Dodaj do ulubionych

FIRMA WINDYKACYJNA NA KARKU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

18.05.05, 14:13
wstyd pisac ale niestety nie z mojej tylko winy ale mam kruka na karku czy
ktoras miala doczynienia?
Obserwuj wątek
    • oliwka4 Re: FIRMA WINDYKACYJNA NA KARKU!!!!!!!!!!!!!!!!!! 18.05.05, 15:13
      Edycia,
      można powiedzieć, że masz szczęscie w nieszczęściu. Znam Kruka, miałam okazję z
      nimi współpracować. Wszyscy grzeczni, poinformowani. Chętnie rozkładają dług na
      raty. Nie denerwuj się; będzie dobrze.
      Powinnaś się cieszyć, że to nie jakaś firma krzak winykująca za pośrednictwem
      więziennych osiłkówsmile
    • zuzannanatalia Re: FIRMA WINDYKACYJNA NA KARKU!!!!!!!!!!!!!!!!!! 18.05.05, 16:15
      nie bardzo rozumiem
      no to co, ze masz kruka na karku?
      co z tego, ze przyjemni czy tez nie?
      wyrok sadu maja? komornika wierzyciel (nawet jesli to jakis windykator) naslal?
      dostalas wezwanie do zaplaty?
      nie?
      to nie powinnas ani z nimi rozmawiac ani sie niemi przejmowac!!!!!

chyba, ze jest wyrok sadowy i juz sprawa trafila do komornika
      ale do windykatora??? absurd!!!!
      nie rozmawiaj z nimi, naprawde, nic nie moga Ci zrobic oczywiscie zgodnie z
      prawem, bo jak dla mnie takie firmy dzialaja na pograniczu prawaalbo i nie....
      wiec trzeba uwazac
      ale nie dac sie zastraszyc!!!!! pozdrawiam i powodzenia
      • edycia274 Re: FIRMA WINDYKACYJNA NA KARKU!!!!!!!!!!!!!!!!!! 18.05.05, 22:35
        tzn tak mam ok 3tys juz!!!!11nie wiem jak to licza, dlugu, w ideii i idea to
        przekazala "kruk"firmie,,,przychodza wezwania do zaplaty ale na adres stalego
        zameldowania ale ja tam nie mieszkam a innego nie maja, dzwonia do mnie,,,na
        raty powiedziaeli ze 300zl mies..a ja nie pracuje mam chore dziecko, teraz to
        juz trafilo do dedektywa jakiegos tam tez dzwonil, a moja mama z ktora zle zyje
        mzoe podac obecny moj adres,,,, adlug niestety nie zmojej winy,,,,,,,,,,,co ja
        mam robic
        • tatoo Mnie tez strasza! 19.05.05, 08:43
          Wlasnie przedwczoraj dzwonil do mnie facet. Napisze wam o tym.
          Halo, czy jest pan X?
          Nie, nie mieszka od ponad 2 lat.
          A czy to pani X?
          Tak.
          Tu firma (tu niezrozumiale slowa), a od kiedy X nie mieszka?
          Prosze pana, my jestesmy po rozwodzie, X sie wyprowadzil i nie wiem, gdzie
          mieszka.
          Ale pani wie, ze odpowiada za dlugi X zanim nastapil rozwod? (to juz byl krzyk
          z nuta grozby)
          Prosze pana, prosze szukac X, a nie mnie nekac.
          Pani X, my pania znajdziemy na tej ulicy ABC, my wiemy, gdzie pani mieszka, i
          odwiedzimy 23 maja!(wykrzyczane)
          Nie odpowiada mi ten termin ani zaden inny, do widzenia.
          Koniec polaczenia.
          A ja zagotowana!!!!
          Co robic????
          • carmelaxxx Re: Mnie tez strasza! 19.05.05, 09:50
            tobie jako zonie dluznika nic nie moga zrobic olej ta firme a jak by w
            ostatecznosci przyszedl komornik wyjasniasz sprawe i tez ci nic nie zrobi ani
            nie abierze !
          • zuzannanatalia Re: Mnie tez strasza! 19.05.05, 09:55
            czesc,
            przepraszam za wyrazenie
            Olac!!!!!!!
            to co robia jest bezprawne, i stanowi znamiona grozby karalnej!!!! jak zazwonia
            to odkladac sluchawke
            tylko i wylacznie komornik po otrzymaniu wniosku o wszczecie postepowania
            egzekucyjnego od wierzyciela moze cos zrobic!!!!!!!
            a nastepnym razem jak zadzwonia albo przyjda, to pogrozic policja, nie
            wpuszczac!!!!
            nie przejumujcie sie, te firmy tak dzialaja wlasnie , na pograniczu prawa,
            licza, ze ludzie sie nie znaja na prawie (no bo czesto nie i nie dziwne)i ze w
            ten sposob "zastraszeni" zaplaca
            ale mniewkurzaja takie akcje, to nie pierwszy raz kiedy slysze o kruku lub im
            podobnych, a ze sama nie raz wszczynalam w pracy post. komornicze (kancelaria
            adw.) to wiem jak to dziala i jak powinno dzialac!!!!!
            nie martwcie sie, naprawde, te firmy "widnykacyjne" nic nie moga Wam zrobic,
            nie reagujcie!!!
            pozdrawiam,
            • tatoo Dzieki za pocieszenie, ale i tak troche sie boje 19.05.05, 11:45
              Bo wkurza mnie to, co oni robia.
              • edycia274 Re: Dzieki za pocieszenie, ale i tak troche sie b 19.05.05, 12:05
                CZYLI? JAK DALEJ BEDA DZWONIC TO CO MAM MOWIC? BO GOSC PYTA CZY WPLACE JAKIES
                KWOTY CZY NIE? A JAK POJADA DO MOJEJ MAMY I DA IM MOJ ADRES? A CO Z MOIM
                DLUGIEM PRZECIEZ TO PRAWIE 3 TYS? CO JA MAM ROBIC?
                • zuzannanatalia Re: Dzieki za pocieszenie, ale i tak troche sie b 19.05.05, 12:21
                  nic nie mowic, albo ze niebedzieszrozmaiwac, chociaz ja odlozylabym sluchawke
                  albo poprosil, zeby w takim razie okazali mi wyrok sadowy tudziez tytul
                  egzekucyjny (tez po post. sadowym) . Nie maja? To do widzenia. To samo z
                  wchodzeniem do mieszkania - to jakis absurd, w ogole drani nie wpuszczac! No to
                  co, ze mama da im adres? I tak nic nie moga zrobic!!!
                  Rozumiem, ze dlug wynosi 3000, Twoj czysty dlug, nie to co przedstawila ta
                  firma? Jesli tak i uwazasz, ze jest on niesluszny to czy wszczelas procedure
                  reklamacyjna?? Zrobilas cokolwiek zeby udowodnic, ze to nie Twoj dlug?
                  Powiem tak: z duzym prawdopodobienstwem jak sie wierzyciel uprze (a 3 tys to
                  nie malo wiec pewnie sie uprze) na skutek postepowania sadowego (pamietaj,
                  zawsze sie mozesz odwolac czy zazalic!!!) przeprowadza egzekucje, i to nie
                  tylko 3 tysi ale kosztow sadowych, adwokackich i komorniczych plus odsetki
                  ustawowe. Wiec jezeli masz marne szanse na udowodnienie, ze to nie Twoje dlugi
                  (nie znam Twojej sytuacji) to moze po prostu zaplacic?
    • reivilo Re: FIRMA WINDYKACYJNA NA KARKU!!!!!!!!!!!!!!!!!! 19.05.05, 12:19
      Z różnych przyczyn nie spłacamy swoich zobowišżań - i nie ocena czy to moralne czy nie jest tre?ciš mojego postu. 10 lat siedze w " windykacji" - moja rada pierwsza jest taka małymi kwotami ale spłacać regularnie ale spłacać.Dlaczego - wierzyciel żadko nalicza odsetki, co przy spłatach ratalnych jest cięzkie do wyliczenia i kwota odsetek zreguły niska - firma windykacyjna nalicza odsetki zawsze - z tego głównie żyje. Po drugie jeżeli nie ma cesji wierzytelno?ci podpisanej przez wierzyciela - zawsz spłacamy do wierzyciela - czasem firma windykacyjna znika razem z naszym zapłaconym długiem.
      Procedura windykacyjna jest następujšca - wezanie do zapłaty - listem poleconym, dłuznik nie spłaca - pozew - wyrok - tu każdy po otrzmaniu wyroku casem nakazu zapłaty może się odwołać jeżeli sie z nim nie zgadza. W wyroku bšdz nakazie zapłaty najczęsciej doliczone sš koszty zastępstwa procesowego i wpisu sadowego - okreslone ustawowo w zalezno?ci od kwoty.No i ioczywi?ćie odsetki.( Warto zplacic dług zamin sprawa trafi do sšdu) Prawomocny wytrok/nakaz wędruje do komornika i tu kolelejne dodatkowe koszty - koszty komornicze i tzw zastepstwo egzekucyjne. I te wszytkie kroki powinien wykonać wierzyciel.
      Firmy windykacyje żadko posługuja się cesjš z reguły majš upoważnienia do windykacji a to ogranicza całš procedurę. Ich działalnie polega głownie na walce psychologicznej z dłuznikiem.
      Moja rada jest jedna żeby uniknšć tych nieprzyjemnych rozmów z firmami windykacyjnymi warto poprostu spłacać co miesišc nawet mała kwote a w pryzpadku telefonów od "windykatorów" mówić zgodnie z prawda - płace ile moge pierwotnemu wierzycielowi. Inna rzecz że wiele spraw - szczególnie telekomunikacyjnych ( Era , Idea, Plus, Nertia, itp) trafia do windykacji juz dawno przdawniona ale to unna sprawa.
      • edycia274 Re: FIRMA WINDYKACYJNA NA KARKU!!!!!!!!!!!!!!!!!! 20.05.05, 09:49
        to jest dlug w iedeei mialam dwa numer na siebie ale zadluzenie zrobil moj
        byly, ale ja im tegio nie wytlumacze,,ideaa przekazala to ktukowi, listow
        poleconych nie bylo z tego co wiem przychodza normalne czasem mi je przekazuje
        ale ja z nia nie rozmawiam,,,,,pan z kruka dzwoni i pyta o wpalty aja za nie
        mam ja nie pracuje mam chore dziecko on dalej chociaz 150 zl a ja askad mam
        wiasc???????i taka rozmowa i teraz nie wiem co dalej
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka