Dodaj do ulubionych

za granicę

18.01.12, 16:19

Witam,mam 22 lata, wychowuję sama moja 2,5 letnią córkę.Jestem zarejestrowana w Urzędzie pracy jako osoba bezrobotna i bez prawa do zasiłku. Ojciec małej wczoraj podpisał zgodę na wyjazd Sandry ze mną do Belgii. Mam kilka pytań:
1. Czy jest mi potrzebna zgoda notarialna na wyjazd? Ojciec dziecka zostaje w kraju.
2. Jak załatwić ubezpieczenie córce na wyjazd? Obie jesteśmy ubezpieczone w UP.
3. Czy mam tam zgłosić fakt wyjazdu i oni nas ubezpieczą czy mam iść do Zakładu Ubezpieczeń Zdrowotnych?
Bardzo zależy mi na szybkiej odpowiedzi. z Góry dziękuję. Pozdrawiam serdecznie
Obserwuj wątek
    • thorgalla Re: za granicę 18.01.12, 16:44
      A do Belgii to w jakim charakterze?Do pracy?
      Jak pracy i do tego legalnej to pewnie tam córkę ubezpieczysz.
      Nie wiem czy dalej się chodzi do UP co miesiąc podpisywać ale jeżeli tak to przy dłuższej nieobecności stracisz ubezpieczenie z UP.
      > 1. Czy jest mi potrzebna zgoda notarialna na wyjazd?
      I komu chcesz to pokazać?Ojciec wydał pozwolenie na paszport i wystarczy.
    • zajola Re: za granicę 18.01.12, 17:07
      na razie wyrób sobie w NFZ EHIC- European Health Insurance Card. Skalda się wniosek i praktycznie dostaje sie od ręki. To tak na teraz. A jeśli jedziesz tam z myślą o pracy i zostaniem z dzieckiem to później w zależności, w jakim kraju pracujesz w tym kraju starasz w się o podobne ubezpieczenie zdrowotne jakie miałaś w kraju składając podanie do odpowiedniej instytucji.
      Zgodę ojciec juz podpisał. To wszystko.
      • olenkaolenka102 Re: za granicę 18.01.12, 19:17
        Ok ale jakie są koszty wyrobienia sobie takiej karty? Jadę do Belgii do znajomych,jest opcja że będę tam pracować i w tym przypadku wiem że mała będzie ubezpieczona przez mojego pracodawce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka