Dodaj do ulubionych

Staż z UP-jak ominąć konieczność zatrudnienia ?

27.06.11, 15:18
stazysty na 3msc. po zakonczonym okresie stażu?da się?No bo chyba UP nie zmusi mnie do tego siłą?winkMiała ktoras taka sytuacje, wszelkie rady mile widzianesmile
Obserwuj wątek
    • miarka71 Re: Staż z UP-jak ominąć konieczność zatrudnienia 27.06.11, 15:32
      nie musisz zatrudniać , tylko przez dwa lata nie dostaniesz od up żadnego stażysty, po dwóch latach możesz starac sie ponownie o stażystę.
    • el_jot Re: Staż z UP-jak ominąć konieczność zatrudnienia 27.06.11, 15:33
      Kombinujemy, kombinujemy, co? Zatrudnij normalnie, zapłać pełny ZUS i podatki. Nieładnie, oj nieładnie tak kombinować.
      • pasquda77 Re: Staż z UP-jak ominąć konieczność zatrudnienia 27.06.11, 15:36
        tak, kombinujemytongue_outkolezanka bezrobotna, nie moze nic znalezs, chciałam jej pomóc, a na jej Zus i podatki i pensje mnie nie stac.tongue_outWiesz, nie wszyscy maja kasy jak lodusmile
        • el_jot Re: Staż z UP-jak ominąć konieczność zatrudnienia 27.06.11, 15:45
          Zatrudniasz ją na trzy miesiące? Fajna koleżanka z ciebiewink
        • baltycki Re: Staż z UP-jak ominąć konieczność zatrudnienia 27.06.11, 16:05
          pasquda77 napisała:

> kolezanka bezrobotna, nie moze nic znalezs, chciałam jej pomóc,
          > a na jej Zus i podatki i pensje mnie nie stac.
          Fajnie pomagac za cudze pieniadze (sobie tez "pomoglas"), ale za swoje to juz niefajnie???
          • semihora Re: Staż z UP-jak ominąć konieczność zatrudnienia 28.06.11, 08:52
            > Fajnie pomagac za cudze pieniadze (sobie tez "pomoglas"), ale za swoje to juz n
            > iefajnie???

Rzadko się z tym panem zgadzam, ale teraz udało mu się napisać coś mądrego. Łatwo być takim wspaniałomyślnym, pomocnym i w ogóle och i ach, kiedy się korzysta z cudzych środków. A jak mogłabyś pomóc po koleżeńsku, tak sama z siebie, to wolisz wyrolować swoją koleżankę. Stażystę po skończonym stażu można zatrudnić na umowę zlecenie na dwa miesiące, a to chyba nie przyczyni się do twojej katastrofy finansowej?
            • naomi19 Re: Staż z UP-jak ominąć konieczność zatrudnienia 28.06.11, 22:37
              Łatwo być takim wspaniałomyślnym, pomocnym i w ogóle och i ach, kiedy się korzysta z cudzych środków
              Ależ paskuda pomogła tylko i wyłącznie sobie a nie koleżance białego murzyna miała przez kilka miesięcy i jeszcze jej za to dopłacili, a teraz zatrudnic trzeba to kwiczy.
    • slonko1335 Re: Staż z UP-jak ominąć konieczność zatrudnienia 27.06.11, 15:36
      Nie ma konieczności zatrudnienia stażysty-w końcu mógł się nie sprawdzić, Tobie mogła się zmienić sytuacja, itd.
      • pasquda77 Re: Staż z UP-jak ominąć konieczność zatrudnienia 27.06.11, 15:37
        ale nasz UP podpisuje umowy o staz tylko na takich własnie warunkach...
        • slonko1335 Re: Staż z UP-jak ominąć konieczność zatrudnienia 27.06.11, 15:43
          być może co PUP to obyczaj a być może coś się zmieniło i chcieli zapobiec wykorzystywaniu pracowników. Znam osoby które brały stażystów aby sobie na pracownikach zaoszczędzić i nie miały w ogóle zamiaru ich zatrudniać, może zdarzało się to na tyle często, że postanowili to ukrócić.
    • ciociacesia nieliczni szczsciarze 27.06.11, 15:37
      dostaja zatrudnienie po stazu z UP wiec chyba nie jest to jakos szczegolnie skomplikowane, zeby nie zatrudniac
      • pasquda77 Re: nieliczni szczsciarze 27.06.11, 15:38
        no własnie tez tak mi się wydaje, ale czytam, ze w razie niezatrudnienia bede musiała zwrocic wydatki jakie poniósł Up na mojego stażystę.
        • naomi19 Re: nieliczni szczsciarze 27.06.11, 15:48
          I bardzo dobrze.
          • naomi19 Re: nieliczni szczsciarze 27.06.11, 15:48
            Bo to nie system pomagający tworzeniu bezrobocia, a wręcz przeciwnie.
            • tezee Re: nieliczni szczsciarze 27.06.11, 23:29
              Dokładnie i to bardzo psuje rynek pracy. Powinni to ukrócić już dawno !
    • lelija05 Re: Staż z UP-jak ominąć konieczność zatrudnienia 27.06.11, 15:51
      Wstydziłabyś się zadawać takie pytanie.
      • baltycki Re: Staż z UP-jak ominąć konieczność zatrudnienia 27.06.11, 16:01
        lelija05 napisała:

> Wstydziłabyś się zadawać takie pytanie.
        A dlaczego? Przeciez "pasqda".
        • marycha1433 Re: Staż z UP-jak ominąć konieczność zatrudnienia 27.06.11, 16:04
          baltycki napisał:

> lelija05 napisała:
          >
          > > Wstydziłabyś się zadawać takie pytanie.
          > A dlaczego? Przeciez "pasqda".
          >

smile))))
        • lelija05 Re: Staż z UP-jak ominąć konieczność zatrudnienia 27.06.11, 16:08
          No tak smile
          • wioskowy_glupek Re: Staż z UP-jak ominąć konieczność zatrudnienia 27.06.11, 20:57
            Nie maż obowiązku zatrudnienia. Kłopoty będziesz miała jak będziesz brała któregoś z kolei stażystę i zatrudniała.

Wiem bo mój były pracodawca znalazł sobie takie darmowe źródło pracowników - pół roku i wypier** aż w końcu na niego donieśli.
            • sylvie81 Re: Staż z UP-jak ominąć konieczność zatrudnienia 27.06.11, 21:17
              Owszem, ma, jeśli podpisze umowę, która to reguluje i np. w sytuacji nie zatrudnienia będzie musiała ponieść koszty stażu. Różnie to bywa w różnych pup-ach, ale wynika to z faktu, iż staże dofinansowane z EFS w ramach PO KL mają wiązać się z realizacją 'efektywności zatrudnienowej'. Krótko mówiąc mają generować nowe miejsca pracy i służyć bezrobotnemu, a nie wiązać się z bezpłatnym dla pracodawcy wyzyskiem. Ja to akurat popieram.
              • miniofilka Re: Staż z UP-jak ominąć konieczność zatrudnienia 27.06.11, 21:21
                sylvie81 napisała:

> Owszem, ma, jeśli podpisze umowę, która to reguluje i np. w sytuacji nie zatrud
                > nienia będzie musiała ponieść koszty stażu. Różnie to bywa w różnych pup-ach, a
                > le wynika to z faktu, iż staże dofinansowane z EFS w ramach PO KL mają wiązać s
                > ię z realizacją 'efektywności zatrudnienowej'. Krótko mówiąc mają generować now
                > e miejsca pracy i służyć bezrobotnemu, a nie wiązać się z bezpłatnym dla pracod
                > awcy wyzyskiem. Ja to akurat popieram.

Ja równieżsmile
                Jak kogoś nie stać na pracownika, niech zwija interessmile
                Stop wyzyskiwaczom takim jak autorka wątkusmile
              • wioskowy_glupek Re: Staż z UP-jak ominąć konieczność zatrudnienia 27.06.11, 21:26
                Ja także ale mylisz się nie ma takiego obowiązku...
        • madzioreck Re: Staż z UP-jak ominąć konieczność zatrudnienia 27.06.11, 21:04
          > > Wstydziłabyś się zadawać takie pytanie.
          > A dlaczego? Przeciez "pasqda".

big_grin
    • oto.jest.kasia Re: Staż z UP-jak ominąć konieczność zatrudnienia 27.06.11, 23:18
      przede wszystkim bardzo dużo zależy tu od pup-u i procedur w danym urzędzie, w większości jest tak, że niestety nie "dadzą" ci stażysty jeśli nie zatrudnisz potem takiej osoby po stażu, szczególnie w tym roku, gdzie środki na aktywizację zawodową zostały znacznie okrojone, więc urzędy będą się chciały pochwalić efektywnością staży

jako pracodawca podpisujesz z urzędem "umowę stażową" w której najczęściej są już zawarte warunki zatrudnienia po stażu tj. długość zatrudnienia

czasem jest tak, że zatrudnienie nie musi być na umowę o pracę, wystarczy ummowa zlecenie, a wtedy możesz nie opłacać składek na ubezpieczenie społeczne i płacić tylko i wyłączenie składkę na ubezpieczenie zdrowotne - w takim przypadku koszty zatrunienia są niższe

drugi sposób obniżenia kosztów to zatrudnienie po stażu, ale w niepełnym etacie

sposobów jak nie zatrudnić stażysty po stażu mimo takiego warunku w umowie stażowej nie podam chociaż istnieją i niestety, ale są czasami bardzo chamsko praktykowane przez pracodawców ;>
      • myga Re: Staż z UP-jak ominąć konieczność zatrudnienia 28.06.11, 08:59
        wystarczy ummow
        > a zlecenie, a wtedy możesz nie opłacać składek na ubezpieczenie społeczne i pła
        > cić tylko i wyłączenie składkę na ubezpieczenie zdrowotne
        ______
        przeciwnie, ubezpieczenie spoleczne oraz zdrowotne obowiazkowe, a chorobowe dobrowolne.
    • deodyma Re: Staż z UP-jak ominąć konieczność zatrudnienia 28.06.11, 07:10
      jestes pracodawca...
      nie wstyd Ci pytac o cos takiego?
      • wioskowy_glupek Re: Staż z UP-jak ominąć konieczność zatrudnienia 28.06.11, 07:49
        Ale o co w ogóle chodzi ? Bo nie rozumiem, odkąd to UP ma prawo nakładać obowiązek zatrudniania kogokolwiek ?
        I skąd to oburzenie ? Jeśli przychodzi na staż ktoś kto pomimo 6 miesięcznego stażu nic nie umie i olewa robotę to dlaczego niby ma go pracodawca zatrudnić ?
        Byłam na stażu, swoja robotę wykonywałam dobrze i zostałam zatrudniona. Koleżanka kombinowała, spóźniała się nie przychodziła i olewała robotę - nie zatrudnili jej... Bo niby czemu ?
        • asia_i_p Re: Staż z UP-jak ominąć konieczność zatrudnienia 28.06.11, 08:55
          Podejrzewam, że w przypadku niesolidnego stażysty masz obowiązek tę niesolidność zgłosić wcześniej i przerwać mu staż z odpowiednim uzasadnieniem. A nie wykorzystać jego pracę do końca, jaka by tam nie była, na koszt Unii.
          • wioskowy_glupek Re: Staż z UP-jak ominąć konieczność zatrudnienia 28.06.11, 10:37
            Zacznijmy od uporządkowania pewnej sprawy - na koszt Unii czyli na nasz koszt. I nie rozumiem afery...

Ale najpierw do wypowiedzi powyżej - tak masz rację i tu pewnie też by tak było ale sytuacja rozwiązała się nieco inaczej, mniejsza z tym smile To było ekstremum, przyjmijmy jednak że przychodzi mi na staż pracownik, który pracuje porządnie ale nie na 100%. Nie wywalam go ze stażu bo swoją robotę robi ale niekoniecznie muszę chcieć go zatrudnić.

Teraz 2 rzecz... Z tego co zrozumiałam, to autorka chciała pomóc koleżance więc przyjęła ją na staż. Jednak stwierdziła, ze jak ma sama to opłacać to jej się to nie opłaca. I cóż w tym niby takiego dziwnego ?
            Ktoś rzucił tu argumentem że fajnie się pomaga nie za swoje - chwileczkę, jak to nie za swoje ? A te pieniądze to niby czyje są ? Bo mnie się wydaje że z naszych podatków, przypominam że Polska do Euro kołchozu też się dokłada. Tak więc po prostu chciała dać koleżance zatrudnienie na 3 miesiące, ale jej samej na to po prostu nie stać. Nie widzę tu żadnego krętactwa.

Co do staży to od dawna wiadomo że nie działa to jako tworzenie nowych miejsc pracy a jako darmowa siła robocza. Tak było jest i będzie.

Dla mnie od autorki większymi krętaczami i wyzyskiwaczami są Ci zatrudniający na umowy zlecenie itp...
            • pasquda77 Re: Staż z UP-jak ominąć konieczność zatrudnienia 28.06.11, 11:02
              Dzięki wioskowy za zrozumieniesmileBo rzeczywiście panika sie zrobiła jakbym co najmniej każda z osobna miała okraść tongue_outTak ciężko zrozumieć, ze w małych miasteczkach nie ma innej możliwości załapania się na własnie np. na staż czy do jakiejkolwiek innej pracy?? Koleżanka nie ma żadnych dochodów, poprosiła mnie o wzięcie na staż, dobrze wie, ze później nie stać mnie na jej zatrudnienie.Ale lepiej niech klepie biedę dalej nonie?Jak się zarabia po 2-3 tysie jak pewnie Wy, to ciężko pomyśleć, ze komuś te 600 zł życie ratuje?
              I do durnej panny która radzi mi zlikwidować firmę skoro mnie nie stać na pracownika-masz racje, lepiej nie robić nic!!To ze nie stać mnie na pracownika nie oznacza jeszcze, ze ja się z niej nie utrzymam.
              Szkoda tylko, ze jak pojawia sie watek z pytaniem czy mówic pracodawcy o ciąży przed podpisaniem stałej umowy to wszystkie krzyczycie, ze absolutnie nie!!!JESTESCIE LEPSZE ODE MNIE???
              • asiulka_pl Re: Staż z UP-jak ominąć konieczność zatrudnienia 28.06.11, 19:40
                ciąża nie moze wplynac na decyzje odnosnie zatrudnienia/niezatrudnienia - to bylaby dyskryminacja;p
                na ktoryms forum jedna Pani przytaczala rozmowe z kolezanka angielka ktora w 7mies ciazy szla na rozmowe o prace oczywiscie w Anglii, a mianowicie zapytala czy nie beda sie pytac i o ta ciaze czy cos w tym stylu a ta na to odpowiedziala ze absolutnie, bo to wlasnie by byla dyskryminacja i moglaby do sadu pozwacsmile nie mowie tez ze mieli obowiazek ta pania zatrudnic, jednak jej ciaza nie powinna miec wplywu na zatrudnienie...
                jednak masz racje wszystko zalezy z ktorej strony patrzec ale nie mam zamiaru zaprzeczac ze to troche nie w porzadku nie informowac ze sie w tej ciazy jest...
              • naomi19 Re: Staż z UP-jak ominąć konieczność zatrudnienia 28.06.11, 22:40
                Widzisz paskuda, tylko wioskowy głupek jest w stanie Cię zrozumieć wink
            • baltycki Re: Staż z UP-jak ominąć konieczność zatrudnienia 28.06.11, 23:42
              wioskowy_glupek napisała:

> Ktoś rzucił tu argumentem że fajnie się pomaga nie za swoje - chwileczkę,
              > jak to nie za swoje ? A te pieniądze to niby czyje są ? Bo mnie się wydaje
              > że z naszych podatków,

Wszystko co panstwowe jest z naszych podatkow, nauczycielki moga sobie kawalek szkoly wziac, bo ich przecie, z ich podatkow.. i ten laptop dyrektora z ich podatkow, dla synka, do domu.. z mojego podatku.
    • zdecydowana_brunetka Re: Staż z UP-jak ominąć konieczność zatrudnienia 28.06.11, 19:55
      A jaką umowę masz z UP?
    • lipsmacker Re: Staż z UP-jak ominąć konieczność zatrudnienia 29.06.11, 08:11
      Nie tylko rynek pracy w Polsce jest przerazajacy ale i sytuacja malych firm, ktorych rzeczywiscie bardzo czesto nie stac na pracownikow w obliczu astronomicznych oplat na ZUS. Porownywalnie - ja w Australii place na odpowiednik ZUSu 3,4% pensji swoich pracownikow. Przeogromna roznica.

Dziwi mnie natomiast ile pan tu moralizuje, zwazajac ze mieszkajac w Polsce sposrod wielu znanych mi firm i mniejszych przedsiebiorcow nie znalam nikogo kto nie krecilby w jakis sposob. Nawet ksiegowe doradzaly jak bezpiecznie ominac prawo, a wlasciciele firm prywatnie powtarzali te sama mantre "nie umiesz krasc to sie w tym kraju nie dorobisz".
      Ja akurat krasc ale nie lubie, dlatego tez wole prowadzic firme w panstwie ktore i mnie nie okrada z moich ciezko zarobionych pieniedzy.
      • luxfera1 Re: Staż z UP-jak ominąć konieczność zatrudnienia 29.06.11, 08:23
        Nie ma obowiązku zatrudniania po stażu nawet jesli wynika to z umowy.To tylko deklaracja którą sklada sie na wniosku o staż.W innym wypadku wniosek nie jest wogóle rozpatrywany.Jesli sprawy zaszly juz taqk daleko i was PUP ma jakies własne ustalenia,kolezanka może napisać odmowę przyjęcia pracy po stażu i dobrze ją uzasadnić.
        Jesli wziełas ja na staż tylko po to żeby przez 3-ce miała te 700zl i nie wplynęlo to na jej ogólną sytuację pracową to troche głupio.ale jesli staż byl solidny,koleżanka zdobyła nowe umiejętności,w papiery może wpisać sobie doświadczenie i to pomoże jej w znalezieniu pracy to uważam że taki staż ma spokojnie sens.
        • pasquda77 Re: Staż z UP-jak ominąć konieczność zatrudnienia 29.06.11, 08:40
          Ja jej jeszcze nie wzięłam na staż, pytałyśmy się tylko o zasady stażu w naszym UP i powiedziano nam, ze po 6 msc stażu MUSZE ja zatrudnić na 3 msc.A na to mnie nie stac i już, koleżanka dobrze wie jaka jest sytuacja.Myslałam, ze takie nie zatrudnianie to standart, bo wszędzie do okoła własnie widze, ze każdy stazysta po zakonczeniu stażu idzie " na zieloną trawkę"tongue_out
      • ally Re: Staż z UP-jak ominąć konieczność zatrudnienia 29.06.11, 09:46
        > Ja akurat krasc ale nie lubie, dlatego tez wole prowadzic firme w panstwie ktor
        > e i mnie nie okrada z moich ciezko zarobionych pieniedzy.

A autorka wątku lubi kraść i naprawdę nie wszystkim musi się to podobać.
        • pasquda77 Re: Staż z UP-jak ominąć konieczność zatrudnienia 29.06.11, 12:42
          Ally-teraz to błysnełaś intelektemtongue_outUkradłam Ci coś?Licz się dziewczę ze słowami!
          • c2h6 Re: Staż z UP-jak ominąć konieczność zatrudnienia 29.06.11, 12:55
            pasquda77 napisała:

> Ally-teraz to błysnełaś intelektemtongue_outUkradłam Ci coś?Licz się dziewczę ze słowa
            > mi!

JESZCZE nie. Zamierzasz ukraść.
            • zdecydowana_brunetka Re: Staż z UP-jak ominąć konieczność zatrudnienia 29.06.11, 15:15
              Powiedz jeszcze CO ona zamierza ukraść. I komu. Grrrr, państwo puryści z Bożej łaski.
              Przecież to wszystko jeden wielki pic na wodę - tzn "przeciwdziałanie" bezrobociu wg UP i cały ten program stażowy. Trochę prawie-wolontariuszy dla firm i uzyskanie wpisu w CV dla młodych. Do tego się temat sprowadza.
              Pieniądze można by wydać duużo lepiej, ale generalnie cały ten "kapitał ludzki" to dla mnie temat dla prokuratora w dużej części. Straszna kasa de facto w błoto.
              Podstawa to umowa z UP, konsekwencje jej złamania też tam są.
              • ally Re: Staż z UP-jak ominąć konieczność zatrudnienia 29.06.11, 22:25
                > Powiedz jeszcze CO ona zamierza ukraść.

Pieniądze.

> I komu.

Podatnikom.

Serio musiałam to tłumaczyć?
              • c2h6 Re: Staż z UP-jak ominąć konieczność zatrudnienia 30.06.11, 10:07
                zdecydowana_brunetka napisała:

> Powiedz jeszcze CO ona zamierza ukraść. I komu. Grrrr, państwo puryści z Bożej
                > łaski.

Pieniądze, mnie.

> Przecież to wszystko jeden wielki pic na wodę - tzn "przeciwdziałanie" bezroboc
                > iu wg UP i cały ten program stażowy. Trochę prawie-wolontariuszy dla firm i uzy
                > skanie wpisu w CV dla młodych. Do tego się temat sprowadza.

I ludzie mają doświadczenie w pracy. To duża korzyść.

> Pieniądze można by wydać duużo lepiej, ale generalnie cały ten "kapitał ludzki"

Ta, jasne. Na kosmetyki dla kumpelki wątkotwórczyni.

> to dla mnie temat dla prokuratora w dużej części. Straszna kasa de facto w bło
                > to.
                > Podstawa to umowa z UP, konsekwencje jej złamania też tam są.
                • wioskowy_glupek Re: Staż z UP-jak ominąć konieczność zatrudnienia 30.06.11, 10:47
                  Batycki aż szkoda polemizować z farmazonami które wypisujesz... Co ma kradzież mienia do zatrudniania kogoś w firmie i to legalnie ?
                  Te pieniądze są właśnie po to żeby z nich fundować ludziom staże a laptop w szkole jest od tego żeby stał w szkole a nie w Twoim domu...

Noemi - owszem bo jak widać tylko wioskowy_glupek myśli zamiast moralizować smile - Wiem przykre to wink
                  • wuika Re: Staż z UP-jak ominąć konieczność zatrudnienia 30.06.11, 12:57
                    Jeśli pomoc - zapłata za staż, jest wypłacana pod warunkiem zatrudnienia potem tej osoby, to pobieranie kasy, a potem wypięcie się tyłkiem na obowiązku, które z tym pobieraniem kasy się wiązały, to jest kradzież. Jeśli w umowie jest, że pomoc jest przy zatrudnieniu, to sorry, ale jeśli nie jest się w stanie spełnić warunków umowy, to się jej nie podpisuje. To takie trudne do zrozumienia?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka