Dodaj do ulubionych

KREDYT NA MIESZKANIE-PLISSS

19.10.04, 02:51
Jak to jest z przyznaniem kredytu?
Jakie musieliscie mieć dochody by dostać kredyt i na ile osób?
W jakim banku wziąć kredyt?
W jakiej walucie?
Zastanawiamy się nad kredytem na mieszkanie. Nie wiemy jak to zrobić bo
żyjemy w konkubinacie a wolałabym by mieszkanie było na nas oboje.
Ponoć w multibanku nie dostalibyśmy kredytu na trzech bo mamy za niski
dochód. Moja połowica myśli o tym, by wziąć kredyt na siebie i wówczas
dostanie kredyt ale....

Proszę napiszcie co wiecie...PLISSS.
Obserwuj wątek
    • mamaly Re: KREDYT NA MIESZKANIE-PLISSS 29.10.04, 23:21
      Witam,

My braliśmy kredyt mieszkaniowy zanim byliśmy malżeństwem, nie było z tym
      problemu, umowa była zawarta na nas oboje pół na pół. Dochody jakich od nas
      wymagano na dwie osoby, mieszkanie 70 m. w Warszawie tp min. 2500 zł netto
      łącznie. To było trzy lata temu. jaki bank wybrać, nie wiem, my nie mamy
      najlepszego, ale ponieważ bank miał umowę z developerem, więc nie musieliśmy
      załatwiać wszystkich formalniości. Dostarczyliśmy tylko zaświadczenia o
      zarobkach , resztę załatwił developer. Warunki były również dośc korzystne bo
      prawie całe osiedle (ok. 500 mieszkań) było finansowane przez ten sam bank. Co
      do banku to może spróbuj się poradzić roradców z Expandera, podobno robią to za
      darmo (przynajmniej w reklamie). Jeżeli chodzi o walutę, to chyba należałoby
      sprawdzić oprocentowanie i aktulanie kursy. najstabilniej chyba trzyma się frank
      szwajcarski, ale może sprawdzić w złotówkach. My mamy kredyt w dolarach i
      narazie jesteśmy zadowlonie, ale jak braliśmy kredyt to dolar był po 4,2 a teraz
      jest po 3,4, więc teraz w dolarach raczej bym nie radziła, bo duzo niżej nie
      zejdzie.

Pozdrawiam,

A.
    • magdakra Re: KREDYT NA MIESZKANIE-PLISSS 31.10.04, 15:35
      Ja własnie jestem w trakcie przeprowadzki do nowego pięknego mieszkania
      kupionego za kredyt.
      Rónież żyjemy w związku nieformalnym i mamy dziecko. Kredyt i mieszkanie jest
      tylko na mnie bo ja pracuje na etacie i mam stałe dochody, a mój miły prowadzi
      działalność - więc jak wiadomo stara się wykazywać jak najmniejsze dochody.
      Z tego co wiem, to banki nie określają z góry dochodu jaki trzeba osiągnąć aby
      dostać kredyt. Wszystko zależy od raty kredytu. Z dochodów musi starczyć na
      wszystkie obciążenia (ew.czynsz, woda, telefon itd.), na minimum środków na
      osobę (ok.600 zł na osobę - nie jestem pewna ile dokładnie) i jeśli po odjęciu
      powyższych zostanie na wyliczona ratę to nie powinno być problemu. Musicie się
      zastanowic czy warto aby kredyt brała 1 osoba bo jeśli jest dziecko i żadne z
      rodziców nie ma ograniczonych praw rodz. dochody liczy sie na 2.
      Jeśli się jednak zdecydujecie a boisz sie, że kiedyś was wspólny dorobek mogłby
      ci przepaść (zdarza się niestety) to zawsze możesz na wszystko co kupicie do
      tego domu brać rachunki na siebie i wrazie czego nie wyszłabyś bez nieczego
      Pozdrowienia
      Magda

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka