Dodaj do ulubionych

Dodatek na wychowawczym

06.08.05, 13:55
Czy ktoś może mi napisać, jakie dokładnie dokumenty trzeba złożyć w MOPS-ie, żeby otrzymać dodatek z tyt. przebywania na urlopie wychowawczym? Czy jest potrzebna umowa i zaświadczenie z ZUS-u o odprowadzaniu składek?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • anus1113 Re: Dodatek na wychowawczym 06.08.05, 17:40
      do wychowawczego :
      1. zaświadczenie pacodawcy o udzielonym urlopie wychowawczym oraz na jaki czas
      został on udzielony
      2. zaświadczenie o co najmniej 6-cio miesiącznym oresie zatrudnienia
      bezpośrednio przed uzyskaniem prawa do zasiłku wychowawczego

oczywiście żeby dostać dodatek wychowawczy trzeba spełnić wymogi zasiłku
      rodzinnego smile) do tego potrzebne są (z US dochód za 2004, akt urodzenia
      dziecka, ksero twojego dowodu.

nie wiesz może czy dodatek z tytułu urodzenia dziecka to kwota 500zł w całości
      czy z tego potrącają jakiś podatek ?? no i czy to samo jest z wychowawczym 400
      plus potrącenia czy całość ?? właśnie też się staram o wychowawczy smile) url.
      mac kończę ostatniego września i się zastanawiam jak to jest

pozdrowienia
      • emma_euro_emma Re: Dodatek na wychowawczym 06.08.05, 18:04
        A to zaświadczenie o 6-cio miesiącznym oresie zatrudnienia
        bezpośrednio przed uzyskaniem prawa do zasiłku wychowawczego to od kogo? Z ZUS-u?
        Nie wiem, czekam na porodowy, jak dostanę, to Ci powiem. Mi też macierzyński kończy się jakoś pod koniec września. A Ty jeszcze nie dostałaś porodowego?
        • virtual_moth Re: Dodatek na wychowawczym 07.08.05, 13:00
          emma_euro_emma napisała:

> A to zaświadczenie o 6-cio miesiącznym oresie zatrudnienia

Chodzi po prostu o zaświadczenie Z PRACY ile pracowałaś przed wychowawczym
          (czyli od kiedy jesteś zatrudniona). Może być razem z zaświadczeniem od kiedy
          przebywasz na urlopiw wych. i na ile został Ci udzielony.

Ja oprócz tego musiałam złożyć zaświadczenie z ZUSU o tym, ze pracodawca płaci
          składki zusowskie.

Pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka