńczy tak czy siak ci nie przysługuje, chyba że lekarze w szpitalu oświadczą że jesteś tam niezbędna aby opiekować się dzieckiem
            • alpantofelek Re: L4 i opieka 14.03.11, 09:29
              dziękuję za informację ale sarkazm był zupełnie niepotrzebny a owe "głupoty" powiedziały mi panie z ZUS do których kilkakrotnie dzwoniłam aby potwierdzić swoje wiadomości

przeczytaj raz jeszcze mój przypadek zamim cokolwiek ocenisz bo to nie jest miłe

więc raz jeszcze:
              mam wypisaną opiekę na dziecko do 15 marca przez pediatrę w międzyczasie trafiliśmy do szpitala i moja opieka i przebywanie tutaj w raz z nim jest konieczna (czy wezmę szpitalne zaświadczenie czy nie dla ZUS jest to samo i opieka się nie przerwie i nie zachowam tych dni jak mnie PAni poinformowała)...do tego ja się pochorowałam i jestem osobą prowadzącą dział. gosp.

to dość skomplikowane ale jak mnie Pani z ZUS poinformowała to niestety ale opieka mi się nie zachowa nawet jeśli teraz złożę L4 na siebie...więc gdzie są owe głupoty?
              • ib_k Re: L4 i opieka 14.03.11, 09:50
                alpantofelek napisała:

>moja opieka i przebywanie tutaj w raz z nim jest konieczna

ok, w tej sytuacji przedstawiasz ZLA z tytułu opieki nad dzieckiem, może być wystawione przez lekarza prowadzącego z POZ lub przez lekarza w szpitalu

>..do tego ja się pochorowałam

jeżeli ty jesteś chora, to jakim prawem siedzisz w szpitalu i narażasz dzieci na dodatkowe choroby, coś kłamiesz, albo jesteś chora i nie możesz sprawować opieki nad dzieckiem w szpitalu albo ją sprawujesz i nie jesteś chora

> to dość skomplikowane ale jak mnie Pani z ZUS poinformowała to niestety ale opi
                > eka mi się nie zachowa nawet jeśli teraz złożę L4 na siebie.

to nie jest skomplikowane, i albo trafiłaś na niekompetentną osobę w ZUS albo czegoś nie zrozumiałaś,
                występując do ZUS o wypłatę zasiłku opiekuńczego wypełniasz druk ZUS Z-15 i ZUS Z-3a w
                którym wypisujesz dni opieki, jeżeli przerwałaś opiekę swoim L4 po prostu robisz korektę tych druków,
                nie rozumiem co masz na myśli pisząc "opieka mi się nie zachowa"?
                60 dni dotyczy wypłaty zasiłku opiekuńczego ze środków ZUS, twoje dziecko może chorować dłużej ale tylko za 60 dni dostaniesz pieniądze

• filipianka Re: L4 i opieka 14.03.11, 10:41
                  > 60 dni dotyczy wypłaty zasiłku opiekuńczego ze środków ZUS, twoje dziecko może
                  > chorować dłużej ale tylko za 60 dni dostaniesz pieniądze

ale niestety za czas bez prawa do zasiłku trza będzie płacić składki mimo niezarabiania na nie z powodu sprawowania opieki
                  • ib_k Re: L4 i opieka 14.03.11, 10:48
                    filipianka napisała:

> > 60 dni dotyczy wypłaty zasiłku opiekuńczego ze środków ZUS, twoje dziecko
                    > może
                    > > chorować dłużej ale tylko za 60 dni dostaniesz pieniądze
                    >
                    > ale niestety za czas bez prawa do zasiłku trza będzie płacić składki mimo nieza
                    > rabiania na nie z powodu sprawowania opieki

i jest to niestety jedna z tych irytujących głupot prawnychsad
                • alpantofelek Re: L4 i opieka 16.03.11, 08:44
                  po przeczytaniu Twojego komentarza zrozumiałam, że potrafisz czytać ale nie rozumiesz...co jest dosyć podstawową kwestią komunikacji między ludźmi

jeżeli zaczniesz rozumieć to co czytasz to kiedyś może wrócimy do rozmowy

tego typu komentarze nic nie wnoszą i szkoda czasu na czytanie takich bzdur

bez odbioru
                • alpantofelek Re: L4 i opieka 16.03.11, 09:11

> jeżeli ty jesteś chora, to jakim prawem siedzisz w szpitalu i narażasz dzieci na dodatkowe choroby, coś kłamiesz, albo jesteś chora i nie możesz sprawować opieki nad dzieckiem w szpitalu albo ją sprawujesz i nie jesteś chora

(a wiesz o tym że są dzieci kilkumiesięczne których nie zostawia się samych w szpitalu???? i wiesz o tym, że można być jednoczesnie chorym bo złapało się jakis wirus i być w szpitalu??? jak nie wiesz to idź sobie na oddział dzieci małych i zobacz rodziców siedzących tam z poświęceniem całymi nocami bez względu na to jak się czują i czy sa chorzy....lekarze na to pozwalają ale trzeba zachować szczególną ostrośnośc zakąłdając maski bądź leżąc w izolatce.....więc Twój komentarz okłamstwie jest co namniej bezczelny

to nie jest skomplikowane, i albo trafiłaś na niekompetentną osobę w ZUS albo czegoś nie zrozumiałaś,
                  > występując do ZUS o wypłatę zasiłku opiekuńczego wypełniasz druk ZUS Z-15 i ZUS
                  Z-3a w którym wypisujesz dni opieki, jeżeli przerwałaś opiekę swoim L4 po prostu robisz korektę tych druków,

(jasne ale czy zachowam wtedy opiekę na dziecko? bo mam wypisaną opiekę do 15-go a zwolnienie lekarskie mam od 1 też do 15 i jak mi Pani w ZUS powiedziała owe zwolnienia się na siebie nakładają i przepada mi opieka na dziecko więc nie ma sensu zajmowac się całą papierologią bo chciałam wiedzieć czy zachowam opiekę)

> nie rozumiem co masz na myśli pisząc "opieka mi się nie zachowa"? mam to na myśli, że jeśli mam opiekę wypisaną od 15 lutego do 15 marca a sama w międzyczasie mam L4 na siebie od 1 do 15 to czy olpieka na dziecko mi się przerywa i moge ją wykorzystac w innym terminie czy nie?

> 60 dni dotyczy wypłaty zasiłku opiekuńczego ze środków ZUS, twoje dziecko może chorować dłużej ale tylko za 60 dni dostaniesz pieniądze
                  jednakże po przeczytaniu Twojego powyższego komentarza zrozumiałam, że potrafisz czytać ale nie roz umiesz...co jest dosyć podstawową kwestią komunikacji między ludźmi jeżeli zaczniesz rozumieć to co czytasz to kiedyś może wrócimy do rozmowy tego typu komentarze nic nie wnoszą i szkoda czasu na czytanie takich bzdur

• ib_k Re: L4 i opieka 16.03.11, 09:37
                    alpantofelek napisała:

> > 60 dni dotyczy wypłaty zasiłku opiekuńczego ze środków ZUS, twoje dziecko
                    > może chorować dłużej ale tylko za 60 dni dostaniesz pieniądze
                    > jednakże po przeczytaniu Twojego powyższego komentarza zrozumiałam, że potrafi
                    > sz czytać ale nie roz umiesz...co jest dosyć podstawową kwestią komunikacji mię
                    > dzy ludźmi jeżeli zaczniesz rozumieć to co czytasz to kiedyś może wrócimy do ro
                    > zmowy tego typu komentarze nic nie wnoszą i szkoda czasu na czytanie takich bzd
                    > ur

wiesz masz chyba jakiś problem, ale może wynika on z choroby

ale nie ważne, bardzo chcę ci pomóc i mimo że uważam że chora nie masz prawa przebywać na oddziale szpitalnym opiekując się dzieckiem, powtarzam!