ewulka30 21.09.05, 21:46 Mam pytanie do Mam z Krakowa które rodziły w 2005r: Pamiętacie obiecane becikowe(1000zł) czy któras dostała??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
evellek Re: Becikowe Kraków 22.09.05, 07:35 no tak dostałam.....ale zawiadomienie, że do momentu uregulowania ustaleń prawnych- czyli do odwołania becikowe wstrzymane. te pieniądze są już w kosmosie.... Odpowiedz Link Zgłoś
ewulka30 Re: Becikowe Kraków 22.09.05, 09:00 no to chyba musimy im jakos za to podziekowac... tylko jak????? Odpowiedz Link Zgłoś
nereis Re: Becikowe Kraków 22.09.05, 09:07 Dzwoniłam do MOPS'u. Pani powiedziala, ze owszem mozna skladac papiery, ale faktycznie wyplacanie becikowego jest wstrzymane, do rozpatrzenia sprawy. Nie wiem dokladnie kto i czemu ale zaskarzono becikowe. Chyba radnym Krakowa cos sie nie spodobało. To absurd bo w innych miastach wypłacają. Trzeba mieć: -akt urodzenia dziecka -zaświadczenie o zameldowaniu w Krakowie od conajmniej 1 roku (matki lub ojca) -nr NIP (najlepiej wziąć ze sobą bo jest potrzebny do wpisania w formularzu, który można wypełnić na miejscu i odrazu złożyć. Myślę, że mimo wszystko warto złożyć, bo jeśli w końcu sprawa się wyjaśni to pewnie będą wypłacać w kolejności składania wniosków. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Becikowe Kraków 22.09.05, 09:25 czy dziecko musi sie URODZIC w krakowie, czy wystarczy, aby matka byla zameldowana w krakowie? Odpowiedz Link Zgłoś
nereis Re: Becikowe Kraków 22.09.05, 10:14 Tego nie wiem, ale tak na zdrowy rozsadek wydaje mi sie, że wystarczy zameldowanie rodzica, bo przecież dziecko czesto może urodzić się np. wcześniej, zaskoczyć rodziców w innym mieście, samolocie itp... Odpowiedz Link Zgłoś
ewulka30 Re: Becikowe Kraków 22.09.05, 10:53 ja rodziłam w styczniu, papiery juz dawno złożone, dostałam tylko pismo w którym napisano ze wypłata wstrzymana do momentu wyjasnienia... i ciekawa jestem jak to sie wyjasni, bo zrobili z tego wieeeelkie halo (kiedy leżałam w szpitalu po porodzie telewizja, kamery, pytania typu; na co pani przeznaczy ten 1000zł???) czy to nie jest śmieszne??? a co teraz??? Odpowiedz Link Zgłoś
aglamama Re: Becikowe Kraków 22.09.05, 21:03 Ja słyszałam od faceta, który pracuje w U.M., że becikowe dostaniemy jeśli obecny wojewoda pożegna się ze swoim stanowiskiem, bo to ponoć on wstrzymał(( Odpowiedz Link Zgłoś
ewulka30 Re: Becikowe Kraków 22.09.05, 21:25 a to chamski łeb (wojewoda oczywiscie) Odpowiedz Link Zgłoś
ainaheled Re: Becikowe Kraków 24.09.05, 17:47 Ja też czekam od marca, również dostałam tylko pismo, a pieniążki by się przydały, zwłaszcza,że nie przyznali mi wychowawczego. Może zorganizujmy jakiś protest, czy coś? Ja się chętnie pod czymś takim podpiszę! Odpowiedz Link Zgłoś
mamaamelki1 Re: Becikowe Kraków 24.09.05, 20:22 Jestem za protestem!!!! W lutym 2005 roku urodziła się nasza Amelcia, też dostaliśmy takie pismo jak wy. Zróbmy dziewczyny protest!!! JESTEM ZAAA. Pozdrawiamy, Kasia z Amelcią Odpowiedz Link Zgłoś
androma Re: Becikowe Kraków 24.09.05, 20:34 I ja się dołączam. Co powiecie na manifestację przed mopsem ? Tylko koniecznie z dzieciakami - trzeba wybrać ciepły dzień. zamiast zboża na tory wysypiemy na drodze zużyte pampersy. A tak poważnie może jakaś petycja by pomogła. Podpiszemy się wszystkie. Odpowiedz Link Zgłoś
androma Re: Becikowe Kraków 26.09.05, 10:45 Już żadnego odzewu? No i jak tu mieć w tym kraju jakąkolwiek wolę walki... Odpowiedz Link Zgłoś
iwka78 Re: Becikowe Kraków 26.09.05, 10:50 ja też mam to pismo - i ..... cisza, żadnych nowych odzewów. Protestujmy! Odpowiedz Link Zgłoś