pasquda77 27.06.11, 15:18 stazysty na 3msc. po zakonczonym okresie stażu?da się?No bo chyba UP nie zmusi mnie do tego siłą?Miała ktoras taka sytuacje, wszelkie rady mile widziane Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
miarka71 Re: Staż z UP-jak ominąć konieczność zatrudnienia 27.06.11, 15:32 nie musisz zatrudniać , tylko przez dwa lata nie dostaniesz od up żadnego stażysty, po dwóch latach możesz starac sie ponownie o stażystę. Odpowiedz Link Zgłoś
el_jot Re: Staż z UP-jak ominąć konieczność zatrudnienia 27.06.11, 15:33 Kombinujemy, kombinujemy, co? Zatrudnij normalnie, zapłać pełny ZUS i podatki. Nieładnie, oj nieładnie tak kombinować. Odpowiedz Link Zgłoś
pasquda77 Re: Staż z UP-jak ominąć konieczność zatrudnienia 27.06.11, 15:36 tak, kombinujemykolezanka bezrobotna, nie moze nic znalezs, chciałam jej pomóc, a na jej Zus i podatki i pensje mnie nie stac.Wiesz, nie wszyscy maja kasy jak lodu Odpowiedz Link Zgłoś
el_jot Re: Staż z UP-jak ominąć konieczność zatrudnienia 27.06.11, 15:45 Zatrudniasz ją na trzy miesiące? Fajna koleżanka z ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Staż z UP-jak ominąć konieczność zatrudnienia 27.06.11, 16:05 pasquda77 napisała: > kolezanka bezrobotna, nie moze nic znalezs, chciałam jej pomóc, > a na jej Zus i podatki i pensje mnie nie stac. Fajnie pomagac za cudze pieniadze (sobie tez "pomoglas"), ale za swoje to juz niefajnie??? Odpowiedz Link Zgłoś
semihora Re: Staż z UP-jak ominąć konieczność zatrudnienia 28.06.11, 08:52 > Fajnie pomagac za cudze pieniadze (sobie tez "pomoglas"), ale za swoje to juz n > iefajnie??? Rzadko się z tym panem zgadzam, ale teraz udało mu się napisać coś mądrego. Łatwo być takim wspaniałomyślnym, pomocnym i w ogóle och i ach, kiedy się korzysta z cudzych środków. A jak mogłabyś pomóc po koleżeńsku, tak sama z siebie, to wolisz wyrolować swoją koleżankę. Stażystę po skończonym stażu można zatrudnić na umowę zlecenie na dwa miesiące, a to chyba nie przyczyni się do twojej katastrofy finansowej? Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: Staż z UP-jak ominąć konieczność zatrudnienia 28.06.11, 22:37 Łatwo być takim wspaniałomyślnym, pomocnym i w ogóle och i ach, kiedy się korzysta z cudzych środków Ależ paskuda pomogła tylko i wyłącznie sobie a nie koleżance białego murzyna miała przez kilka miesięcy i jeszcze jej za to dopłacili, a teraz zatrudnic trzeba to kwiczy. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Staż z UP-jak ominąć konieczność zatrudnienia 27.06.11, 15:36 Nie ma konieczności zatrudnienia stażysty-w końcu mógł się nie sprawdzić, Tobie mogła się zmienić sytuacja, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
pasquda77 Re: Staż z UP-jak ominąć konieczność zatrudnienia 27.06.11, 15:37 ale nasz UP podpisuje umowy o staz tylko na takich własnie warunkach... Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Staż z UP-jak ominąć konieczność zatrudnienia 27.06.11, 15:43 być może co PUP to obyczaj a być może coś się zmieniło i chcieli zapobiec wykorzystywaniu pracowników. Znam osoby które brały stażystów aby sobie na pracownikach zaoszczędzić i nie miały w ogóle zamiaru ich zatrudniać, może zdarzało się to na tyle często, że postanowili to ukrócić. Odpowiedz Link Zgłoś
ciociacesia nieliczni szczsciarze 27.06.11, 15:37 dostaja zatrudnienie po stazu z UP wiec chyba nie jest to jakos szczegolnie skomplikowane, zeby nie zatrudniac Odpowiedz Link Zgłoś
pasquda77 Re: nieliczni szczsciarze 27.06.11, 15:38 no własnie tez tak mi się wydaje, ale czytam, ze w razie niezatrudnienia bede musiała zwrocic wydatki jakie poniósł Up na mojego stażystę. Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: nieliczni szczsciarze 27.06.11, 15:48 Bo to nie system pomagający tworzeniu bezrobocia, a wręcz przeciwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
tezee Re: nieliczni szczsciarze 27.06.11, 23:29 Dokładnie i to bardzo psuje rynek pracy. Powinni to ukrócić już dawno ! Odpowiedz Link Zgłoś
lelija05 Re: Staż z UP-jak ominąć konieczność zatrudnienia 27.06.11, 15:51 Wstydziłabyś się zadawać takie pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Staż z UP-jak ominąć konieczność zatrudnienia 27.06.11, 16:01 lelija05 napisała: > Wstydziłabyś się zadawać takie pytanie. A dlaczego? Przeciez "pasqda". Odpowiedz Link Zgłoś
marycha1433 Re: Staż z UP-jak ominąć konieczność zatrudnienia 27.06.11, 16:04 baltycki napisał: > lelija05 napisała: > > > Wstydziłabyś się zadawać takie pytanie. > A dlaczego? Przeciez "pasqda". > )))) Odpowiedz Link Zgłoś
lelija05 Re: Staż z UP-jak ominąć konieczność zatrudnienia 27.06.11, 16:08 No tak Odpowiedz Link Zgłoś
wioskowy_glupek Re: Staż z UP-jak ominąć konieczność zatrudnienia 27.06.11, 20:57 Nie maż obowiązku zatrudnienia. Kłopoty będziesz miała jak będziesz brała któregoś z kolei stażystę i zatrudniała. Wiem bo mój były pracodawca znalazł sobie takie darmowe źródło pracowników - pół roku i wypier** aż w końcu na niego donieśli. Odpowiedz Link Zgłoś
sylvie81 Re: Staż z UP-jak ominąć konieczność zatrudnienia 27.06.11, 21:17 Owszem, ma, jeśli podpisze umowę, która to reguluje i np. w sytuacji nie zatrudnienia będzie musiała ponieść koszty stażu. Różnie to bywa w różnych pup-ach, ale wynika to z faktu, iż staże dofinansowane z EFS w ramach PO KL mają wiązać się z realizacją 'efektywności zatrudnienowej'. Krótko mówiąc mają generować nowe miejsca pracy i służyć bezrobotnemu, a nie wiązać się z bezpłatnym dla pracodawcy wyzyskiem. Ja to akurat popieram. Odpowiedz Link Zgłoś
miniofilka Re: Staż z UP-jak ominąć konieczność zatrudnienia 27.06.11, 21:21 sylvie81 napisała: > Owszem, ma, jeśli podpisze umowę, która to reguluje i np. w sytuacji nie zatrud > nienia będzie musiała ponieść koszty stażu. Różnie to bywa w różnych pup-ach, a > le wynika to z faktu, iż staże dofinansowane z EFS w ramach PO KL mają wiązać s > ię z realizacją 'efektywności zatrudnienowej'. Krótko mówiąc mają generować now > e miejsca pracy i służyć bezrobotnemu, a nie wiązać się z bezpłatnym dla pracod > awcy wyzyskiem. Ja to akurat popieram. Ja również Jak kogoś nie stać na pracownika, niech zwija interes Stop wyzyskiwaczom takim jak autorka wątku Odpowiedz Link Zgłoś
wioskowy_glupek Re: Staż z UP-jak ominąć konieczność zatrudnienia 27.06.11, 21:26 Ja także ale mylisz się nie ma takiego obowiązku... Odpowiedz Link Zgłoś
madzioreck Re: Staż z UP-jak ominąć konieczność zatrudnienia 27.06.11, 21:04 > > Wstydziłabyś się zadawać takie pytanie. > A dlaczego? Przeciez "pasqda". Odpowiedz Link Zgłoś
oto.jest.kasia Re: Staż z UP-jak ominąć konieczność zatrudnienia 27.06.11, 23:18 przede wszystkim bardzo dużo zależy tu od pup-u i procedur w danym urzędzie, w większości jest tak, że niestety nie "dadzą" ci stażysty jeśli nie zatrudnisz potem takiej osoby po stażu, szczególnie w tym roku, gdzie środki na aktywizację zawodową zostały znacznie okrojone, więc urzędy będą się chciały pochwalić efektywnością staży jako pracodawca podpisujesz z urzędem "umowę stażową" w której najczęściej są już zawarte warunki zatrudnienia po stażu tj. długość zatrudnienia czasem jest tak, że zatrudnienie nie musi być na umowę o pracę, wystarczy ummowa zlecenie, a wtedy możesz nie opłacać składek na ubezpieczenie społeczne i płacić tylko i wyłączenie składkę na ubezpieczenie zdrowotne - w takim przypadku koszty zatrunienia są niższe drugi sposób obniżenia kosztów to zatrudnienie po stażu, ale w niepełnym etacie sposobów jak nie zatrudnić stażysty po stażu mimo takiego warunku w umowie stażowej nie podam chociaż istnieją i niestety, ale są czasami bardzo chamsko praktykowane przez pracodawców ;> Odpowiedz Link Zgłoś
myga Re: Staż z UP-jak ominąć konieczność zatrudnienia 28.06.11, 08:59 wystarczy ummow > a zlecenie, a wtedy możesz nie opłacać składek na ubezpieczenie społeczne i pła > cić tylko i wyłączenie składkę na ubezpieczenie zdrowotne ______ przeciwnie, ubezpieczenie spoleczne oraz zdrowotne obowiazkowe, a chorobowe dobrowolne. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Staż z UP-jak ominąć konieczność zatrudnienia 28.06.11, 07:10 jestes pracodawca... nie wstyd Ci pytac o cos takiego? Odpowiedz Link Zgłoś
wioskowy_glupek Re: Staż z UP-jak ominąć konieczność zatrudnienia 28.06.11, 07:49 Ale o co w ogóle chodzi ? Bo nie rozumiem, odkąd to UP ma prawo nakładać obowiązek zatrudniania kogokolwiek ? I skąd to oburzenie ? Jeśli przychodzi na staż ktoś kto pomimo 6 miesięcznego stażu nic nie umie i olewa robotę to dlaczego niby ma go pracodawca zatrudnić ? Byłam na stażu, swoja robotę wykonywałam dobrze i zostałam zatrudniona. Koleżanka kombinowała, spóźniała się nie przychodziła i olewała robotę - nie zatrudnili jej... Bo niby czemu ? Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Staż z UP-jak ominąć konieczność zatrudnienia 28.06.11, 08:55 Podejrzewam, że w przypadku niesolidnego stażysty masz obowiązek tę niesolidność zgłosić wcześniej i przerwać mu staż z odpowiednim uzasadnieniem. A nie wykorzystać jego pracę do końca, jaka by tam nie była, na koszt Unii. Odpowiedz Link Zgłoś
wioskowy_glupek Re: Staż z UP-jak ominąć konieczność zatrudnienia 28.06.11, 10:37 Zacznijmy od uporządkowania pewnej sprawy - na koszt Unii czyli na nasz koszt. I nie rozumiem afery... Ale najpierw do wypowiedzi powyżej - tak masz rację i tu pewnie też by tak było ale sytuacja rozwiązała się nieco inaczej, mniejsza z tym To było ekstremum, przyjmijmy jednak że przychodzi mi na staż pracownik, który pracuje porządnie ale nie na 100%. Nie wywalam go ze stażu bo swoją robotę robi ale niekoniecznie muszę chcieć go zatrudnić. Teraz 2 rzecz... Z tego co zrozumiałam, to autorka chciała pomóc koleżance więc przyjęła ją na staż. Jednak stwierdziła, ze jak ma sama to opłacać to jej się to nie opłaca. I cóż w tym niby takiego dziwnego ? Ktoś rzucił tu argumentem że fajnie się pomaga nie za swoje - chwileczkę, jak to nie za swoje ? A te pieniądze to niby czyje są ? Bo mnie się wydaje że z naszych podatków, przypominam że Polska do Euro kołchozu też się dokłada. Tak więc po prostu chciała dać koleżance zatrudnienie na 3 miesiące, ale jej samej na to po prostu nie stać. Nie widzę tu żadnego krętactwa. Co do staży to od dawna wiadomo że nie działa to jako tworzenie nowych miejsc pracy a jako darmowa siła robocza. Tak było jest i będzie. Dla mnie od autorki większymi krętaczami i wyzyskiwaczami są Ci zatrudniający na umowy zlecenie itp... Odpowiedz Link Zgłoś
pasquda77 Re: Staż z UP-jak ominąć konieczność zatrudnienia 28.06.11, 11:02 Dzięki wioskowy za zrozumienieBo rzeczywiście panika sie zrobiła jakbym co najmniej każda z osobna miała okraść Tak ciężko zrozumieć, ze w małych miasteczkach nie ma innej możliwości załapania się na własnie np. na staż czy do jakiejkolwiek innej pracy?? Koleżanka nie ma żadnych dochodów, poprosiła mnie o wzięcie na staż, dobrze wie, ze później nie stać mnie na jej zatrudnienie.Ale lepiej niech klepie biedę dalej nonie?Jak się zarabia po 2-3 tysie jak pewnie Wy, to ciężko pomyśleć, ze komuś te 600 zł życie ratuje? I do durnej panny która radzi mi zlikwidować firmę skoro mnie nie stać na pracownika-masz racje, lepiej nie robić nic!!To ze nie stać mnie na pracownika nie oznacza jeszcze, ze ja się z niej nie utrzymam. Szkoda tylko, ze jak pojawia sie watek z pytaniem czy mówic pracodawcy o ciąży przed podpisaniem stałej umowy to wszystkie krzyczycie, ze absolutnie nie!!!JESTESCIE LEPSZE ODE MNIE??? Odpowiedz Link Zgłoś
asiulka_pl Re: Staż z UP-jak ominąć konieczność zatrudnienia 28.06.11, 19:40 ciąża nie moze wplynac na decyzje odnosnie zatrudnienia/niezatrudnienia - to bylaby dyskryminacja;p na ktoryms forum jedna Pani przytaczala rozmowe z kolezanka angielka ktora w 7mies ciazy szla na rozmowe o prace oczywiscie w Anglii, a mianowicie zapytala czy nie beda sie pytac i o ta ciaze czy cos w tym stylu a ta na to odpowiedziala ze absolutnie, bo to wlasnie by byla dyskryminacja i moglaby do sadu pozwac nie mowie tez ze mieli obowiazek ta pania zatrudnic, jednak jej ciaza nie powinna miec wplywu na zatrudnienie... jednak masz racje wszystko zalezy z ktorej strony patrzec ale nie mam zamiaru zaprzeczac ze to troche nie w porzadku nie informowac ze sie w tej ciazy jest... Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: Staż z UP-jak ominąć konieczność zatrudnienia 28.06.11, 22:40 Widzisz paskuda, tylko wioskowy głupek jest w stanie Cię zrozumieć Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Staż z UP-jak ominąć konieczność zatrudnienia 28.06.11, 23:42 wioskowy_glupek napisała: > Ktoś rzucił tu argumentem że fajnie się pomaga nie za swoje - chwileczkę, > jak to nie za swoje ? A te pieniądze to niby czyje są ? Bo mnie się wydaje > że z naszych podatków, Wszystko co panstwowe jest z naszych podatkow, nauczycielki moga sobie kawalek szkoly wziac, bo ich przecie, z ich podatkow.. i ten laptop dyrektora z ich podatkow, dla synka, do domu.. z mojego podatku. Odpowiedz Link Zgłoś
zdecydowana_brunetka Re: Staż z UP-jak ominąć konieczność zatrudnienia 28.06.11, 19:55 A jaką umowę masz z UP? Odpowiedz Link Zgłoś
lipsmacker Re: Staż z UP-jak ominąć konieczność zatrudnienia 29.06.11, 08:11 Nie tylko rynek pracy w Polsce jest przerazajacy ale i sytuacja malych firm, ktorych rzeczywiscie bardzo czesto nie stac na pracownikow w obliczu astronomicznych oplat na ZUS. Porownywalnie - ja w Australii place na odpowiednik ZUSu 3,4% pensji swoich pracownikow. Przeogromna roznica. Dziwi mnie natomiast ile pan tu moralizuje, zwazajac ze mieszkajac w Polsce sposrod wielu znanych mi firm i mniejszych przedsiebiorcow nie znalam nikogo kto nie krecilby w jakis sposob. Nawet ksiegowe doradzaly jak bezpiecznie ominac prawo, a wlasciciele firm prywatnie powtarzali te sama mantre "nie umiesz krasc to sie w tym kraju nie dorobisz". Ja akurat krasc ale nie lubie, dlatego tez wole prowadzic firme w panstwie ktore i mnie nie okrada z moich ciezko zarobionych pieniedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
luxfera1 Re: Staż z UP-jak ominąć konieczność zatrudnienia 29.06.11, 08:23 Nie ma obowiązku zatrudniania po stażu nawet jesli wynika to z umowy.To tylko deklaracja którą sklada sie na wniosku o staż.W innym wypadku wniosek nie jest wogóle rozpatrywany.Jesli sprawy zaszly juz taqk daleko i was PUP ma jakies własne ustalenia,kolezanka może napisać odmowę przyjęcia pracy po stażu i dobrze ją uzasadnić. Jesli wziełas ja na staż tylko po to żeby przez 3-ce miała te 700zl i nie wplynęlo to na jej ogólną sytuację pracową to troche głupio.ale jesli staż byl solidny,koleżanka zdobyła nowe umiejętności,w papiery może wpisać sobie doświadczenie i to pomoże jej w znalezieniu pracy to uważam że taki staż ma spokojnie sens. Odpowiedz Link Zgłoś
pasquda77 Re: Staż z UP-jak ominąć konieczność zatrudnienia 29.06.11, 08:40 Ja jej jeszcze nie wzięłam na staż, pytałyśmy się tylko o zasady stażu w naszym UP i powiedziano nam, ze po 6 msc stażu MUSZE ja zatrudnić na 3 msc.A na to mnie nie stac i już, koleżanka dobrze wie jaka jest sytuacja.Myslałam, ze takie nie zatrudnianie to standart, bo wszędzie do okoła własnie widze, ze każdy stazysta po zakonczeniu stażu idzie " na zieloną trawkę" Odpowiedz Link Zgłoś
ally Re: Staż z UP-jak ominąć konieczność zatrudnienia 29.06.11, 09:46 > Ja akurat krasc ale nie lubie, dlatego tez wole prowadzic firme w panstwie ktor > e i mnie nie okrada z moich ciezko zarobionych pieniedzy. A autorka wątku lubi kraść i naprawdę nie wszystkim musi się to podobać. Odpowiedz Link Zgłoś
pasquda77 Re: Staż z UP-jak ominąć konieczność zatrudnienia 29.06.11, 12:42 Ally-teraz to błysnełaś intelektemUkradłam Ci coś?Licz się dziewczę ze słowami! Odpowiedz Link Zgłoś
c2h6 Re: Staż z UP-jak ominąć konieczność zatrudnienia 29.06.11, 12:55 pasquda77 napisała: > Ally-teraz to błysnełaś intelektemUkradłam Ci coś?Licz się dziewczę ze słowa > mi! JESZCZE nie. Zamierzasz ukraść. Odpowiedz Link Zgłoś
zdecydowana_brunetka Re: Staż z UP-jak ominąć konieczność zatrudnienia 29.06.11, 15:15 Powiedz jeszcze CO ona zamierza ukraść. I komu. Grrrr, państwo puryści z Bożej łaski. Przecież to wszystko jeden wielki pic na wodę - tzn "przeciwdziałanie" bezrobociu wg UP i cały ten program stażowy. Trochę prawie-wolontariuszy dla firm i uzyskanie wpisu w CV dla młodych. Do tego się temat sprowadza. Pieniądze można by wydać duużo lepiej, ale generalnie cały ten "kapitał ludzki" to dla mnie temat dla prokuratora w dużej części. Straszna kasa de facto w błoto. Podstawa to umowa z UP, konsekwencje jej złamania też tam są. Odpowiedz Link Zgłoś
ally Re: Staż z UP-jak ominąć konieczność zatrudnienia 29.06.11, 22:25 > Powiedz jeszcze CO ona zamierza ukraść. Pieniądze. > I komu. Podatnikom. Serio musiałam to tłumaczyć? Odpowiedz Link Zgłoś
c2h6 Re: Staż z UP-jak ominąć konieczność zatrudnienia 30.06.11, 10:07 zdecydowana_brunetka napisała: > Powiedz jeszcze CO ona zamierza ukraść. I komu. Grrrr, państwo puryści z Bożej > łaski. Pieniądze, mnie. > Przecież to wszystko jeden wielki pic na wodę - tzn "przeciwdziałanie" bezroboc > iu wg UP i cały ten program stażowy. Trochę prawie-wolontariuszy dla firm i uzy > skanie wpisu w CV dla młodych. Do tego się temat sprowadza. I ludzie mają doświadczenie w pracy. To duża korzyść. > Pieniądze można by wydać duużo lepiej, ale generalnie cały ten "kapitał ludzki" Ta, jasne. Na kosmetyki dla kumpelki wątkotwórczyni. > to dla mnie temat dla prokuratora w dużej części. Straszna kasa de facto w bło > to. > Podstawa to umowa z UP, konsekwencje jej złamania też tam są. Odpowiedz Link Zgłoś
wioskowy_glupek Re: Staż z UP-jak ominąć konieczność zatrudnienia 30.06.11, 10:47 Batycki aż szkoda polemizować z farmazonami które wypisujesz... Co ma kradzież mienia do zatrudniania kogoś w firmie i to legalnie ? Te pieniądze są właśnie po to żeby z nich fundować ludziom staże a laptop w szkole jest od tego żeby stał w szkole a nie w Twoim domu... Noemi - owszem bo jak widać tylko wioskowy_glupek myśli zamiast moralizować - Wiem przykre to Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: Staż z UP-jak ominąć konieczność zatrudnienia 30.06.11, 12:57 Jeśli pomoc - zapłata za staż, jest wypłacana pod warunkiem zatrudnienia potem tej osoby, to pobieranie kasy, a potem wypięcie się tyłkiem na obowiązku, które z tym pobieraniem kasy się wiązały, to jest kradzież. Jeśli w umowie jest, że pomoc jest przy zatrudnieniu, to sorry, ale jeśli nie jest się w stanie spełnić warunków umowy, to się jej nie podpisuje. To takie trudne do zrozumienia? Odpowiedz Link Zgłoś