Dodaj do ulubionych

Renta rodzinna a studia

05.07.04, 16:33
Czy aby utrzymac prawo do renty rodzinnej po zmarlym ojcu musze podjac studia dzienne? Czy moge pojsc na jakies studium albo podjac studia wieczorowe/eksternistyczne? Powinela mi sie noga, nie dostalam sie w pierwszym termninie na uniwersytet, i jezeli odwolania nie pomoga musze miec jakas alternatywe, by te rente utrzymac. Szukalam informacji na ten temat, ale jestem kompletnym laikiem i zupelnie sie w tych sprawach nie orientuje. Zastanawia mnie np. dlaczego (w kilku zrodlach) jest napisane, ze renta rodzinna przysluguje dziecku osoby, ktorej w chwili smieri przyslugiwalo prawo do swiadczen socjalnych? Nie rozumiem tego, bo moj Ojciec pracowal zawodowo, a mimo to rente otrzymuje. A moze otrzymywane przeze mnie swiadczenie nie jest renta rodzinna tylko czyms innym? Prosze Was o odpowiedzi, jest to dla mnie bardzo wazne. Mile widzian sa rowniez wszelkie linki dotyczace mojej sprawy bezposrednio, niestety sama nie jestem w stanie znalezc interesuacych mnie informacji.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • domali Re: Renta rodzinna a studia 05.07.04, 22:40
      Ja jestem w stanie odpowiedzieć tylko na jedną częśc pytania - nie musisz
      studiować dziennie, żeby otrzymywać rentę. Mogą to być jakiekolwiek studia, ale
      chyba pod warunkiem, że nie pracujesz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka