Dodaj do ulubionych

zwolnienie w ciąży

22.09.11, 11:33
Jestem nauczycielem i mimo moich szczerych chęci do pracy, dostałam L4. Niestety muszę się do tego dostosować, ponieważ ciążą zagrożona (6/7tydz.)
Moje pytanie jest takie:
Czy dostanę 100% wynagrodzenia czy 80%?
Czy muszę dostarczyć pracodawcy jakieś zaswiadczenie o moim stanie, mimo, że został poinformowany o tym?
Czy w związku z ciążą druk L4 jest jakoś "inaczej" wypełniany przez lekarza?

Będę wdzięczna za sugestie, bo temat zwolnień do tej pory mnie nie dotyczył, więc zielona jestemsmile
Obserwuj wątek
    • natchniuza86 Re: zwolnienie w ciąży 22.09.11, 11:40
      Dostaniesz 100% sredniej z ostatnich 12 miesiecy.
      Jedyna roznica w druku L4 jest taka, ze bedziesz miala wpisany kod B. To kod B gwarantuje Ci 100%, a nie tylko 80% wynagrodzenia. Zasugeruj lekarzowi, zeby - nawet jesli musisz lezec rzeczywiscie - wpisal na zwolnieniu 2 (moze chodzic), a nie 1 (musi lezec). Jak bedziesz miala 1, to nawet wyjscie na badania do laboratorium moze byc klopotliwe, jak Ci ZUS z kontrola wpadnie.
      Z wlasnego doswiadczenia Ci powiem, ze dostarczyc od ginekologa zaswiadczenie o ciazy (to sie pisze na takim zwyklym druczku zaswiadczenia lekarskiego) naprawde warto, bo nawet jesli "na gebe" poinformowalas pracodawce, to on oficjalnie takiej wiedzy nie ma wedlug przepisow, jesli nie posiada pisemnego zaswiadczenia o ciazy (art. 185 zdaje sie KP, podaje z pamieci, na pewno 180-ktorys tam). Ja tez poinformowalam najpierw tylko ustnie i chcieli mnie pieknie wykiwac, zanim dostarczylam oficjalne lekarskie zaswiadczenie.
      • mikusia_k Re: zwolnienie w ciąży 22.09.11, 12:08
        zaświadczenie o ciąży + L4 z kodem "B" - i 100% wynagrodzenia
      • lidek0 Re: zwolnienie w ciąży 22.09.11, 18:18
        Wiedzę o ciąży pracownika pracodawca nabywa na podstawie litery B ze zwolnienia lekarskiego. Bo właśnie ta litera oznacza ciążę a to skutkuje prawem do 100% zasiłku chorobowego.
      • makubata ZUS z kontrolą 23.09.11, 20:16
        miałyście kiedyś taką kontrolę? Jak to wygląda?
        • tomelanka Re: ZUS z kontrolą 24.09.11, 11:17
          moj szef mial dzieki mnie wink kontrola byla 5 lat wstecz, wszystkie papiery, gosc zapytal czy moge zjawic sie w firmie na pol godzinki bo on nie lubi po domach nachodzic ludzi (zwolnienie mialam chodzace i tez wolalam jechac do firmy), zadal pare pytan, np. o wyksztalcenie, stopien pokrewienstwa z pracodawca, wczesniejsze prace, staze itp.-generalnie nic strasznego

kontroli zwiazanej ze stanem mojego zdrowia nie mialam
    • tomelanka Re: zwolnienie w ciąży 22.09.11, 12:40
      druk zus zla (kiedys l4 wink) plus zaswiadczenie o ciazy (ja mialam na recepcie wypisane-sugeruje nie wpisywac wieku ciazy), na zus zla kod b i jak sie da to "dwojka" ze mozna chodzic
      wynagrodzenie to 100% sredniej PODSTAWY z ost. 12 miesiecy-czyli jesli masz jakies dodatki typu za wychowawstwo, stopien itd.(nie wliczaja sie) to sobie od razu odlicz, zeby sie potem nie zdziwic
      • natchniuza86 Re: zwolnienie w ciąży 22.09.11, 12:47
        Czemu sie nie wliczaja? A nadgodziny? Mi sie wydawalo, ze to sie liczy na podstawie RMUA, a w RMUA ja np. zawsze nadgodziny mialam policzone i od wszystkiego odprowadzana skladke do ZUS.
        • kasia688 Re: zwolnienie w ciąży 22.09.11, 13:38
          dziewczyny czyli co powinno być na tym zwolnieniu lekarskim zaznaczone? od tygodnia jestem na l4 od lekarza rodzinnego - niestety juz zdążyłam się zarazić od dzieciaków, ale w przyszłym tygodniu idę do ginekologa i podpowiem co ma zaznaczyć, bo nie uśmiecha mi się dostawać okrojonej pensji;/
          • natchniuza86 Re: zwolnienie w ciąży 22.09.11, 15:10
            kasia688, no przeciez piszemy, ze musi byc kod B.
          • toya666 Re: zwolnienie w ciąży 22.09.11, 15:22
            kasia688 napisała:
            > dziewczyny czyli co powinno być na tym zwolnieniu lekarskim zaznaczone?

No przecież natchniuza86 Ci napisała:
            Jedyna roznica w druku L4 jest taka, ze bedziesz miala wpisany kod B. To kod B gwarantuje Ci 100%, a nie tylko 80% wynagrodzenia. Zasugeruj lekarzowi, zeby - nawet jesli musisz lezec rzeczywiscie - wpisal na zwolnieniu 2 (moze chodzic), a nie 1 (musi lezec). Jak bedziesz miala 1, to nawet wyjscie na badania do laboratorium moze byc klopotliwe, jak Ci ZUS z kontrola wpadnie.
            • kasia688 Re: zwolnienie w ciąży 22.09.11, 15:48
              ok - nie krzyczcie...
              zapytałam bo pomyślałam, że jest coś jeszcze do zaznaczenia dodatkowo aby nie stracić wychowawstwa i innych dodatków.
              Nie byłam wcześniej na zwolnieniu więc nie wiem zupełnie jak to wygląda
              • natchniuza86 Re: zwolnienie w ciąży 22.09.11, 16:10
                Kto tu krzyczy? Czytaj ze zrozumieniem. Sadze, ze jako nauczyciel powinnas posiadac te umiejetnosc.
                • kasia688 Re: zwolnienie w ciąży 22.09.11, 16:32
                  jesteś złośliwa bez powodu - zadałam pytanie, ponieważ źle zrozumiałam wcześniejszy post.
                  Jeżeli odpowiedź sprawiła tyle kłopotu to bardzo przepraszam, że ośmieliłam się zapytać.
      • black.joanna Re: zwolnienie w ciąży 22.09.11, 13:57
        Wliczają się.
        • kasia8325 Re: zwolnienie w ciąży 22.09.11, 17:07
          tez jestem na zwolnieniu (w ciąży od 6 miesiaca) i dostaje 80% pensji sad z ZUSu.
          • natchniuza86 Re: zwolnienie w ciąży 22.09.11, 18:42
            Niemozliwe. Tzn. mozliwe, ze dostajesz mniejsza pensje, niz gdybys normalnie pracowala, poniewaz wynika to ze sredniej z ostatnich 12 miesiecy. Dostajesz na pewno 100% sredniej.
          • tomelanka Re: zwolnienie w ciąży 22.09.11, 18:44
            dlaczego 80%?
            moze i black.joanna masz racje, ale np. premie czy prowizje nie sa uwzgledniane z tego co wiem, myslalam, ze te dodatki nauczycielskie sa na tej samej zasadzie, przepraszam, jesli kogos w blad wprowadzilam
            • wuika Re: zwolnienie w ciąży 22.09.11, 21:23
              Oczywiście, że są, chyba, że są rozliczane jakoś dziko (widziałam przypadki trefnych delegacji czy kilometrażówek). Jeśli nadgodziny, premie, prowizje, etc. są ozusowane, to są też wliczane do średniej,
              • natchniuza86 Re: zwolnienie w ciąży 22.09.11, 21:37
                Tez mi sie tak wydaje. A powinny byc ozusowane. Zreszta, na moim RMUA nigdy nie bylo rozroznienia, co jest premia, co jest nadgodzinami, a co podstawowa pensja - byla po prostu podana kwota (wszystko razem), od ktorej wyliczane byly skladki ZUS.
              • lilka69 wuika ma bezsprzecznie racje! 25.09.11, 18:27
                jesli wszelkie dodatkowe wplywy sa ozusowane ( uzyje twojej nazwysmile to wlicza sie. jesli nie jest to nagroda roczna czy premia wyjatkowo przyznana to wlicza sie. jesli prowizje, premie sa STALE mimo , ze raz na 3 mies to tez sie wlicza. pracodawcy oszukuja ale wystarczy im pipo naslac smile lecz to trwa... ok pol roku zanim przyjda.
    • madz.ia32 Re: zwolnienie w ciąży 26.09.11, 14:48
    • madz.ia32 Re: zwolnienie w ciąży 26.09.11, 14:59
      Ja mam inne pytanko, jestem w 6 miesiącu i dzis dostalam L4 lekarz mówi że pewnie juz do końca ciąży będę na zwolnieniu, martwi mnie wiadomość zasłyszana od koleżanek, że 2 tygodnie przed porodem zwolnienia są traktowane jako macieżyński, więc o 2 tyg miałabym krótszy maciexyński? no chyba że zwolnienie przed porodem jest wystawione przez internistę wtedy nie zabierają nic z macieżyńskiego, czy wiecie cos na ten temat?
      • thea19 Re: zwolnienie w ciąży 28.09.11, 11:18
        zwolnienie ciazowe jest do dnia porodu, zwyczajnie sie je przedluza u gina. gdyby ciaza sie przeciagala, to lekarz wystawia na koniec ciazy nie na miesiac tylko na tydzien.
        to czy chcesz isc na macierzynski 2 tyg wczesniej, to tylko twoj wybor
      • tomelanka Re: zwolnienie w ciąży 28.09.11, 11:28
        a skad zus/pracodawca wie, na kiedy masz termin? ze Ci dwa tygodnie przed terminem policzy?

macierzynski przed porodem jest dobrowolny, jak nie chcesz brac to liczy sie od dnia porodu-przedstawiasz akt urodzenia dziecka lub wypis ze szpitala
        • madz.ia32 Re: zwolnienie w ciąży 28.09.11, 13:09
          Bardzo bym chciała żeby tak było, szukałam też info na innych forach i znalazłam wypowiedź potwierdzającą moje obawy, L4 wystawiane jest do dnia przewidywanego porodu jeżeli urodzi się podczas tego zwolnienia to wszystko ok, ale jeśli urodzi się poźniej i wystawione jest to dodatkowe zwolnienie przez ginekologa to niestety te dni do porodu będą wliczane do macieżyńskiego czy się tego chce czy nie. Jeśli przez innego lekarza to nic nie zabierają. Jeszcze dopisek był "bo takie jest prawo", tylko że ja nie znalazłam żadnego przepisu mówiącego o tym. Kompletnie tego nie rozumię, ale mam nadzieję że będzie tak jak piszecie. Pozdrowionka.
          • natchniuza86 Re: zwolnienie w ciąży 28.09.11, 14:13
            To bzdura. Niech osoby, ktore to potwierdzaja, podadza podstawe prawna, bo ja takowej nie znam.
          • wuika Re: zwolnienie w ciąży 28.09.11, 14:33
            Nieprawda, macierzyński przed urodzeniem dziecka może być na życzenie kobiety, a nie dlatego, że przewidywany termin porodu minął. Papiery do ZUSu / pracodawcy w sprawie macierzyńskiego składa się przecież wraz z aktem urodzenia.
            Jeśli natomiast lekarz się czegoś obawia - są tacy, którzy wolą nie wypisywać L4 po terminie porodu) - to można się go zapytać, co teraz? Wystawi Ci L4, czy zdolność do pracy (po dłuższym L4 przecież trzeba)? Jeśli nie możesz pracować, dostajesz L4, od Ciebie zależy, czy sobie zażyczysz macierzyńskiego przed porodem, czy też nie.
            • bladamery Re: zwolnienie w ciąży 28.09.11, 15:34
              A ja własnie dziś miałam kontrolę z szacownego ZUSU i nie było mnie w domu. Jestem 3 tyg. przed terminem i nieźle się wkurzyłam, bo panie zostawiły wiadomość, że do wyjaśnienia sprawy wstrzymuja mi zasiłek.

Co za głupota! Jutro będe dzw. i wyjaśniać sprawę. To one nie wiedza, że ciążą, że na druku l4 mam 2 czyli, MOGĘ CHODZIĆ! Ja pierdziu! Załamka!
              • natchniuza86 Re: zwolnienie w ciąży 28.09.11, 15:50
                No bez jaj. Z 2 mozesz byc gdziekolwiek, nawet z 1 mozesz byc gdziekolwiek - np. w szpitalu, u lekarza, w laboratorium, wstrzymanie zasilku od razu to jakas mega paranoja.
                • tomelanka Re: zwolnienie w ciąży 28.09.11, 17:11
                  no niestety pewnie maja takie przepisy uncertain wiadomo ze mozesz byc gdziekolwiek, ale tacy "kontrolujacy" tez maja swoje obowiazki i swoich przelozonych
                  co nie zmienia faktu ze tez bym sie wkurzyla uncertain
                  • natchniuza86 Re: zwolnienie w ciąży 28.09.11, 18:31
                    Ja to wszystko rozumiem, ale wydawalo mi sie, ze w takich sytuacjach wzywa sie po prostu do wyjasnienia, a nie wstrzymuje wyplate zasilku od razu, bez ustalenia, gdzie dana osoba byla.
                    Bladamery, jestes pewna, ze to nie bylo zwolnienie z 1? Moze lekarz sie pomylil, a Ty nie zauwazylas?
                    • bladamery Re: zwolnienie w ciąży 28.09.11, 20:20
                      Absolutnie było to zwolnienie z 2, pilnuje tego jak oka w głowie.

Na świstku który znalazłam w skrzynce info " Wydział Zasiłków informuje, iż wypłata świadczenia zostaje wstrzymana do chwili złożenia przez Panią wyjaśnienia dotyczącego nieobecności w domu."

Jutro dzw. i robię aferę mimo tego że ja z tych niekonfliktowych. Ale niech do jasnej anielki nie zawracają głowy babie w 9tym miesiącu!
              • wuika Re: zwolnienie w ciąży 29.09.11, 07:39
                Co nie zmienia tego, że albo powinnaś być w domu, albo do nich zgłosić się na kontrolę smile Chcieli Ci iść na rękę i nie kazać Ci jechać. No nic - zadzwoń do nich i się dowiedz, gdzie masz się stawić na kontrolę i już.
                • asiablues Re: zasiłek chorobowy w ciązy 01.10.11, 08:05
                  No zesz TY, a jak byłabys w szpitalu, bo zaniepokoiły Cie skurcze, to co? Tez Ci zasiłek wstrzymaja?

Ale ja o czym innym chciałam - jestem obecnie w 5/6 tc, poprzednią poroniła, teraz tez mam zagrozenie ( plamienia) no i dostałam zwolnienie. Pracuję w budzetówce, system wynagrodzen mamy taki, ze jest podstawa+ dodatek+ inne ( trzynastka, premia raz na kwartał, dodatek za grusze - te ostatnie to jakies symboliczne, no ale są). Od wszystkiego odciągane sa jakies składki ( mam to w RUMUA, aczkolwiek z zaznaczeniem, co i za co). Szukam teraz w necie, na jakiej podstawie Zus wylicza wysokość zasiłku chorobowego, no i potem macierzynskiego ( o ile donosze, tfu tfu...) i widze tyle róznych informacji, ze juz nie wiem, gdzie lezy prawda.
                  Czy ZUS oblicza na podstawie dochodów zv3, 6 czy 12 miesiecy? I czy bierze pod uwage tylko podstawe, czy tez wymienione przez mnie dodatki?
                  • wuika Re: zasiłek chorobowy w ciązy 01.10.11, 09:20
                    Jak człowiek jest w szpitalu, to oddzwania i mówi - jestem w szpitalu.

Jeśli chodzi o wyliczanie podstawy do zasiłku chorobowego: w najczęstszym przypadku (jeśli po drodze nie zmieniałaś pracy, ani zakresu etatu), jest to średnia z 12 miesięcy, wlicza się w to wszystko, co było ozusowane, więc jeśli te wszystkie dodatki, premie i inne bonusy miały odciągane składki (a powinny), to też się wliczają.
                    • bladamery Re: zasiłek chorobowy w ciązy 01.10.11, 09:33
                      wuika napisała:

> Jak człowiek jest w szpitalu, to oddzwania i mówi - jestem w szpitalu.

A właśnie że nie!

Dlaczego miałabym się tłumaczyć z czegoś do czego mam święte prawo?
                      Mogą mnie cmoknąć :p
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka