Dodaj do ulubionych

wysokość wynagrodzenia w czasie ciąży

18.01.05, 10:46
czy wysokość wynagrodzenia w czasie ciąży może być niższa od osiąganego
przezd ciążą? jeżeli tak, to czy w to wliczana jest też premia? czy chodzi o
samo wynagrodzenie zasadnicze?
Obserwuj wątek
    • gogi25 Re: wysokość wynagrodzenia w czasie ciąży 19.01.05, 10:18
      a pracujesz w ciąży czy jesteś na zwolnieniu? Bo ja jestem na zwolnieniu i sama
      doszłam do tego jak to wygląda
      • marioleska Re: wysokość wynagrodzenia w czasie ciąży 19.01.05, 19:07
        w tej chwili jestem na tygodniowym zwolnieniu z powodu przeziębienia, ale
        normalnie pracuję... pewnie za kilka miesięcy pójdę na dłuższe L-4, więc jeśli
        mogłabyś mi napisać jak wtedy liczą wynagrodzenie, będę wdzięczna, a jeśli
        dodatkowo posiadasz wiedzę na temat wynagrodzenia, podczas gdy kobieta w ciąży
        pracuje, to z góry również dziękuję.
    • consuelo Re: wysokość wynagrodzenia w czasie ciąży 20.01.05, 06:21
      Ja w ciąży, będąc na zwolnieniu lekarskim dostawałam więcej piniędzy niż wtedy
      kiedy pracowałam. Naliczono średnią z ostatnich 3 miesięcy z wszystkimi
      dodatkami (premia także) i było super-ponad 300 zł więcej niż normalnie.
      • madzialinka1 Re: wysokość wynagrodzenia w czasie ciąży 20.01.05, 09:47
        chyba z ostatnich 6 m-cy ? z takiego okresu wylicza sie podstawę, od brutta
        odejmujesz 18,71 % i podatek i to jest netto
        a mnie zus zakwestionował premie i na razie dostaje kasę tylko od podstawy
        wynagrodzenia bez II premii - walczy z nimi mój zakład pracy i czekam na
        wyrównanie
        a dziewczynie chodziło o wynagrodzenie jeśli pracuje i jest w ciązy - na pewno
        nie mogą Ci wynagrodzenia obniżyć - moga ze względów zdrowotnych przesunąć do
        innych obowiązków ale kasa taka sama, co do premii to zależy dlaczego wam je
        dają, jesli za wyniki to juz sprawa umowna, jesli wpisane do regulaminu płacy
        że np do 3 m-c zawsze to muszą dać
        pzdr
    • joolanta Re: wysokość wynagrodzenia w czasie ciąży 20.01.05, 13:26
      teoretycznie jest to srednai z ostatnich 6 miesiecy, ale praktycznie "zaklad
      pracy" moze sobie ustanowic inny sopsob wyplacaia(tak bylo w moim
      przypadku....niestety)
    • gogi25 do Marioleska 20.01.05, 14:27
      Co do pensji ,kiedy kobieta ciężarna pracuje to nie wiem jak jest, ale wydaje mi
      się, że płaci się za wszystko normalnie. Wszystkie składki, premie itd. Przecież
      jesteś cały czas normalnym wydajnym pracownikiem.
      Co do osób, kobiet na zwolnieniu lekarskim, z powodu ciąży to:
      Podstawa wymiaru zasiłku
      Podstawę wymiaru zasiłku dla pracownika stanowi przeciętne miesięczne
      wynagrodzenie wypłacone za okres 6 miesięcy kalendarzowych poprzedzających
      powstanie niezdolności do pracy.
      Do ustalenia podstawy wymiaru przyjmuje się przychód stanowiący podstawę wymiaru
      składki na ubezpieczenie chorobowe, po odliczeniu potrąconych przez pracodawcę
      składek na ubezpieczenia społeczne. Oprócz składników przysługujących za okresy
      miesięczne, w podstawie wymiaru zasiłku uwzględnia się składniki wynagrodzenia
      przysługujące za okresy dłuższe. W podstawie wymiaru nie uwzględnia się
      składników, które nie są pomniejszane za okres pobierania zasiłku. Dla
      pracowników zatrudnionych w pełnym wymiarze czasu pracy podstawa wymiaru nie
      może być niższa od minimalnego wynagrodzenia, po odliczeniu kwoty odpowiadającej
      18,71% tego wynagrodzenia.
      Składniki wynagrodzenia i sposób ich uwzględniania w podstawie wymiaru zasiłku
      Ustawa o świadczeniach pieniężnych[1] nie wymienia poszczególnych rodzajów
      składników wynagrodzenia, które powinny być uwzględniane w podstawie wymiaru
      zasiłku chorobowego, a które nie. Wliczanie poszczególnych składników do
      podstawy uzależnione jest od wytycznych zawartych np. w układzie zbiorowym pracy
      czy w regulaminie wynagradzania obowiązującym w danej jednostce.
      I tak w podstawie wymiaru zasiłku chorobowego:
      Uwzględnia się wszystkie składniki wynagrodzenia, od których odprowadzana jest
      składka na ubezpieczenie społeczne, z tym, że:
      a.)Wynagrodzenia (składniki o kodzie 11 w klasyfikacji ZUS) uwzględnia się po
      uzupełnieniu o dni, w których zanotowano następujące nieobecności:
       zasiłek macierzyński z ubezpieczenia chorobowego (kod 311);
       zasiłek opiekuńczy z ubezpieczenia chorobowego (kod 312);
       zasiłek chorobowy z ubezpieczenia chorobowego (kod 313);
       zasiłek chorobowy z ubezpieczenia wypadkowego (kod 314);
       świadczenie rehabilitacyjne z ubezpieczenia chorobowego (kod 321);
       świadczenie rehabilitacyjne z ubezpieczenia wypadkowego (kod 322);
       wynagrodzenie za czas niezdolności do pracy z innych przyczyn niż wypadek przy
      pracy lub choroba zawodowa, finansowane ze środków pracodawcy (kod 331);
       wynagrodzenie za czas niezdolności do pracy w związku z wypadkiem przy pracy
      lub chorobą zawodową, finansowane ze środków pracodawcy (kod 333);
       inne świadczenia i przerwy (kod 350).
      B.)Składniki wynagrodzenia, przysługujące za okresy miesięczne takie, jak:
      godziny nadliczbowe (kod 12), premia miesięczna (kod 21), składniki
      wynagrodzenia wypłacane jednorazowo (kod 32) oraz inne składniki wynagrodzenia
      (kod 50) - uwzględnia się w wysokości (kwocie) faktycznie wypłaconej
      pracownikowi za miesiące kalendarzowe, z których wynagrodzenie przyjmuje się do
      ustalenia podstawy wymiaru zasiłku.
      C.)Składniki wynagrodzenia przysługujące za okresy kwartalne takie, jak: premia
      kwartalna (kod 22) - wlicza się do przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia w
      wysokości stanowiącej jedną dwunastą kwot wypłaconych pracownikowi za cztery
      kwartały poprzedzające miesiąc, w którym powstała niezdolność do pracy.
      D.)Składniki wynagrodzenia przysługujące za okresy roczne takie, jak: premia
      roczna (kod 31) - wlicza się do podstawy wymiaru zasiłku w wysokości stanowiącej
      jedną dwunastą kwoty wypłaconej pracownikowi za rok poprzedzający miesiąc, w
      którym powstała niezdolność do pracy.
      • Nie uwzględnia się: "...składników wynagrodzenia, jeżeli postanowienia układów
      zbiorowych pracy lub przepisy o wynagradzaniu nie przewidują zmniejszania ich za
      okres pobierania zasiłku" (art. 41, ust. 1 ustawy o świadczeniach pieniężnych[1]).
      [1] Ustawa z 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia
      społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz. U. nr 60, poz. 636 i nr 110,
      poz. 1256, z 2000 r. nr 53, poz. 633 oraz z 2001 r. nr 99, poz. 1075 i nr 154,
      poz. 1791). Obowiązuje od 1 września 1999 r.

Ja mam pensję płacona ryczałtem. Czyli jest to stała kwota comiesięczna+ premie.
      W związku z tym, że u mnie w zakładzie pracy nie uwzględnia się składników
      wynagrodzenia (premii), bo takie są postanowienia układów zbiorowych pracy,
      podczas gdy jest się na chorobowym to wypłatę mam liczoną od stałej pensji.
      I TAK NA PRZYKŁAD
      Załóżmy, że 1800zł(brutto) to przeciętne wynagrodzenie wypłacane za okres 6
      miesięcy kalendarzowych poprzedzających powstanie niezdolności do pracy
      1800*6 miesięcy =10800 wypłata za 6 miesięcy,
      10800*18,71%(składka na ubezpieczenie społeczne) = 2020,68.
      10800-2020,68= 8779.32 to jest wypłata po odjęciu składek na ubezpieczenie społeczne
      8779.32 / 6 miesięcy=1463,22.wychodzi miesięczna wypłata bez składek
      Tą kwotę dzieli się na 30 dni i wychodzi: 1463,22/ 30= 48,774~ 48,80 (jeden
      dzień zasiłku chorobowego)
      Jeżeli tą kwotę 48,80 pomnożę przez 31 dni (na przykład tyle dni ma grudzień) to
      otrzymam 1512.80zł.
      Jak odliczę podatek i odejmę kwotę nieskładkową 44,17 to otrzymam
      1512.80*19% (podatek)= 287,43 - 44,17 (kwota nieskładkowa, wolna od
      podatku)=243,30.
      Teraz od kwoty 1512,80- 243.30(podatek) i mam 1269,50. Czyli ta kwota jest moim
      wynagrodzeniem za grudzień.

• marioleska do gogi25 20.01.05, 22:13
        dziękuję Ci bardzo za wyczerpujące info, pozdrawiam i życzę powodzenia
        • luneczkaa Re: do gogi25 21.01.05, 09:48
          wygląda to tak!!
          Zakład pracy wypłaci ci za chorobowe pensję podstawową bez premii, ale za to z
          prowizjami jeżeli takie otrzymujesz. Podstawą jest średnia z 6 miesięcy
          poprzedzających L4, czyba, że twoje wynagrodzenie ulega znacznym wahaniom
          właśnie przez prowizje to wówczas wezmą średnią z 12 miesięcy. Ta średnia
          będzie się liczyła do kolejnych L4 chyba, że wrócisz do pracy na trzy miesiące
          nieprzerwanie, to na nowo za podstawę wezmą ostatnie 6 lub 12 miesięcy.
          Pozdrawiam seredcznie
          Luna

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka