Dodaj do ulubionych

wychowawczy

02.09.05, 22:08
Jestem ciekawa ile wynosi wychowawczy (wiem ze platne jest 2 lata +rok jest
bezplatny)Ale ile sie dostaje pieniedzy?Ide od listopada.A kolezanka ktora
bedzie samotna matka(rodzi w styczniu) dostanie tyle samo co ja czy wiecej?
Obserwuj wątek
    • maja42 Re: wychowawczy 02.09.05, 22:35
      2 lata wychowawczego sa płatne???
      Zawsze były bezpłatne. Ja nie dostaję żadnych pieniędzy. A kto to płaci i ile???
      M.
    • loren1 Re: wychowawczy 02.09.05, 23:05
      Niechcę cię zasmucać ja jestem samotną matko teoretycznie,i jeżeli przychód w
      rodzinie za 2004 rok był netto około 504 zł na osobę to przyslugje około 400 zł
      jezeli był powyżej to nic! Im więcej płacisz podatków tym mniej ci pomagaja
    • jakw Re: wychowawczy 03.09.05, 00:20
      Wychowawczy na pewno nie jest płatny sam z siebie. Jak masz b.niski dochód na
      głowę (bodaj <500) to w MOPsie możesz dostać jakąś kasę z okazji wychowawczego.
      • agao_z Re: wychowawczy 03.09.05, 16:30
        Ale przecież branie zeszłorocznych danych to jakiś absurd!
        Co z tego, że będąc w ciąży zarabiałam jakąś kasę i to razem z wynagrodzeniem
        mojego męża stanowiło kwotę powyżej 504 zł. Będąc na wychowawczym nasz dochód
        radykalnie spada i wtedy wlasnie potrzebuje tych pieniedzy...
        Jestescie pewne, ze brany jest dochod za rok poprzedni?

Agnieszka
        • jagodasoft2 Re: wychowawczy 03.09.05, 16:40
          Jest to trochę skomplikowane i wymaga dużo zachodu (właśnie załatwiłam wszystko
          NARESZCIE) Dodatek do wychowawczego otrzymuje się z MOPSu w wysokości 400zł
          jeżeli posiada się zasiłek rodzinny, a zasiłek rodzinny przysługuje kiedy
          zarobki netto nie przekraczaą 504zł/os. Zarobki bierze się z 2004roku, ale
          jeśli przeszłaś na wychowawczy to twoje zarobki są utracone i nie wliczają się.
          Tak samo jeśli w zeszłym roku mąż zarabiał mniej niż w tym to różnica w
          rarobkach też jest utracona. Jeśli chcesz coś jeszcze wiedzieć to pytaj.
          • olamatu Re: wychowawczy 03.09.05, 21:15
            Ja też mam pytanko. Zarobki netto to te które biorę "na rękę" tzn. odliczając
            podatek i zus?
        • badrak Re: wychowawczy 03.09.05, 21:00
          Rzeczywiście trzeba podać dochody za rok 2004, ale istnieje coś takiego jak
          dochód utracony i wtedy biora pod uwagę dochody męża. Trzeba też mieć pismo od
          pracodawcy, że zgodził się na urlop wychowawczy. Także śmiało składaj
          papiery!!!!

Pozdrawiam

Agata
          • agga72 Re: wychowawczy 03.09.05, 21:46
            ...a jak jest się samotną matką i chce się skorzystać z wychowawczego, to co
            wtedy??? Jest szansa na jakąś kaskę?
    • olamatu Re: wychowawczy 03.09.05, 21:56
      Czy przy ustalaniu zasiłku rodzinnego też odejmujemy dochód utracony? Bo zdje
      się, że kryteria pryznawania są takie same. Albo oba albo nic. A przy okazji to
      samo z dodatkiem na urodzenie dziecka? Od października idę na wychowawczy, więc
      mnie to bardzo interesuje.
      • jagodasoft2 Re: wychowawczy 04.09.05, 12:21
        Tak. Wszystke kryteria są te same. Po prostu najpierw przyznają ci rodzinne a
        jak masz rodzinne to dostajesz wszystko inne yakże 500 zł za urodzenie dziecka.
        i odpowiadając na wcześniejsze pytanie 504zł netto tzn tyle ile dostajesz bez
        podatku i tych wszystkich składek zdrowotnych. Jak chcesz to mogę ci przesłać
        listę dokumentów jakie musisz mieć, bo jest tego strasznie dużo i radziłabym
        już zacząć załatwiać, bo np na zaświadczenie z zusu trzeba czekać do 3 tygodni.
        • nataliamackowiak Re: wychowawczy 04.09.05, 13:49
          Trochę każda mama miesza, spróbuje napisac co ja wiem. Jestem w trakcie
          przedłużania sobie zasiłku rodzinnego+dodatku wychowawczego.
          To jest tak: jak idziesz od listopada na wychowawczy, musisz najpóźniej 14 dni
          przed tym terminem poprosic pracodawce o udzielenie urlopu wychowawczego
          BEZPŁATNEGO-na piśmie. Twoje dane, od kiedy do kiedy urlop(wypisuje sie na 3
          lata-o ile masz umowe na czas nieokr.). Z Mopsu weź do wypisania wniosek, a z
          Urzędu Skarbowego poproś o pismo, jaki miałas dochód w 2004 r. Ty i Twój mąż
          (osobno).
          Z tymi trzema pismami-wniosek, pismo ze Skarbówki i z Zakł. Pracy-idź do Opieki
          (Mopsu). Pani która tam siedzi powinna poświęcic Ci troche czasu i na miejscu
          obliczyc czy dostaniesz zasiłek rodzinny czy nie. Warunek to mniej niż 504 zł
          netto na osobe w rodzinie w 2004r. licząc Ciebie męża i dziecko. Ona Ci policzy
          czy wychodzi czy nie.
          Jak ja szłam na wychowawczy w kwietniu 2005r., to mozna było zrobic tak, że jak
          dochody wyszły za wysokie, to musiałam być pierwszy mieciąc wychowawczego na
          bezpłatnym, a po miesiącu zanieść dopiero wniosek do Opieki i mój dochód wzięli
          jako ytracony. Wtedy podzielili dochód męża przez 3 osoby i dostaliśmy zasiłek
          rodzinny 43 zł mies. + dodatek wychowawczy 400zł mies = 443 zł na miesiąc.
          Teraz staram sie abym dalej to dostawała od wrzesnia, ale już sie przepisy
          zmieniły co do tego ytraconego dochodu, dlatego nie chce Cie wprowadzić w błąd.
          Musisz sie udac do Opieki i dowiedzieć. Ale idąc tam miej juz pismo ze
          Skarbówki o dochodach 2004r.
          Dodatek wychowawczy moga płacić do 2 lat, trzeci rok wychowawczego jest się "za
          darmo:.
          Jak jest z matka samotnie wychowująca dziecko dokładnie nie wiem, ale jesli ma
          tez udzielony urlop wychow. z zakładu pracy, to może sie starac tak samo jak
          napisałam powyżej. Jeśli nie pracuje jednak, to jest cos takiego słyszałam, że
          nie dostanie rodiznnego 43 zł i 170 zł dla samotnie wychow. jesli nie ma
          zasądzonych alimentów.
          Tyle wiem. Mam nadzieje ze pomogłam.

Nataliasmile
    • jagodasoft2 Re: wychowawczy 04.09.05, 15:13
      TDo tych formularzy dodałabym jeszcze:
      1 Zaświadczenie z zakładu pracy o niepobieraniu wcześniej żadnych zasiłków i
      dodatków jeżeli nie były pobierane
      2 zaświadczenie z ZUSu o wpłacaniu przez pracodawcę składek przez ostatnie
      półroku
      Poza tym wszystkie informacje znajdziecie na stronach MOPSu odpowiednich dla
      waszego miejsca zamieszkania
    • kara13 Re: wychowawczy 04.09.05, 15:58
      A jeśli mój mąż w 2004 zarabiał dobrze a teraz od lutego jest na bezrobotnym to
      jak to by było? Na dzień dzisiejszy jak pójde na wychowaczy na bank nie będę
      miała powyżej 500 zł dochodu. A od września czy paźdzoerika wręcz 0 zł. I co
      wtedy należy mi się czy nie?
      • jagodasoft2 Re: wychowawczy 04.09.05, 16:10
        tak należy ci się. Tylko mąż musi wykazać że teraz jest na bezrobotnym
        (odpowiedni dokument z urzedu zatrudnienia) i jego dochody też bdą się liczyły
        jako utracone tak jak twoje na wychowawczym
        • ania_bohdziun Re: wychowawczy 04.09.05, 16:34
          ja też bardzo proszę o przesłanie mi tych wszystkich papierów mój adres to :
          jbohdziun@widzew.net z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam
          • jagodasoft2 Re: wychowawczy 04.09.05, 17:05
            Ok. ale troszkę później bo mąż jest przy kompie.
            • ania_bohdziun Re: wychowawczy 04.09.05, 18:18
              Mam jeszcze jedno pytanie: czy jeśli będąc na urlopie wychowawczym zajdę w
              ciążę i tak jak przy pierwszym dziecku będą powikłania już od początku i będę
              musiała iść na zwolnienie L4 to zakład pracy będzie mi wypłacał pieniądze w
              takiej wysokości jak przy pierwszej ciąży??? Czy któraś z mam wie?
              • jagodasoft2 Re: wychowawczy 04.09.05, 19:40
                Jeżeli już to nie zakład pracy tylko zus, lub jakiś inny organ państwowy. Nie
                wiem też się nad tym zastanawiałam ale wydaje mi się że nie. Musiałabyś
                zrezygnować z wychowawczego wrócić do pracy i wtedy iść na zwolnienie. Tak mi
                sie wydaję.
                • nataliamackowiak Re: wychowawczy-ja tez sie zastanawiam 04.09.05, 22:01
                  Jak tez myślałam, jak to jest, jak się chce miec drugie dziecko, jak to
                  pierwsze będzie miało 3 latka, to jaktrzeba z tym wtchow? Mi się zdaje że
                  trzeba wrócić na troche do pracy i zajść w ciążę i iść na chorobowe...Ale to
                  tak specjalnie jakos by wyglądało nie?
                  Natalia
                  • jagodasoft2 Re: wychowawczy-ja tez sie zastanawiam 05.09.05, 10:45
                    No chyba że komuś nie zależy na pracy bo jest pewien że i tak go zwolnią smile
                    • vit27 Re: wychowawczy-ja tez sie zastanawiam 05.09.05, 13:22
                      A jezeli teraz jestem na macierzyńskim to musze wziasc zalegly urop a potem
                      moge isc na wychowawczy. Bo chciałabym wykorzystać jeszcze zalegly urop , jak
                      to jest??
                      • ania_bohdziun Re: wychowawczy-ja tez sie zastanawiam 05.09.05, 13:46
                        Taka właśnie jest kolejność najpierw zaległy a potem wychowawczy
                        • jusia9 Re: wychowawczy-ja tez sie zastanawiam 05.09.05, 15:50
                          No to dzięki dziewczyny bo ja również właśnie zaczynam załatwiać wszystko do
                          urlopu wychowawczego a nie miałam pojęcia od czego zacząć. Ciekawi mnie tylko
                          jeszcze ile przysługuje mi urlopu wypoczynkowego jeśli w tym roku go jeszcze
                          nie wykorzystałam.Zawsze miałam 20 dni ale nie wiem jak sie go liczy jeśli od
                          maja jestem na macierzyńskim.
                          • jagodasoft2 Re: wychowawczy-ja tez sie zastanawiam 05.09.05, 15:55
                            Dalej tak samo czyli 20 dni. wysłałam ci coś na maila
                            • 28evia Re: wychowawczy-ja tez sie zastanawiam 05.09.05, 21:42
                              jeśli będę się starała o wychowawczy w styczniu to zarobki będą za 2005 r czy
                              jeszcze 2004r?? i czy wtedy będę mogła starać się o rodzinne i zasiłek porodowy
                              choć dziecko będzie miało już 5 m-cy???
                              • jagodasoft2 Re: wychowawczy-ja tez sie zastanawiam 05.09.05, 21:50
                                Zarobki za 2004r. liczą się do 31.08.2005r więc u ciebie też. Tak możesz się
                                ubiegać o to wszystko. Pieniążki za urodzenie dostaje się do skończenia przez
                                dziecko roku.
                                • jagodasoft2 Re: wychowawczy-ja tez sie zastanawiam 05.09.05, 21:52
                                  Przepraszam za pomyłke miała być 31.08.2006rok.
                                  • monis80 Re: wychowawczy-ja tez sie zastanawiam 05.09.05, 22:48
                                    mam pytanko. Czy jak idę po macierzyńskim na wypoczynkowy urlop to też na 14
                                    dni przed muszę poinformować zakład pracy?
                                    • jagodasoft2 Re: wychowawczy-ja tez sie zastanawiam 06.09.05, 10:11
                                      Ja nie musiałam. Ale co za problem zadzwonić i spytać. U mnie kadrowa spytała
                                      odrazu przy wniosku na macierzyński.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka