Dodaj do ulubionych

co po sprzedaży używanego samochodu

17.10.11, 13:12
czy trzeba się upewnić (jak?) że nabywca przerejestrował na siebie? co z ubezpieczeniem? coś jeszcze?
Obserwuj wątek
    • freakwave Re: co po sprzedaży używanego samochodu 17.10.11, 13:19
      trzeba zglosic zbycie i wyrejestrowac auto w urzedzie komunikacji w terminie 30 dni
      chyba powiadomic ubezpieczyciela ze auto zmienilo wlasciciela no i pozostaje kwestia urzedu skarbowego jesli kwota jaka otrzymalas za auto jet powyzej 1000 zdaje sie pln trzeba to zglosic w us
    • mynia_pynia Re: co po sprzedaży używanego samochodu 17.10.11, 13:21
      Wysłałam maila ze skanem umowy do ubezpieczyciela następnie listownie wysłałam kopie umowy kupna/sprzedaży i wypowiedzenie ubezpieczenia.
      Nikogo wicej nie informowałam.
      Jak nowy właściciel zarobi mandat jeszcze na moje dane to przecież mam umowę kupna/sprzedaży z datą
      • edor67 Re: co po sprzedaży używanego samochodu 17.10.11, 15:35
        Dlatego nauczona doświadczeniem na umowie kupna/sprzedaży umieszczam jeszcze godzinę jej zawarcia. To w kwestii mandatówsmile Wszak nowy właściciel może je zdobyć w drodze powrotnej, tego samego dnia
    • pomarola Re: co po sprzedaży używanego samochodu 17.10.11, 13:34
      W życiu nie robiłam nic w związku ze sprzedażą auta. Najwyżej składałam pismo do ubezpieczyciela o zwrot składki za niewykorzystane okres (jeśli było warto smile).
      I tyle.
      • ceide.fields ??? 17.10.11, 13:49
        Przecież podstawowym obowiązkiem sprzedającego jest zgloszenie sprzedaży w Wydziale Komunikacji. Nie robiłyscie tego?
        • pomarola Re: ??? 17.10.11, 13:58
          Nie, nie robiłam tego. Przecież jak kupujący sobie przerejestruje na siebie, to i tak moja rejestracja staje się nieaktualna.
    • solaris31 Re: co po sprzedaży używanego samochodu 17.10.11, 13:43
      sprzedający ma obowiązek w ciągu 30 dni od daty sprzedaży poinformować wydział komunikacji o zbyciu swojego auta.

sprzedający nie płaci za sprzedaż podatku - opłaca go kupujacy.

we własnym interesie jest dobrze zgłosić sprzedaż do ubezpieczyciela OC - po 30 dniach ubezpieczenie z automatu przechodzi na nowego właściciela. jeśli ten wypowie umowę, można odzyskać część swojej składki. ale trzeba także zgłosić zbycie pojazdu, najlepiej z kupującym, to agent sprawę załatwi od ręki.
      • agnisiaz Re: co po sprzedaży używanego samochodu 17.10.11, 15:10
        ja sprzedałam miesiąc temu samochód i należało zgłosić do: ubezpieczyciela, do wydziału komunikacji
        aga
    • adellante12 Przede wszystkim!! 17.10.11, 15:36
      Zgłosic sprzedaz u ubezpieczyciela za potwierdzeniem!! Dlaczego?
      Poniewaz sprzedaż samochodu nie zwalnia cię z obowiazku wypowiedzenia polisy OC , która to AUTOMATYCZNIE niewypowiedziana przedłuza się na kolejny rok i nie masz zadnego wyjscia tylko musisz ja zapłacić. Takie chore=polskie prawo. Pamietaj ze musisz przechowywac to potwierdzenie bo miałem przypadki zwłaszcza z Link4 i z Hestii ze zgłaszali sie po trzech czterech latach i żadali zapłaty za polise a jak dochodziło do kontaktów z windykacją i adwokatami to zadali potwierdzenia wysłania wypowiedzenia....

Po drugie prawo nakłada na ciebie obowiazek zgłoszenia sprzedazy we własciwym wydziale komunikacji. To samo prawo nie nakłada na ciebie zadnych sankcji za niewypełnienie tego obowiazku... tym samym obowiazek sprowadza się do twej dobrej woli ... Albo to zrobisz bo jestes prawym i przepisowym obywatelem albo tego nie zrobisz i urzędnicy beda smutni..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka