Dodaj do ulubionych

urlop macierzyński a działalność gospodarcza

09.11.04, 09:42
Jestem zatrudniona na zas. umowy o pracę, a jednocześnie prowadzę działalność
gospodarczą. To dugie mogę wykonywać w domu, w związku z tym, czy istnieje
możliwość przebywania na urlopie macierzyńskim bez zawieszenia działalności
gospodarczej?
gagga
Obserwuj wątek
    • gugusiaczek Re: urlop macierzyński a działalność gospodarcza 16.11.04, 11:55
      Sprawdz dokladnie,ale nie mozesz otrzymywac wynagrodzenia na urlopie
      macierzynskim i rozwoczenie prowadzic dzialanosci!!!!!!!!!!!
      Osoba prowadzacym dzialanosc gospodarcza nie przysluguje takie wynagrodzenie!!!
      jesli chccesz wynagrodzenie musisz na ten czas zawiesic swoja dzialanosc
      • beata.waszczak Re: urlop macierzyński a działalność gospodarcza 16.11.04, 12:36
        Możesz prowadzić działalnosć gospodarczą - będąc na macierzyńskim, tylko trzeba
        bedzie od nie płacić całość składek na ZUS. Macierzyński masz z etetu (umowy o
        pracę), a nie z dg.

• maja45 Re: urlop macierzyński a działalność gospodarcza 16.11.04, 12:39
        A mnie się wydaje , że mozesz przebywać na urlopie macierzynskim, który należy
        Ci sie z tytułu umowy o pracę i prowadzić dział gosp, zwłaszca że w takim
        układzie , skadki ZUS odprowadza za Ciebie pracodawca, a Ty z tytułu swojej
        dział gosp. odprowadzasz tylko składke na ubezp. zdrowotne-zgadza się?
        Pozdrawiam.
        Marta
        • dnicole Re: urlop macierzyński a działalność gospodarcza 17.11.04, 18:03
          Właśnie jestem w tej samej sytuacji.
          Jestem na 2 miesięcznym urlopie macierzyńskim z firmy w której jestem
          zatrudniona(2 gdyż dzidzia urodziła się martwa w 23tc.)i prowadzę działalnośc
          gospodarczą. Za działalność płacę tylko składkę na ubezpieczenie zdrowotne.
          Fakt,że mam zatrudnionego jednego pracownika, który przebywa w sklepie. Ale nic
          nie słyszałam, żeby trzeba było odprowadzać w tym przypadku zus za dział. gosp.
          Zresztą sądzę,że gdyby tak było to mój księgowy by to wiedział.
          Pozdrawiam serdecznie
    • szpulakasia Re: urlop macierzyński a działalność gospodarcza 19.11.04, 22:42
      Ja też byłam w takiej sytuacji otrzymywałam macierzyński z zakładu pracy gdzie
      byłam zatrudniona na umowę o pracę działalnośći nie zawieszałam(ale też mam
      pracowników w zakładzie choć myślę że to niczego nie zmienia) a płaciłam tylko
      składki zdrowotne.Kasia
      • beata2005 Re: urlop macierzyński a działalność gospodarcza 20.11.04, 07:41
        Jestem w podobnej sytuacji:dg i etat. Po kilkunastu telefonów do ZUS ma
        informację, że będąc na macierzyńskim z etatu, z dg płacisz cały ZUS, a nie jak
        do tej pory zdrowotne. Dotyczy tez wychowawczego.

"Osoby przebywające na urlopie wychowawczym lub pobierające zasiłek
        macierzyński bądź zasiłek w wysokości zasiłku macierzyńskiego, np. z tytułu
        zatrudnienia, i jednocześnie prowadzące pozarolniczą działalność lub
        wykonujące współpracę przy niej podlegają ubezpieczeniom społecznym z
        tytułu prowadzonej działalności lub współpracy"

pozdrawiam

Beata

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka