Dodaj do ulubionych

Zasiłek macierzyński nawet 6 tyś zł/mc???

28.12.11, 23:46
Witam

Mam jedno pytanie, na które nawet sam pracownik ZUS nie chce odpowiedzieć??? Planuje otworzyć własną działalność gospodarczą, nurtuje mnie tu jedno pytanie, czy to prawda, żę płacąc wysoką stawkę chorobową można otrzymać zasiłek macierzyński w kwocie nawet 6 tyś miesiecznie???
Jeżeli tak to jak to osiągnąć, czy to się opłaca?smile))
Obserwuj wątek
    • trusia-agusia Re: Zasiłek macierzyński nawet 6 tyś zł/mc??? 29.12.11, 00:07
      To prawda - moja szwagierka skorzystała z tej możliwości i pobierała taki zasiłek przez 5 miesięcy. Co prawda trochę najpierw wydała żeby z tej możliwości skorzystać (płaciła zdaje się 3 tysiące miesięcznie przez ostatnie 2-3 miesiące ciąży, bo nie było wiadomo kiedy będzie rodzić -miała 3 różne terminy z USG, ostatniego okresu itp, a młody jak się okazało nie bardzo miał ochotę wychodzić wink )

Według prawa jest to więc prawda i można dostać taki zasiłek, ale musisz się liczyć z tym, że to trochę ryzykowna sprawa - o przyznaniu zasiłku decyzja jest zawsze podejmowana indywidualnie i możesz trafić na urzędnika który wyda odmowę (teoretycznie nie powinien, ale ZUS to ZUS, oni nie zawsze podejmują takie decyzje jak powinni...)

Poszperaj trochę w internecie to znajdziesz dokładne wytłumaczenie jak to załatwić smile

Pozdrawiam ciepło!
      • patrysmarcina Re: Zasiłek macierzyński nawet 6 tyś zł/mc??? 29.12.11, 00:17
        Witam

Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Pozdrawiam
        • naftalka5 Re: Zasiłek macierzyński nawet 6 tyś zł/mc??? 29.12.11, 08:57
          A to nie jest tak, że ZUS bierze średnią z całego roku opłacanych składek? Jeśli faktycznie by tak było, to płacąc tak wysokie składki przez 2,3 miesiące nieznacznie tylko podnosi się ich średnia roczna.
          Nie jestem w 100% tego pewna, obiło mi się coś takiego o uszy wink
          • thea19 Re: Zasiłek macierzyński nawet 6 tyś zł/mc??? 01.01.12, 22:26
            liczy sie z calego roku ale jesli zalozy dzialalnosc 2 -3mce przed porodem to wylicza z tego okresu. byc moze, bo kolezance wyliczyli z calego roku kalendarzowego i dostala nedzne grosze uncertain
            takie panie na zaczetej dzialalnosci tuz przed porodem generalnie sa pod lupa i traktowane jako wyludzaczki najczesciej. musisz sama policzyc czy sie oplaca i jak podchodzi do tego miejscowy zus.
            • lady_iris Re: Zasiłek macierzyński nawet 6 tyś zł/mc??? 01.01.12, 23:17
              To zależy od tego, od jakiej podstawy (którą podajesz według własnego widzimisię, ale nie więcej niż kwota, od której ten zasiłek wyniósłby prawie 6tys.) będziesz płacić chorobowe. Ja tak zrobiłam, ale ponieważ ZUS jest wredny nie odważyłam się żądać najwyższego zasiłku, tylko podałam podstawę ok, 3 tys. chorobowe liczy się z całego roku ale... ponieważ jest dobrowolne, możesz przystąpić do niego np. miesiąc przed porodem. Albo, jeśli ktoś prowadzi dłużej działalność, może zrezygnować z chorobowego i wznowić je po 31 dniach już na nowych zasadach, czyli od nowej podstawy (więc oczywiście płaci się wówczas więcej.)

Podstawę można podać maksymalną nawet, jeśli firma przynosi straty - takie prawo kobiety oczekującej dziecka i jeśli ZUS odmówi wtedy zasiłku, to prawo i tak jest po Twojej stronie (choć czasem trzeba spotkać się w sądzie). Jeśli jednak zakładasz działalność już będąc w ciąży licz sie z tym, że ZUS może zarzucić Ci próbę wyłudzenia, że niby zakładasz działalność. tylko po to by dostać zasiłek. Po zakończeniu pobierania zasiłku można z powrotem zmienic podstawę na niską.

Poszperaj w necie i pozapisuj sobie odpowiednie paragrafy, bo w ZUSach albo nic nie wiedzą, albo nie chca powiedzieć. I udaj się do biura rachunkowego, gdzie Ci wszystko powyliczają i podpowiedzą. Powodzenia
              • lady_iris Re: parę linków 01.01.12, 23:21
                domowybank.blogspot.com/2010/05/wysoki-zasiek-macierzynski-80-zwrotu-z.html
                www.optigen.pl/nowosci-i-aktualnosci/twoja-firma-i-biznes/zasiek-macierzyski-dla-przedsibiorczych-matek.html
                www.temidajestkobieta.pl/2010/08/21/dzialalnosc-gospodarcza-ciaza-i-wysokosc-zasilku-macierzynskiego/
        • annajanina13 Re: Zasiłek macierzyński nawet 6 tyś zł/mc??? 02.01.12, 13:01
          Witam,

Z tego co wiem można zwiększyć składkę na ubezpieczenie chorobowe, ale są ograniczenia!
          Nie może ona przekraczać 250% "czegośtam"- składki od średniej czy minimalnej płacy. Te wartości ZUS podaje. I druga rzecz - niestety nie można zwiększyć samej składki chorobowej, tylko płaci się więcej też na składkę emerytalną i rentowąsad
          Wydaje mi się, że nie wyjedzie z tych 250% kwota 6 tysięcy zł, nawet jakby płacić przez cały okres naliczania średniej, ale może się mylę...

Pozdrawiam
          • trusia-agusia Re: Zasiłek macierzyński nawet 6 tyś zł/mc??? 02.01.12, 13:39
            Wysokość zasiłku oblicza się na podstawie średniej z ostatnich 12 miesięcy, z wyjątkiem tego, kiedy opłacanie składki było zawieszone na okres powyżej 30 dni.

Wystarczy więc na minimum miesiąc zrezygnować z płacenia składek na chorobowe, a następnie powrócić do płacenia na miesiąc przed porodem (jeśli termin jest na początek miesiąca, albo istnieje ryzyko przedwczesnego porodu to warto zacząć płacić na 2 miesiące przed (np. termin na początek lipca to opłacamy składkę w maju i czerwcu) w wysokości ok 3000 zł (nie wiem ile to obecnie wynosi - trzeba się w ZUS zapytać ile można maksymalnie zapłacić składki chorobowej).

Następnie już po porodzie trzeba się zgłosić do ZUS po zasiłek macierzyński w maksymalnej wysokości (ok 6 tys, ale też nie znam obecnej kwoty) który jest wypłacany przez 20 tygodni w przypadku urodzenia 1 dziecka, 31 tygodni przy urodzeniu bliźniaków
          • lilka69 bez ograniczen 02.01.12, 15:36
            ale z umiarem radze , zeby nie bylo wizyt , zaproszen itp do zusu smile

ten umiar to ponizej 10 tys brutto

• trusia-agusia Re: bez ograniczen 02.01.12, 16:13
              Nie rozumiem Twojego wpisu - 6 tysięcy (z jakimś małym hakiem pewnie) to max ile można dostać zasiłku macierzyńskiego
              • lilka69 Re: bez ograniczen 02.01.12, 20:28
                wlasnie o to chodzi , ze NIE MA ograniczen. i zasilku na zwolnieniu i na macierzynskim. dostaje sie tyle ile wynika z 12 ostatnich miesiecy lub po prostu ostatnich miesiecy zatrudnienia. dostaje sie tyle OD ILU ODPROWADZALO SIE SKLADKI.

• aurinko Re: bez ograniczen 03.01.12, 11:41
                  Lilka jesteś w błędzie.
                • filipianka Re: bez ograniczen 03.01.12, 14:01
                  przy ubezpieczeniu dobrowolnym jest to aktualnie 8540 (do wypłaty zasiłek 100% 6000 z hakiem)

Ustawa z dnia 13 października 1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych
                  Art. 20. 3. Podstawa wymiaru składek na ubezpieczenie chorobowe osób, które ubezpieczeniu chorobowemu podlegają dobrowolnie, nie może przekraczać miesięcznie 250% przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia w poprzednim kwartale.
                  • lilka69 Re: bez ograniczen 03.01.12, 14:43
                    dodaj, ze W JEDNEJ PRACY
                    • filipianka Re: bez ograniczen 03.01.12, 18:03
                      Podstawa wymiaru składek na ubezpieczenie chorobowe osób,(...)

nie ma mowy o ilości tytułów do ubezpieczenia
                      czyli jeśli mam 2 umowy zlecenia i działalność gospodarczą to łącznie nie mogę mieć więcej niż mogę
                      • lilka69 Re: bez ograniczen 03.01.12, 19:54
                        moze powiesz, ze jestem ograniczona ale nie rozumiem ostatniego wpisu.

dam przyklad na swoja teze ale nieco podrasowany : pracowac przeciez w 3 miejscach , w kazdym po ok 1/3 etatu ( aby to jednak jakos wygladalo) i w kazdym z tych miejsc zarabiac po kilka tysiecy oraz od tego placic skladki przed ciaza. pomijam kwestie czy wlasna dzialalnosc lub czy znajdzie sie takiego pracodawce.

to co wyzej napisalam jest tak proste , ze nie zdziwilabym sie jakby kazdy kto ma kolege z dzialaonoscia gosp. tego nie zrobil dla zony/niezony. nieuczciwe? OWSZEM.ale jak wiadom tylko biedni 2 razy traca.
                        • e_r_i_n Re: bez ograniczen 07.01.12, 12:28
                          Lilka, nie wymądrzaj się. Tu chodzi o działalność gospodarczą. Tam nie ma kilku miejsc pracy.
                          • lilka69 Re: bez ograniczen 09.01.12, 13:59
                            ale zatrudnic moze cie kilku kolegow- potencjalnych pracodawcow (troche nie na glowny temat ale pozniej dyskusja przeksztalcila sie w inny temat)
    • helena_5 tylko jak nie masz etatu i masz realną DG 02.01.12, 19:40
      To ważne, bo macierzyński czy chorobowy można pobierać tylko z jednego tytułu, gdzie ubezpieczenie chorobowe obowiązkowe (na etacie) jest przed dobrowolnym (na DG). Czyli jak ktoś pracuje na etacie, to otworzenie DG i płacenie wysokich składek to tylko zbędne finansowanie ZUS, a nie korzyść.

Druga sprawa to uczciwość. ZUS nie może zakwestionować podstawy jaką zgłaszasz do składek, ale sam fakt prowadzenia DG jako fikcyjnej może. I to z tego zwykle się muszą tłumaczyć kobiety, które w ciąży zakładają DG albo miesiąc przed porodem przystępują do ubezpieczenia chorobowego z najwyższą podstawą. ZUS przegląda księgi, faktury, rachunki, próbuje też sprawdzić, czy masz pojęcie o biznesie, który prowadzisz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka