Dodaj do ulubionych

wypowiedzenie, kiedy dostarczyć?

25.04.12, 11:21
9 czerwca kończy mi się urlop wychowawczy, nie mam zamiaru wracać do tej pracy, do kiedy muszę najpóźniej dostarczyć wypowiedzenie? Sorry za być może głupie pytanie ale pierwszy raz będę się zwalniać z pracy wink
Obserwuj wątek
    • yoka1 Re: wypowiedzenie, kiedy dostarczyć? 25.04.12, 11:23
      no a w umowie nie ma ile obowiązuje wypowiedzenie?
    • slonko1335 Re: wypowiedzenie, kiedy dostarczyć? 25.04.12, 11:24
      zależy jaką masz umowę i i le przepracowałaś u tego pracodawcy
    • jowitka345 Re: wypowiedzenie, kiedy dostarczyć? 25.04.12, 11:29
      A myślisz, że skoro byłaś na urlopie wychowawczym to czekają tam na Ciebie z otwartymi ramionami? Może po prostu poczekaj na rozwój wydarzeń, bo jeżeli oni Cię zwolnią to kuroniówka należy Ci się od razu a jak to Ty złożysz wymówienie to masz chyba 3 m-ce karencji.
    • grouse1 Re: wypowiedzenie, kiedy dostarczyć? 25.04.12, 11:35
      Jeśli chcesz się zwolnić to najlepiej i najprościej napisać podanie o rozwiązanie umowy o pracę za porozumieniem stron z dniem 9 czerwca. Możesz je złożyć już teraz. Pracodawca raczej nie będzie robił problemów.
    • asiula1306 Re: wypowiedzenie, kiedy dostarczyć? 25.04.12, 13:58
      w umowie mam 2-tygodniowy okres wypowiedzenia, umowa od 2005 roku do 2014, wątpię żeby mnie zwolnili(choć kto wie), tam jest wiecznie niedostatek, duża rotacja, tylko ja i 2 koleżanki pracujemy tam dłużej(na jakieś 14 osób),ale może rzeczywiście warto się zorientować czy nie zamierzają sami mnie zwolnić
      • selavi2 Re: wypowiedzenie, kiedy dostarczyć? 25.04.12, 14:17
        Jeśli masz umowę o pracę, to po przepracowaniu 6 m-cy masz już MIESIĘCZNY okres wypowiedzenia i do ostatniej soboty kwietnia, o ile się nie mylę, możesz złożyć wypowiedzenie, żeby 9 czerwca być wolna.
        Bo nie ważne co na umowie, prawo stanowi jak powyżej.
        I jak pracodawca cię potrzebuje, to wyciągnie przepisy i nic nie zrobisz. Mój tak zrobił i musiałam straszyć sądem (nie odprowadzał żadnych składek za pracowników), zeby za porozumieniem stron w terminie 14 dniowym.
        Najlepiej jak najszybciej zadzwoń do kadr i się dopytaj albo do PiP. Ale obstawiam, że najlepiej jak złożysz wypowiedzenie jutro lub pojutrze.
        • wasylkap Re: wypowiedzenie, kiedy dostarczyć? 25.04.12, 14:25
          >Jeśli masz umowę o pracę, to po przepracowaniu 6 m-cy masz już MIESIĘCZNY okres

nie dotyczy to umowy zawartej na czas określony, a taką ma umowę autorka.
        • estragonka Re: wypowiedzenie, kiedy dostarczyć? 25.04.12, 14:47
          selavi2 napisała:

> Jeśli masz umowę o pracę, to po przepracowaniu 6 m-cy masz już MIESIĘCZNY okres
          > wypowiedzenia

nie, ma 2-tygodniowy okres wypowiedzenia, bo umowa zawarta jest na czas okreslony. to co opisujesz dotyczy umowy na czas nieokreslony.

i do ostatniej soboty kwietnia, o ile się nie mylę, możesz złoż
          > yć wypowiedzenie, żeby 9 czerwca być wolna.

nie. bieg wypowiedzenia miesiecznego jest liczony od pierwszego do ostatniego dnia miesiace nastepujacego po miesiacu, w ktorym wypowiedzenie jest zlozone.
          bieg wypowiedzenia 2-tygodniowego liczony jest od najblizszej soboty od daty zlozenia wypowiedzenia.

> Bo nie ważne co na umowie, prawo stanowi jak powyżej.
          > I jak pracodawca cię potrzebuje, to wyciągnie przepisy i nic nie zrobisz. Mój t
          > ak zrobił i musiałam straszyć sądem (nie odprowadzał żadnych składek za pracown
          > ików), zeby za porozumieniem stron w terminie 14 dniowym.
          > Najlepiej jak najszybciej zadzwoń do kadr i się dopytaj albo do PiP. Ale obstaw
          > iam, że najlepiej jak złożysz wypowiedzenie jutro lub pojutrze.

do autorki - dowiedz sie u pracodawcy jakie ma plany moze najpierw, jak sie nie dogadacie to potem skladaj ewentualnie. tryb masz 2-tygodniowy. jak zlozysz wypowiedzenie do 25 maja to 9 czerwca umowa sie rozwiaze
          • asiula1306 Re: wypowiedzenie, kiedy dostarczyć? 25.04.12, 15:50
            Dzięki dziewczyny, zorientuję się jak wygląda sprawasmile
        • selavi2 Re: wypowiedzenie, kiedy dostarczyć? 25.04.12, 16:57
          Ech, nie doczytałam.
          Sorry.
          Rozkojarzona byłam przed rwaniem 8-ki.
    • arkanna Re: wypowiedzenie, kiedy dostarczyć? 25.04.12, 14:43
      podpinam sie pod posta z moim pytaniem.ok

sytuacje mam bardzo podobna , umowa konczy mi sie 31 lipca i do tego dnia tez jestem na urlopie wychowawczym. W firmie jest ostatnio kociol i nie wiem nawet do kogo mam sie zwrocic z pytaniem. Zakladajac ze firma przedluzy mi umowe to chcialabym jeszcze isc na wychowaczy albo opcja druga - nie przedluza. I mam pytanie -kiedy musze mnie o tym zawiadomic-jest jakis okres. Ja mam umowe na czas okreslony 0d 2003 do 7.2012 z dwu tygodn okresem wypowiedzenia. Czy to znaczy ze w polowie lipca powinnam sie spodziewac inf na TAk lub NIe ?
      • estragonka arkanna 25.04.12, 14:48
        zainteresuj sie tym Ty, bo oni nie musza Cie o niczym informowac. rownie dobrze mozesz po prostu dostac poczta swiadectwo pracy...
      • slonko1335 Re: wypowiedzenie, kiedy dostarczyć? 25.04.12, 16:11
        Pracodawca nie musi Cię o niczym informować, to Ty wcześniej powinnaś zainteresować się co dalej z umową, no i jeżeli będzie ona przedłużona to wniosek o przedłużenie wychowawczego powinnaś złożyć odpowiednio wcześniej a sądzę, że jak go złożysz to niekoniecznie przedłużą...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka