Dodaj do ulubionych

Po macierzynskim-L4 a teraz wychowawczy

23.08.05, 11:28
Witam.
Mam pytanie odnosnie wychowawczego.Po urodzeniu dziecka byłam na
macierzynskim,teraz konczy mi sie zwolnienie na siebie w piątek(byłam
pewna,że pochoruje dłuzej ale juz nic mi nie jest),teraz chce isc na
wychowawczy(bezpłatny)ale jak mam to zrobic,skoro wniosek trzeba 2 tygodnie
wczesniej dac??Czy musi byc ta ciągłość??Czy w takiej sytuacji to moge się
tylko zwolnic,bo przez te dwa tygodnie(których mi brakuje)nie dadza mi
wychowawczego?
Pracodawca nie jest tu problemem,z nim spokojnie sie dogadam,ale co na to ZUS?
Pytanie drugie to oprócz wniosku co jeszcze musze dostarczyc do Zusu(co
pracodawca musi dostarczyc)i w jakim terminie powinien to zrobic?
Obserwuj wątek
    • gosia_grabosia Re: Po macierzynskim-L4 a teraz wychowawczy 23.08.05, 19:55
      Jesli z pracodawcą nie ma problemu, to po prostu daj mu wniosek z wcześniejszą
      datą. Oni do ZUSu zgłaszaja i tak dopiero we wrześniu, jak składają deklaracje
      za sierpień.

Wniosek składasz do pracodwcy, nie do Zusu.
      • mamaemmy Re: Po macierzynskim-L4 a teraz wychowawczy 23.08.05, 20:39
        Dzięki,kochana jestes!
    • attena76 Re: Po macierzynskim-L4 a teraz wychowawczy 24.08.05, 17:05
      a wykokrystałaś już urlop wypoczynkowy?? Jeżeli nie to zrób to teraz , przed
      urlopem wychowawczym. a i jeszcze 2 dni na opiekę na dziecko.
      • gosia_grabosia Re: Po macierzynskim-L4 a teraz wychowawczy 24.08.05, 23:02
        Z urlopem nie jest tak prosto, bo nie jest bezposrednio po macierzyńskim, tylko
        po L4. Pracodawca może nie chcieć go np udzielić (za urlop płaci pełne skladki
        ZUS i podatek).
        • attena76 Re: Po macierzynskim-L4 a teraz wychowawczy 25.08.05, 09:04
          za zwolnienie lekarskie tez płaci.
          • attena76 Re: Po macierzynskim-L4 a teraz wychowawczy 25.08.05, 09:11
            a tak po za tym to chyba pracodawca nie może odmówić udzielenia urlopu (może co
            prawda z niego odwołac)

Aneta, MAti oraz NAti smile
            • gosia_grabosia Re: Po macierzynskim-L4 a teraz wychowawczy 25.08.05, 12:50
              1. na L4 nie płaci sie pełnych skladek.
              2. może np powiedzieć, że teraz nie da urlopu tylko za tydzień np albo za
              miesiąc, bo np ktośtam choruje itp. nie może odmowić bezpośrednio po
              macierzynskim, to jest w kodeksie
              • mamaemmy Re: Po macierzynskim-L4 a teraz wychowawczy 25.08.05, 14:42
                Kopalnią wiedzy jestescie!
                A taki wychowawczy moze byc np po przyjsciu do pracy po macierzynskim?Czy nie
                moze byc przerwy między tym?
                I pytanie nr 2
                Ten formularz co składa pracodawca w zusie (odnosnie wychowawczego)to jak
                wygląda-jest to gdzies na necie?
                • adamed Re: Po macierzynskim-L4 a teraz wychowawczy 26.08.05, 08:18
                  Ten druk to comiesięczny raport o wszystkich zatrudnionych osobach i przerwach
                  w ubezpieczeniu, czyli RSA. Robi się go z programu Płatnik. Jest tam Twoje
                  nazwisko i dane, oraz okres danego m-ca i kod 121 czyli urlop wychowawczy.
                  Wygląda on tak. Wypełnia go pracodawca!
                  • mamaemmy adamed! 26.08.05, 10:51
                    Bardzo dziękujesmile
      • mamaemmy Re: Po macierzynskim-L4 a teraz wychowawczy 25.08.05, 14:52
        attena76 napisała:

> a wykokrystałaś już urlop wypoczynkowy?? Jeżeli nie to zrób to teraz , przed
        > urlopem wychowawczym. a i jeszcze 2 dni na opiekę na dziecko.

Zapomniałam o tej opiece-a czy moze to tata wykorzystac?Czy to jest płatne?

Co do urlopu wypoczynkowego-to jak nie wykorzystam to co?Ktos mi za to
        zapłaci?smile))
        • attena76 Re: Po macierzynskim-L4 a teraz wychowawczy 25.08.05, 16:16
          tata może go wykożystac. jest płatna 100%.
          Nieżeli nie wykorzystasz urlopu to on ci przepada po 3 latach, niestety nikt ci
          za niego nie zapłaci.
        • gosia_grabosia Re: Po macierzynskim-L4 a teraz wychowawczy 25.08.05, 16:20
          może tata tylko musi napisac oswiadczenie ze ty z tego nie skorzystasz. I chyba
          jest to 100% płatne, ale tu nie jestem pewna.

Co do urlopu to zawsze jest to śliski temat. Należy ci sie urlop w pełnym
          wymiarze za ten czas gdy jestes na macierzynskim i na zwolnieniu. No i tu dużo
          zalezy od pracodawcy - może ci udzielić np pełnego wymiaru od razu po L4, ale
          równie dobrze może w częściach, tak jak pisałam poprzednio. No i może się
          zdarzyc, że cię z urlopu odwola i np wręczy wypowiedzenie. Jesli nie
          wykorzystasz to powinien byc ci wypłacony ekwiwalent, no ale tu jakaś ksiegowa
          musi sie wypowiedzieć kiedy i w jakiej wysokości.
          • mamaemmy Re: Po macierzynskim-L4 a teraz wychowawczy 25.08.05, 17:31
            Dzięki a pytanie nr 2?smile
            Ten formularz co składa pracodawca w zusie (odnosnie wychowawczego)to jak
            wygląda-jest to gdzies na necie?
    • 123wiktoria Re: Po macierzynskim-L4 a teraz wychowawczy 27.08.05, 21:23
      czy mozesz mi napisac czy nie mialas zadnych problrmów ze strony zus ze poszłaś
      po macierzynskim odrazu na L4, i jak długo byłas na zwolnieniu i jesli mozna
      wiedziec od lekarza jakiej specjalnosci. te info potrzebne mi sa w wiadomym
      celu tzn chce jeszcze troche posiedziec z dzieckiem w domu bo nie mam tak
      naprawde co zrobic z 4 m-cznym maluszkiem
      pozdr
      • mamaemmy Re: Po macierzynskim-L4 a teraz wychowawczy 27.08.05, 21:46
        Po macierzynskim wzięłam opiekę-2 miesiące a potem dopiero poszłam na L4.Zwolnienie miałam od ginekol,co akurat trudne nie było-urodziłam w 26 tygodniu ciąży,więc choroby wymyślać nie trzeba było.
        Panie z Zusu(znając nasza sytuacje=wczesniak,rehabilitacja itd)same mi kazały isc na L4...
        A jednak przyczepili się do mojego lekarza,że skoro po 4 miesiącach mnie nie wyleczył,to może mnie do szpitala wysle a nie biedny zusik naciąga na koszty(płacili mi 300złotych,parodia!)..Więc on zrezygnował-po prostu się przestaszył,zreszta tak jak ja-nie chciałam by miał nieprzyjemnosci.
        Ale nawet jakby MNIE na komisję zawołali to na pewno nie rozłożyłabym nóg,aby mogli sprawdzić czy nie oszukujesmile
        Załuje,że od psychiatry nie wzięłam skierowania,bo przez wypisywanie różnych biurokratycznych papierków do zusu już całkiem oszalałam!smile)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka