Dodaj do ulubionych

działalność+etat a ciąża - jak spojrzy na to ZUS?

13.05.12, 19:23
witajcie,
bardzo proszę o opinię czy rozwiązanie, które chcę zastosować zostanie zarespektowane przez ZUS:
Pracuję na pełnym etacie (najniższa krajowa) i prowadzę działalność świadcząc usługi dla pracodawcy, a dodatkowo jestem w 8 tyg.ciąży
Jeśli wynegocjuję w czerwcu z pracodawcą obniżenie etatu do 7/8 i rozpocznę odprowadzanie pełnych składek do ZUS z tytułu prowadzonej dz.gosp wraz z dobrowolną składką chorobową, to czy ZUS bez kłopotu będzie mi potem wypłacał świadczenie z 2 źródeł (etat i działaln) bez ryzyka ciągania mnie po sądach ?
Planuję od października przejść na L4 więc od lipca do września opłacałabym pełne składki z dz.gosp.
Pytanie czy nie powinnam dla bezpieczeństwa zawiesić na kilka działalność i rozpocząć nową już z pełnymi składkami?
Będę wdzięczna za wszelkie odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • joana.mz Re: działalność+etat a ciąża - jak spojrzy na to 13.05.12, 21:51
      wydaje mi się, że składkę chorobową opłaca się tylko z jednego źródła tzn nie można z więcej jak jednego.
    • helena_5 zgodnie z ustawą 14.05.12, 16:33
      Źle kombinujesz. Jeśli masz etat i DG, to zasiłki chorobowe i macierzyńskie będziesz mieć płacone TYLKO z etatu, bo tam masz składkę chorobową obowiązkową.

Poza tym, jak na etacie będziesz na L4, to nie możesz wtedy prowadzić DG, jeśli pobierasz zasiłek chorobowy. Wtedy albo DG zawieszasz, albo musisz mieć pracownika, bo Ci nie wolno zajmować się DG na chorobowym np. wystawiać faktur.
      • kwaliczek Re: zgodnie z ustawą 14.05.12, 17:33
        rozmawiałam dzisiaj z Naczelnik Wydziału Zasiłków w ZUS w mojej miejscowości.
        Potwierdziła, że jeśli będę miała 7/8 etatu i z DG będę opłacała pełną składkę + dobrowolne chorobowe to i L4 i macierzyński będę miała wypłacony z 2 źródeł
        Oczywiście nie mogę prowadzić DG będąc na L4 (na macierzyńskim mogę). Ale istnieje też obejście i tego, bo przecież mogę brać od lekarza krótsze np comiesięczne L4 i robić między nimi 1dniowe przerwy na zafakturowanie klientów.
        • annajustyna Re: zgodnie z ustawą 15.05.12, 17:07
          O Matulu, i to wszystko doradzila Ci naczelniczka panstwowej instytucji?!
          • dyskrecja.bi Re: zgodnie z ustawą 15.05.12, 17:10
            tego o tych przerwach między L4 nie smile ale wszystko powyższe owszem big_grin
            • annajustyna Re: zgodnie z ustawą 15.05.12, 17:12
              Ok, tylko ze te przerwy musza sie trzymac kupy. Jesli np. DG dotyczy uslug, na ktorych wykonanie potrzeba paru dni etc., to musialyby byc odpowiednio dlugie.
              • kwaliczek Re: zgodnie z ustawą 15.05.12, 17:20
                rachunki będą za usługi wykonane przed L4 (czyli np we wrześniu) , ale naliczenie za nie prowizji odbywa się z 2 miesięcznym opóźnieniem . Czy to dla ZUSu może być argument ...?
        • helena_5 Re: zgodnie z ustawą 23.05.12, 10:56
          Doradzić to Ci może wszystko, Ty potrzebujesz podstawy prawnej. Naczelnikowi jest na rękę, byś płaciła wysokie składki, ale wypłacanie wysokich zasiłków już nie. Poczytaj ustawę. Do końca 2011 było w niej tak, że macierzyński był tylko z żródła, gdzie były płacone składki chorobowe obowiązkowe. Z chorobowym może być inaczej - nie korzystałam.

Co do kombinowania z pojedynczymi dniami "nie bycia na chorobowym", to bym była ostrożna.
          1. Jak odwieszasz działalność co miesiąc na 1. dzień to jest to podejrzane.
          2. Za ten 1. dzień musisz wystawić DRA i zapłacić pełną miesięczną składką zdrowotną i chorobową (są niepodzielnę), emerytalne i rentowe liczy się za ten 1. dzień.
          3. Istnieje uzasadnione podejrzenie, że by wykonać usługę/świadczenie, za które wystawiasz fakturę, prowadziłaś DG przez więcej niż 1. dzień w miesiącu, a więc w trakcie bycia na zwolnieniu, co jest powodem do cofnięcia zasiłku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka