Dodaj do ulubionych

Fundusz, lokata, polisa ???

22.02.05, 21:52
Chciałabym mojemu miesięcznemu synkowi załoźyć fundusz, lokatę, polisę ???
tzn. coś takiego, gdzie będę co miesiąc wpłacać określoną kwotę i on, gdy
będzie miał 18 lat wypłaci całość i przeznaczy sobie na jakiś swój cel.
Zupełnie nie wiem jak się do tego zabrać, szukać w banku czy np. w PZU ????
Proszę o odpowiedź ....
Obserwuj wątek
    • ggosiek Re: Fundusz, lokata, polisa ??? 23.02.05, 08:43
      w PZU nazywa sie to polisa na uposażenie dzieci. Wpłacasz składkę w ustalonych
      kwotach przez PZU a po przekroczeniu przez nie pełnoletności lub np. 21 lat
      (zależy to jak sobie wybierzesz) kwota ta jest wypłacana dziecku np. na studia
      itp. rzeczy/. Skonsultuj sie z agentem ubezp. z jakiegoś towarzystwa ubezp.
      (np. PZu) a ona ci wszystko dokładnie wytłumaczy. W banku nie wiem czy
      cośtakiego istnieje oprócz normalnej lokaty oszczędnościowej. Najlepiej jakby
      wypowiedziała sie na ten temat jakaś dziewczyna pracująca w banku. Pzdr.
    • aniask_mama Re: Fundusz, lokata, polisa ??? 23.02.05, 12:43
      Dla mnie polisa ma jedną podstawowa wadę: trzeba wpłacac systematycznie ileś
      tam lat, jeśli się w trakcie zrezygnuje, towarzystwo sporo sobie za to policzy.
      Oczywiście wchodzi tu w grę ochrona życia dziecka - to warto podkreślić, więc i
      cenę się płaci odpowiednią.

Ja wybrałam fundusz inwestycyjny
      a. nie jestem zobligowana do comiesięcznych wpłat
      b. mogę zrezygnować w każdej chwili lub wpłacić coś częściej lub rzadziej
      c. sumarycznie wypłatę po iluś tam latach dostanie dziecko większa niż polisy
      (ale za to nie ma ochrony zdrowia i życia dziecka)
      d. ja i mąz mamy polisy, więc gdyby się coś działo, to pieniądze dziecko
      dostanie z naszych polis

Fundusz zwykle zakładasz w oddziale jakiegoś banku, możesz wybrać sobie plan
      systematycznego oszczędzania, wtedy po kilku latach nie płacisz prowizji od
      wpłat. Ja akurat wybrałam bank internetowy i tu w ogóle nie ma prowizji od
      wpłat wink
      • alinker Re: Fundusz, lokata, polisa ??? 23.02.05, 16:19
        Zgadzam się z poprzedniczką, gdyż na co dzień pracuję w tej dziedzinie.
        Polisa ma chronić - przede wszystkim dzieciaki przed ewentualnymi straszliwymi
        wydarzeniami np. nasza śmierć czy inwalidztwo (i wtedy dziecko ustanawiamy jako
        naszego uposażonego). Łączenie ochrony i inwestycji to nienajlepszy sposób na
        pomnażanie pieniędzy, bo tak na prawdę nie temu ma służyć polisa ubezpieczeniowa
        Natomiast jeśli chcesz uzbierać troszkę pieniążków dla dzieciaka to idealnym
        sposobem na to jest założenie funduszu inwestycyjnego. Jeśli jesteś z okolic
        Śląska to możemy bezpośrednio na ten temat pogadać - mój nr tel to 695 333 819
        natomiast jeśli jesteś z innych stron to wejdź sobie na stronkę któregokolwiek
        funduszu, w szczególności proponuję firmę, w której sama pracuję czyli
        www.xelion.pl bo tam jest rewelacyjny produkt o nazwie PIX. Jeśli nie chcesz
        nigdzie dzwonić to po prostu przejdź się do najbliższego banku, bo tam z reguły
        też można założyć fundusze. Lokatę bankową odradzam z racji niewielkich zysków.

Pozdrawiam
        Aga

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka