Dodaj do ulubionych

Praca we Francji na budowie-za ile?

10.07.05, 10:09
Mój maż ma oferte do pracy we Francji. Szef propomuje mu 3tyś zł/mc. Szef
jest bardzo chytry i chciałabym wiedziec czy nie wykorzysta mojego meza, tzn.
czy za dużo na nim nie zarobi.Dlatego pytam Was - może sie orientujecie ile
zarabia pracownik - polak we Francji przy pracach tj. kładzenie glazury
terakowy itp.?Dodam, ze maż jest zarejestrowany w Polsce i ma pensję
najniższą krajową. Czy 3tyś zł. to w sam raz czy za mało?
Obserwuj wątek
    • akseinga Re: Praca we Francji na budowie-za ile? 10.07.05, 10:12
      A jak kwestia mieszkania i wyżywienia?
      • olga50 Re:3tyś - na czysto 10.07.05, 10:20
      • ewapiotr6 Re: Praca we Francji na budowie-za ile? 10.07.05, 10:29

No właśnie czy to na czysto po odliczeniu wszystkich kosztów utrzymania,
        ubezpieczenia ? My też szukamy pracy za granicą- Anglia lub Irlandia i kwota
        3000 to mało. Te 3000 tyś to mógłby ci juz przysłać?
    • gama11 Re: Praca we Francji na budowie-za ile? 10.07.05, 11:10
      Mój brat pracuje w niemczech, również na budowie. Pensja 1600 Euro brutto. Z
      tego potrącany jest jedynie podatek. Pozostała kwota jest już jego -
      wyżywienie. Mieszkanie opłaca pracodawca, przejazd na miejsce pracy również.
      • dagmama Re: Praca we Francji na budowie-za ile? 10.07.05, 11:53
        Podam kilka informacji ogólnych:
        Minimalna stawka za godzinę pracy we Francji: 8,03 euro
        Minimalna płaca za miesiąc pracy, 35 godzin tygodniowo: 1217,87 euro czyli około
        4868 zł.
        Twój mąż pracując 4 tygodnie przez 35 godzin tygodniowo za minimalne 6 euro
        (powiedzmy, że to jest netto od 8,03) za godzinę powinien zarobić:
        4x35x6 euro = 840 euro. W złotówkach będzie to 3360.

3000 nie pasuje ani do minimalnej stawki godzinowej ani do minimalnej pracy. Za
        mało. Twój mąż może przyjąć tę propozycję, ale nie na zasadzie, że to super
        kosmiczna okazja.
        Pozdrawiam.
        • cota Re: Praca we Francji na budowie-za ile? 10.07.05, 19:03
          za mało. bardzo cięzko mu będzie.
          • 19amatata02 Re: Praca we Francji na budowie-za ile? 10.07.05, 21:58
            mój maz tez pracuje we Francji i jak robił na czarno to dostawał na czysto 7
            euro i wyzywienie juz miał wiec to czysty pieniadz tylko podróz pokrywał ale
            jechali w trójke a teraz pracuje zarejestrowany wszystko pokrywa francuz nawet
            paliwo to ma 5euro wiedz twój maz zadna rewelacja mój maz szuka jeszcze lepiej
            płatna
          • olga50 Re: 3000+200godzin 10.07.05, 21:58
            Rozmawiał dzisiaj z szefem. Ma dostawac 3tyś za 200godzin pracy. Jedzenie,
            podróż, mieszkanie - wszystko ma mieć zapewnione. Tez uważam, zę to jest mało.
            Jedzie jednak na 2m. Jeżeli firma sie sprawwdzi to bedzie jezdził częściej i
            podobno za wieksze pieniądze.

> za mało. bardzo cięzko mu będzie.

A dlaczego ciężko?
            • mamakochana Re: 3000+200godzin 11.07.05, 08:18
              Myślę że wolałabym spróbowac za 3000 na początek niż tkwić w Polsce za 600 na
              rękę.
              Zawsze daje się minimalną pensję nowym pracownikom. Póxniej wszystko zależy od
              wydajności i umiejętności.
              • olga50 Re: 3000+200godzin 11.07.05, 12:49
                mamakochana napisała:

> Myślę że wolałabym spróbowac za 3000 na początek niż tkwić w Polsce za 600 na
                > rękę.
                > Zawsze daje się minimalną pensję nowym pracownikom. Póxniej wszystko zależy
                od
                > wydajności i umiejętności.

Dlatego właśnie on chyba spróbuje. Tutaj ma 1000, wiec tam bedzie 3razy tyle.
                Kurcze, ale ja sie chyba zatesknię wink
                • dagmama Re: 3000+200godzin 11.07.05, 16:00
                  Napewno nie będzie łatwo, ale odwagismile))
                  Pozdrawiam
    • mama_marty Re: Praca we Francji na budowie-za ile? 14.07.05, 15:47
      Mój mąz tez bedzie jechał za granicę (dokładnie do Szkocji) do pracy, chciaz tu
      na miejscu cos ma i ma całkiem dobry zawód - jest informatykiem, ale możliwości
      w naszej miejscowości nienajlepsze. Szuka przez internet pracy w swoim
      zawodzie, ma też kontakt na miejscu. Ja równiez nie wykluczam mozliwości, że do
      niego dojedziemy, chociaz mamy małe, dwuletnie dziecko, które zresztą zaczełam
      uczyć j.angielskiego (a jakie efekty u tak małego dziecko, jest mile zaskoczona
      i zszokowana!).
      Do czego zmierzam ,ano do tego, że w Polsce jak jest z praca i zarobkami to
      wszyscy wiedzą i te 3 tys. na czysto to znowu nie taka porażka. Posze wziąśc
      pod uwage, że mąż utrzymanie bedzie miał zapewnione (wyzywienie, mieszkanie i
      dojazd). Zatem ten zarobek jest większy tylko pomniejszony o koszta. a czy
      pracodawca dotrzyma tych ustalen to juz inna para kaloszy, ale najważniejsze,
      żeby wyjechać i zlapać jakis punkt zaczepienia, a zawsze przecież można na
      miejscu postarać sie znaleźc cos lepszego.

Pozdrawiam, Monika

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka