wiki_26 30.06.05, 12:32 Słyszałam, że po cesarce należą się dodatkowe pieniądze za ciężki poród. Czy ktoś takowe pieniążki otrzymał i gdzie się po nie udać???????????? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joln Re: cesarskie cięcie 30.06.05, 12:39 uwazam, ze pieniadze za ciezki porod to sie naleza tym dziewczynom, ktore rodzily "normalnie" Jola po cesarce i b.zadowolona z tego powodu p.s. o niczym takim nie slyszlam, ani tym bardziej nie dostalam zadnych pieniedzy Odpowiedz Link Zgłoś
korneliap Re: cesarskie cięcie 30.06.05, 12:49 moze cos pomylilas. Moze Ci chodzi o cos takiego jak ja mialam czyli: jestem ubezpieczona w PZU i dostajesz kase za kazdy dzien pobytu w szpitalu. u mnie bylo tak ze zadzwonilam do kadr i babka powiedziala ze taki pobyt zwiazny z porodem nie traktuje sie jako leczenia szpitalnego i PZU nie wyplaca tego. Zostawilam spraw w spokoju ale za 2 miesiace moja kolezanka rodzila i okazlo sie ze ona dostala te kase. Zadzwonilam do PZU i faktycznie jezeli jest cesarka to jest operacja wiec taki pobyt w szpitalu jest traktowany jako pobyt w szpitalu i za kazdy dzien pobytu byla mi wyplacona jakas tam kwota (jaka byla podana w moim ubezpieczeniu grupowym) Odpowiedz Link Zgłoś
boranet Re: cesarskie cięcie 30.06.05, 12:54 Nie tylko jak jest cesarka to pieniądze z PZU się należą. Należą się, jeśli posiadasz taką opcję w PZU za każdy dzień pobytu w szpitalu. Ja co prawda też miałam cesarkę, ale przed porodem długo leżałam na patologii z powodu zagrożonej ciąży i dostałam kasę za cały pobyt w szpitalu. PZU wypłaca kasę za 90 dni w ciągu roku. Natomiast dodatkowej kasy "za ciężki poród" się nie dostaje. Poza tym cesarka nie jest taka ciężka. Co mają powiedzieć kobiety, które męczą się X godzin rodząc dzieci??? Odpowiedz Link Zgłoś
gosia_d Re: cesarskie cięcie 06.07.05, 23:11 Taak, no nie ma jak cesarka... Zwłaszcza gdy się po niej ma krwotok wewnętrzny a w wyniku zbyt mocnego zszycia rany przez wiele miesiący ledwo się kuśtyka... Cesarke taka jak moja szczerze polecam masochistkom Odpowiedz Link Zgłoś
gosiafosia Re: cesarskie cięcie 15.05.18, 20:09 A poza tym są babki, które rodzą wiele godzin i wtedy mają cesarkę... Odpowiedz Link Zgłoś
dorota.mk Re: cesarskie cięcie 30.06.05, 13:05 Powiem jak było u mnie. Mam wykupioone ubezpieczenie w PZU z opcjami (między innymi): 1. urodzenie dziecka (chyba 10% kwoty ubezpieczenia), 2. pobyt w szpitalu przynajmniej 7 dni ( jakiś tam procent za każdy dzień). Urodziłam (w końcu) przez CC, a wcześniej leżałam na patologi ciąży 1,5 tygodnia - byłam przeterminowana. Dostałam wypłatę z obu opcji tzn. z tytułu urodzenia dziecka i tytułu pobytu w szpitalu. Gdybym urodziła naturalnie - dostałabym wypłatę tylko z opcji nr 1 Pozdr, Odpowiedz Link Zgłoś
kawusia76 Re: cesarskie cięcie 30.06.05, 13:17 tez dostałam z PZU kasę za pobyt w szpitalu i urodzenie dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
moyka_77 Re: cesarskie cięcie 30.06.05, 13:35 Jeśli masz dodatkowe ubezpieczenie pracownicze - tzw. grupówkę dostaniesz pieniądze za urodzenie dziecka (z reguły jest to 10% sumy ubezpieczenia) niezależnie od tego w jaki sposób urodziłaś dziecko - naturalnie czy przez cesarke. Jeśli w Twoim ubezpieczeniu jest opcja "pobyt w szpitalu" dostaniesz pieniądze pod warunkiem, że przebywałaś w tym szpitalu powyżej 5 dni (dostaniesz za każdy dzień pobytu) Poród dziecka nie jest traktowany jako "choroba" i odszkodowanie się nie należy, ale jeśli wystąpiły jakieś komplikacje i przebywasz powyżej tych 5 dni to wtedy pieniądze się należą. To samo dotyczy się przebywania w szpitalu przed urodzeniem dziecka np. na patologii. Odpowiedz Link Zgłoś
weronikarb pytanie 30.06.05, 14:51 Cholerka a dziala to wstecz??? 20 m-cy?? Nie mialam o tym zielonego pojecia a lezalam troche w szpitalu Odpowiedz Link Zgłoś
boranet do weronikarb 30.06.05, 14:54 Zdaje się, że PZU wyznacza okres 3 lat do ewentualnego wystąpienia o odszkodowanie. Ale mogę się mylić. W każdym razie spróbuj. Nic nie tracisz Odpowiedz Link Zgłoś
weronikarb Re: do weronikarb 01.07.05, 08:54 fajnie tym bardziej mam urlop w przyszlym tyg. to polatam. Jejku czlowiek sie caly czas uczy Odpowiedz Link Zgłoś
moyka_77 Re: do weronikarb 01.07.05, 14:59 Muszę coś sprostować - żeby dostać pieniądze za pobyt w szpitalu w czasie porodu, trzeba tam przebywać 10 dni a nie 5 jak pisałam (od razu mówię, że każda firma ubezpieczeniowa ma swoje regulaminy i trzeba się zawsze dopytać o konkretny przypadek)Pobyt w szpitalu nie związany z urodzeniem dziecka np. patologia to "nadal" 5 dni i wiecej. Weronikarb, jeśli leżałaś na patologii np. 2 razy po 5 dni to należą ci się pieniądze za oba pobyty. Firmy ubezpieczeniowe mają limity i wydaje mi się, że wypłacają do 90 dni pobytu w szpitalu. Z reguły okres roszczenia do firmy ubezpieczeniowej to 3 lata tak więc powinnaś odzyskać pieniądze. Mam nadzieję, że w czasie Twojego pobytu w szpitalu, Twoja polisa była opłacana i miałaś pełen zakres ubezpieczenia w tym "pobyt w szpitalu" w innym przypadku ubezpieczyciel nie wypłaci pieniędzy. Daj znać czy "wywalczyłaś" odszkodowanie. Pozdrawiam ) Odpowiedz Link Zgłoś
magnolia76 Re: do weronikarb 04.07.05, 08:45 weronikarb napisała: > fajnie tym bardziej mam urlop w przyszlym tyg. to polatam. Jejku czlowiek sie > caly czas uczy na 100% trzy lata, mój mąż jest ubezpieczony w PZU i mieliśmy podobną sytuację,wypłacili. Odpowiedz Link Zgłoś
tomduska Re: cesarskie cięcie 05.07.05, 14:42 a czy mogłabyś powiedziec ile dni w sumie leżałaś? U mnie był nastęujący przypadek: leżałam w szpitali 2 dni przed cesarką i po niej 5 dni, w sumie datami wychodzi od 14 do 21 kwietnia 2004 r. Czy ja w ogle mogę się o to ubiegać, czy lepiej sie nie kompromitować? Pytam, bo jełśi z kolei można otrzymac cokolwiek to dlaczego mam im to odpuścić, skłądki sa dośc wysokie. Odpowiedz Link Zgłoś