Dodaj do ulubionych

Wlasna dzialalnosc a macierzynski

28.12.05, 12:38
Czy to prawda ze na urlopie macierzynskim mam placic skladki ZUS? Mam
nadzieje, ze to nieprawda, bo to jakis absurd!!!
Obserwuj wątek
    • guderianka Re: Wlasna dzialalnosc a macierzynski 28.12.05, 12:39
      nie bedziesz płacic składek tzw. społecznych(rentowa,emerytalna itp) ale
      obowiązkowo trzeba opłcac zdrowotną-157zł
      • kasiek123 Re: Wlasna dzialalnosc a macierzynski 28.12.05, 12:42
        Dzieki. Ale dziwi mnie sprzecznosc-przeciez nazwa urlop zaklada ze sie nie
        pracuje, wiec skad mam jeszcze oplacac skladke? Wiem ze tak jest tez przy
        zwolnieniach, wiec pienie sie lekko. Lepiej zeby rzad zamiast becikowego
        zapewnik mamom bezstresowy finansowo prawdziwy urlop macierzynski wink
        • guderianka Re: Wlasna dzialalnosc a macierzynski 28.12.05, 12:49
          no widzisz tak to jest. bedac na działalnosci wszystko jest pod górkę. nie dosc
          ze opłacasz sobie zdrowotną, masz tzw. okres wyczekiwania potrzebny do zasiłku
          chorobowego(180dni) to jeszcze wysokość macierzyńskiego zalezy od podstawy od
          której składki opłacasz. czyli jesli np. płaci sie zus od 60%przecietnego
          wynagrodzenia -czyli 700zł to na macierzynskim bedziesz dostawac 1400brutto
          minus oczywiscie podatek dochodowy 19% no i minus 157 zdrowotnej. czyli na rękę
          dostaniesz jakies 980 zł czyli o 280 zł wiecej niz płacisz składek/.super
          jednym słowem-życ nie umierac. ja jeszcze do zusu bede dzwonic zeby dowiedziec
          sie jak jest w przypadku działalnosci opłacanej od 30% najniższego
          wynagrodzenia. bo jesli tak jak w opisywanym przeze mnie przypadku to bede do
          mojego macierzynskiego dopłacać tongue_out
          • kasiek123 Re: Wlasna dzialalnosc a macierzynski 28.12.05, 12:57
            Dzieki za info. Ostatnio prztarlam szlak pt.L4 i oglonie wniosek jest taki;
            warto byc dobrze poinformowanym i powalczyc o swoje.
            • guderianka Re: Wlasna dzialalnosc a macierzynski 28.12.05, 13:02
              dokładnie. a przede wszystkim trzeba kombinować. niestety
              • 1stkasia Re: Wlasna dzialalnosc a macierzynski 28.12.05, 15:54

• eps Re: Wlasna dzialalnosc a macierzynski 28.12.05, 16:01
                  Ja ostatnio dzwoniłam do ZUS z pytaniem że jesli z umowy o pracę jestem na L4 i
                  później pójde na macierzyński, a posiadam działalnośc gospodarczą to jak to jest
                  ze składkami. Wiec dowiedziałam sie ze za czas L płace tylko zdrowotną,
                  natomiast na macierzyńskim mam obowiązek zgłosić sie do pełnych ubezpieczeń i
                  opłacac wszystkie składki.
                  Tak więc na macierzyńskim, moje drogie płacimy emerytalną, rentową, chorobową,
                  FP i zdrowotną.
                  • guderianka Re: Wlasna dzialalnosc a macierzynski 28.12.05, 16:51
                    nie wiem kto takich info udzielił ale to błąd. na macierzyńskim płaci się tylko
                    zdrowotną. sama pomysl - to byłoby bez sensu ze mama płaci wszystkie składki -
                    700zł a dostaje np.1000zł czyli faktyczny zasiłek wyniósłby 300zł . zasiłek nie
                    może byc niższy niż najniższa krajowa. no-chyba że ktos płaci zus z nowej
                    ustawy czyli 30% najniższego wynagrodzenia
                    • tsunami05 Re: Wlasna dzialalnosc a macierzynski 28.12.05, 18:06
                      Jasne, ze tylko zdrowotną (plus podatek). Może jak ktoś ma dodatkowo etat to za niego prcodawca płaci pozostałe składki, tego nie eiwm, mam tylko dzialalność. Guderianko, muszę cię zmartwić, że jako saiłek macierzyński dostaniesz tylko te 30% średniej krajowej, bo wypłacają podstawę, od której płacisz składki. Wiem, bo sprawdziłam, kiedy zakładałam dg. Myślałam, że skorzystam z tej nowej ulgi, a tu nici...
                      Aha! A propos zwolnienia - włąśnie nabyłam praw smile ale do porodu zostało mi mniej niż 34 dni więc lekarz powiedział, że nie ma sensu L4, bo musi być dłuższe niż 34 dni, żeby ZUS wypłacił zasiłek. Fzaktycznie nigdy nie dostanę pieniędzy na chorobowym, jeśli będę chora "tylko" np. 2 tygodnie????
                      • arsz Re: Wlasna dzialalnosc a macierzynski 28.12.05, 18:32
                        Pierwsze słyszę. Trzeba sprawdzić, ale jakoś wydaje mi się to mało prawdopodobne. Może lekarz pomyślał, że skoro pierwsze 33 dni płaci pracodawca, to w przypadku DG pierwsze 33 dni jest bezpłatne. Ale jakoś wydaje mi się to mało prawdopodobne. Na stronie zusu mówi się tylko, że od 34 dnia przysługuje pracownikom, osobom wykonującą pracę nakładczą i odbywającą służbę zastępczą.
                        No tylko jeszcze tego brakuje! Nie dość, że jesteśmy gorszą kategorią, bo trzeba czekać 180 dni, to to już byłby skandal.
                        • mrowa251 Re: Wlasna dzialalnosc a macierzynski 28.12.05, 18:43
                          Niestety na macierzyńskim trzeba opłacać również składki społeczne. Wiem, że to
                          absurd ale tak jest. Tez jestem w takiej sytuacji.
                          • arsz Re: Wlasna dzialalnosc a macierzynski 28.12.05, 18:48
                            No właśnie ja już niczego nie jestem pewna smile

Co do zdrowotnego, to sprawa jasna. Co do społecznych nie do końca. Z moich informacji wynika, że to zależy, czy DG jest jedynym tytułem do ubezpieczeń. Jeśli tak, i z tego tytułu dostajesz macierzyński, to składek nie opłacasz. Jeśli pracujesz na umowę o pracę i jednocześnie prowadzisz DG, to macierzyński masz z umowy o pracę a DG jest tytułem dodatkowym i wtedy opłacasz wszystkie składki smile
                            Najlepiej się upewnić we własnym zusie. W moim mówią, że tylko zdrowotne, nawet jak nadal będę prowadzić działalność. Mam nadzieję, że im się nie odmieni. Aha, ja mam tylko ubezpieczenie z tytułu DG.
                            • guderianka Re: Wlasna dzialalnosc a macierzynski 28.12.05, 20:05
                              tsunami-cholera wiem.mąż był dzis w zus i taką informację otrzymał. summa
                              summarum bede dostawac- i ty tez- 50zł na czysto po odliczeniu zdrowotnej. arsz-
                              masz rację jesli chodzi o te składki
                            • filipianka Re: Wlasna dzialalnosc a macierzynski 30.05.06, 13:25
                              i to jest kwintesencja całej złożoności problemu

jeśli jeden tytuł do ubezpieczeń w postaci działalności gospodarczej to tylko
                              zdrowotne

jeśli umowa o pracę z której jest zasiłek to przy działalności nie ma zbiegu do
                              ubezpieczeń, nie ma też z tego tutułu zasiłku więc nie ma powodu żeby nie być
                              objętym społecznymi (i nie można się objąć dobrowolnym chorobowym żeby mieć
                              drugi zasiłek i żeby nie płacić w czasie niego składek)
                        • eps Re: Wlasna dzialalnosc a macierzynski 28.12.05, 20:18
                          ja mam L4 z pracy na etacie. Chciałam rozpoczać działalnośc gospodarczą, ale jak
                          za 3 miesiace miałabym im zacżać płacić pełne skladki i wydac większośc
                          macierzyńskiego na ZUs to wstrzymama sie z bolami i po macierzyńskim zacznę. co
                          do składek jeśli ma się tylko DG do nie wiem jak jest.
                          • joana.mz Re: Wlasna dzialalnosc a macierzynski 28.12.05, 20:22
                            Ja mam tylko działaność ale słyszałam gdzieś -nie jest to pewna informacja, że
                            jak ktoś dodatkowo jest na etacie to warto (oczywiście jeśli jest taka
                            możliwość) zawiesić działalność na czas macierzyńskiego.
                            Pozdrawiam
                            • kasia1077 Re: Wlasna dzialalnosc a macierzynski 28.12.05, 23:08
                              Też mam tylko DG. Obecnie jestem na L4 i ZUS płaci od pierwszego dnia
                              zwolnienia. Zarówno podczas zasiłku chorobowego jak i macierzyńskiego będę
                              opłacała tylko składkę zdrowotną.
          • aniatomek3 Re: Wlasna dzialalnosc a macierzynski 29.12.05, 09:39
            mam też działalność i pracuję, więc opłacam tylko składkę zdrowotną, ale jak
            byłam na macierzyńskim myślałam, że jest tak samo, czyli samo zdrowotne, jekże
            się myliłam.... przyszło pisemko i byłam zmuszona zabulić cały ZUS za 3,5
            miesiąca KOSZMAR
          • joanna796 Re: Wlasna dzialalnosc a macierzynski 28.05.06, 21:00
            Guderianka.Jeśli znasz odpowiedź co do pomniejszonego zusu to napisz....
            • ajka1 Re: Wlasna dzialalnosc a macierzynski 30.05.06, 11:00
              w ubiegłym roku byłam na L4 i na macierzyńskim ( prowadzę DG ) w sumie 9
              miesięcy i płaciłam tylko składkę zdrowotną!!! Składki społecznej się
              nie płaci ani na L4 ani na macierzyńskim!!! Tylko uwaga dla mam będących
              na ryczałcie w PIT-cie 28 wyszło mi grubo ponad 300zł do dopłaty, w tym roku
              ZUS przysłał mi rozliczenie i miałam z PIT-u 37 530zł zwrotu a więc w sumie
              sto z hakiem na rękę.
              Poza tym mie można podpisywać żadnych dokumentów związanych z firmą, trzeba
              ( notarialnie ) ustalić pełnomocnika, najlepiej kogoś z rodziny żeby US się
              nie czepił, że nie został odprowadzony podatek!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka