Dodaj do ulubionych

urlop macierzyński i wychowawczy

06.03.12, 13:25
jak długo trzeba być zarejestrowany w ZUS aby mieć prawo do obydwu zasiłków?
czy okres urlopu macierzyńskiego wlicza się do wychowawczego? wiem, że trzeba być 6msc zatrudnionym aby mieć prawo do zasiłku wychowawczego ale co w przypadku gdy jesteśmy np 4 msc zatrudnione-rodzimy dziecko potem pobieramy macierzyński przez dajmy 2 msc w sumie jesteśmy już 6msc zatrudnione czy otrzymamy zasiłek wychowawczy? czy macierzyński się wlicza do wychowawczego?
Obserwuj wątek
    • yoka1 Re: urlop macierzyński i wychowawczy 06.03.12, 13:32
      ale macierzyński i wychowawczy to 2 odrębne kwestie.

Wychowawczy urlop należy sie osobie pracującej, jeśli jesteś bezrobotna, to po prostu po zakończeniu macierzyńskiego siedzisz w domu i dalej jesteś bezrobotna, żadane wychowawczy nie wchodzi w grę.

Wychowawczy poza tym jest niepłatny, chyba, że dochód na członka rodziny jest poniżej 504zł brutto i płaci go MOPS, a nie ZUS.
    • mamati3 Re: urlop macierzyński i wychowawczy 06.03.12, 18:15
      urlop macierzyński jest okresem zatrudnienia więc wlicza się do tych 6 m-cy. A poza tym chodzi o 6 m-cy ogólnego stażu pracy tzn. nie musisz mieć tych 6 m-cy u pracodawcy u którego chcesz iść na wychowawczy jeśli przedtem byłaś już gdzieś zatrudniona.
      • to_ja_tola Re: urlop macierzyński i wychowawczy 07.03.12, 10:30
        ale wychowawczy dostaniesz tylko wtedy jak przyznają ci najpierw zasiłek rodzinny,a potem możesz starać się o zasiłek wychowawczy,tak jak jest napisane powyżej,jeżeli na członka rodziny nie przekraczasz dochodu 504zł.Słyszałam,że to wzrosło,ale nie pamietam gdzie to czytałam.Chyba w mojej lokalnej gazecie,więc nie jestem pewna czy to prawda.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka