Dodaj do ulubionych

aspekty prawne ciazy

07.08.11, 20:19
Dziewczyny powiedzcie czy mam dobre informacje - jestem na wychowawczym i wlasnie zaszlam w 2 ciaze. Chce pzerwac wychowawczy i w dniu ustalonego powrotu do pracy przedstawic zwolnienie. Czy to bezpieczne czy pracodawca moze mnie zwolnic itd. I czy nadal jest przepis ze kobieta moze przebywac na L4 jesli tylko tak uzna lekarz? Doradzcie prosze.
Obserwuj wątek
    • madziab83 Re: aspekty prawne ciazy 07.08.11, 20:33
      - pracodawca cię nie zwolni, bo jesteś w ciąży,
      - jak masz wskazania do L4, to nie ma powodu, byś ma nim nie była, natomiast jak ich nie masz, możesz mieć kontrolę z zusu, takową może np. zafundować cię pracodawca, przypuszczając, że kręcisz.
      • od.czasu.do.czasu Re: aspekty prawne ciazy 07.08.11, 20:42
        Z tego co wiem to najbezpieczniej w dniu powrotu do pracy wziąc dzień na żądanie i przedstawić następnego dnia L4
      • tomelanka Re: aspekty prawne ciazy 07.08.11, 23:43
        no i jak nawet bedzie miala te kontrole to co? jak pracodawca bedzie chcial ja skontrolowac to ja skontroluje, czy tam zus, czy bedzie miala wskazania do l4 czy nie; ja mialam kontrole i przezylam, zasiłek otrzymałam, bo nie bylo zadnych nieprawidlowosci, chyba ze faktycznie na jakims lewym i ja wezwa na komisje, a lekarz orzecznik uzna ze nie ma podstaw, ale to sie chyba rzadko zdarza

pracodawca Cie nie zwolni, ale w tej firmie jesteś już spalona wink
        • kotkowa Re: aspekty prawne ciazy 08.08.11, 08:35
          Tak, masz prawo tak zrobić, pracodawca nie może Cię zwolnić. Jak lekarz wypisze L4, to przechodzisz na L4, potem macierzyński. Wcale nie musi być spalona w tej firmie, czasem łatwiej znaleźć kogoś na zastępstwo na dłuższy czas, niż na kilka miesięcy. Ja brałam tylko macierzyński i potem wypoczynkowy i mieli duży problem, żeby znaleźć kogoś na 7 m-cy. Nikt nie chce tak krótko pracować. Wróciłam do pracy w listopadzie i znów planuję ciążę, pewnie mój pracodawca nie będzie szczęśliwy, ale trudno, są ważniejsze sprawy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka