ewelinap4 09.01.06, 17:46 do rozliczenia? mi wychodzi dopłata 180 zł, pomóżcie, chodzi o pit Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewelinap4 Re: czy moze byc dopłąta 09.01.06, 17:47 czyli musze zwrócic te pieniadze, tak moze byc? czy się pomyliłam w liczeniu? jesli tak to dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: czy moze byc dopłąta 09.01.06, 18:20 niestety może. Jeżeli wyliczony twój podatek jest większy od pobranej zaliczki na tenże właśnie podatek dochodowy ,wtedy jest niedopłata,- jeżeli sytuacja jest odwrotna, czyli pracodawca odprowadził kwotę zaliczki większą od obliczonego podatku wówczas masz zwrot nadpłaconej zaliczki. Ale może faktycznie gdzieś sie pomyliłaś w obliczeniach? Odpowiedz Link Zgłoś
bea58 Re: czy moze byc dopłąta 09.01.06, 18:20 Może tak być, chociaż nie jest wykluczona pomyłka. Wszystko jest zależne czy pracowałaś na etacie,czy poza miejscem zamieszkania (masz możliwość podwyższenia kup) czy prowadziłaś działalność gospodarczą, może otrzymywałaś jakieś zasiłki z których trzeba się rozliczyć, może rozliczasz się z mężem. Nie mając twoich dokumentów i nie podajesz więcej żadnych szczegółow nie jest możliwe jednoznacznie określić czy dobrze rozliczyłaś swój pit. W wypadku gdybyś potrzebowała pomocy służę Odpowiedz Link Zgłoś
ewelinap4 Re: czy moze byc dopłąta 09.01.06, 19:21 bea58 napisała: > Może tak być, chociaż nie jest wykluczona pomyłka. Wszystko jest zależne czy > pracowałaś na etacie,czy poza miejscem zamieszkania (masz możliwość > podwyższenia kup) czy prowadziłaś działalność gospodarczą, może otrzymywałaś > jakieś zasiłki z których trzeba się rozliczyć, może rozliczasz się z mężem. Nie > > mając twoich dokumentów i nie podajesz więcej żadnych szczegółow nie jest > możliwe jednoznacznie określić czy dobrze rozliczyłaś swój pit. W wypadku > gdybyś potrzebowała pomocy służę to dochody z dwóch prac, za każdym razem mi wychodzi inna kwota do zwrou, ja już nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
escribir Re: czy moze byc dopłąta 09.01.06, 21:19 ewelinap4 napisała: > to dochody z dwóch prac, za każdym razem mi wychodzi inna kwota do zwrou, ja > już nie wiem. Z dwóch zakładów pracy? A zgłosiłaś w tym drugim, żeby nie uwzglęniali ci kwoty wolnej od podatku? Odpowiedz Link Zgłoś
ewelinap4 Re: czy moze byc dopłąta 09.01.06, 22:13 a w ktorym zakładzie zgłosic trzeba? w ostatnim? Odpowiedz Link Zgłoś
escribir Re: czy moze byc dopłąta 10.01.06, 09:09 ewelinap4 napisała: > a w ktorym zakładzie zgłosic trzeba? w ostatnim? Wszystko jedno, ale najprościej byłoby w ostatnim. Składasz oświdczenie, aby nie pomniejszali ci zaliczek na podatek dochodowy o ulgę podatkową. Ta ulga wynosi 530,08 zł rocznie (44,17 zł miesięcznie)niezależnie od ilości miejsc zatrudnienia. Jesli we wszyskich zakładach pracy pomniejszali ci, to będziesz musiała zwrócić. A czy prawidłowo podliczyłaś sobie koszty uzyskania przychodu? Odpowiedz Link Zgłoś
ewelinap4 Re: czy moze byc dopłąta 10.01.06, 09:34 escribir napisała: > ewelinap4 napisała: > > > a w ktorym zakładzie zgłosic trzeba? w ostatnim? > > Wszystko jedno, ale najprościej byłoby w ostatnim. Składasz oświdczenie, aby ni > e > pomniejszali ci zaliczek na podatek dochodowy o ulgę podatkową. Ta ulga wynosi > 530,08 zł rocznie (44,17 zł miesięcznie)niezależnie od ilości miejsc > zatrudnienia. Jesli we wszyskich zakładach pracy pomniejszali ci, to będziesz > musiała zwrócić. > A czy prawidłowo podliczyłaś sobie koszty uzyskania przychodu? > wiesz co ja nadal nic nie rozumiem, moze napisze Ci na prv, chcesz? Odpowiedz Link Zgłoś
escribir Re: czy moze byc dopłąta 10.01.06, 14:37 escribir napisała: > ewelinap4 napisała: > > > a w ktorym zakładzie zgłosic trzeba? w ostatnim? > > Wszystko jedno, ale najprościej byłoby w ostatnim. Składasz oświdczenie, aby ni > e > pomniejszali ci zaliczek na podatek dochodowy o ulgę podatkową. Ta ulga wynosi > 530,08 zł rocznie (44,17 zł miesięcznie)niezależnie od ilości miejsc > zatrudnienia. Jesli we wszyskich zakładach pracy pomniejszali ci, to będziesz > musiała zwrócić. > A czy prawidłowo podliczyłaś sobie koszty uzyskania przychodu? > Oczywiście ma to miejsce, gdy zatrudniona jestes w kilku zakładach pracy równocześnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ewelinap4 czy ma to coś współnego? 11.01.06, 09:24 Mąz pracował w pierwszym zakładzie do 9 maja 2005, od 10 mAja podjął pracę drugą. W między czasie dostał ekwiwalent za niewykorzytany urlop 9 dni. Może to coś z tym jest wspólnego, ze mamy dopłatę? Mąż jest zatrudniony w innym mieście niż zameldowany, to inne województwo i te odliczenia chyba musiałbybyc na podstawie biletów za przejazd? A on nie dojeżdza, chodź myśleliśmy odliczyć właśnie tak, bo kto udowodni to? tylko ze nie mamy na to dokumentów, a sam adres zameldowania w innym miescie nic nie daje? Czy jesli będzie zwrot do urzędu skarbowego, to można to jakoś odkręcic? czy niestety juz nie? Bo z tego wydaje mi się ze to pracodawca źle wyliczył, tak? Dopłata niby wychodzi, trzeba zwrócić do us, ale dlaczego tak się dzieje juz nic nie można zrobic z tym? Odpowiedz Link Zgłoś
ewelinap4 Re: czy ma to coś współnego? 11.01.06, 09:25 ewelinap4 napisała: > Mąz pracował w pierwszym > zakładzie do 9 maja 2005, od 10 mAja podjął pracę drugą. W między > czasie dostał ekwiwalent za niewykorzytany urlop 9 dni. > Może to coś z tym jest wspólnego, ze mamy dopłatę? > Mąż jest zatrudniony w innym mieście niż zameldowany, to inne > województwo i te odliczenia chyba musiałbybyc na podstawie biletów > za przejazd? A on nie dojeżdza, chodź myśleliśmy odliczyć właśnie > tak, bo kto udowodni to? tylko ze nie mamy na to dokumentów, a sam > adres zameldowania w innym miescie nic nie daje? Czy jesli będzie > zwrot do urzędu skarbowego, to można to jakoś odkręcic? czy > niestety juz nie? Bo z tego wydaje mi się ze to pracodawca źle > wyliczył, tak? > Dopłata niby wychodzi, trzeba zwrócić do us, ale dlaczego tak się dzieje juz > nic nie można zrobic z tym? dodam ze od pracował cały rok bez żadnej przerwy, czyli pit 11 jest od 1 stycznia 2005-9 maja 2005 a drugi pit 11 z drugiego zakładu od 10 maja do 1 grudnia Odpowiedz Link Zgłoś
ewelinap4 mała korekta 11.01.06, 09:27 > > dodam ze od pracował cały rok bez żadnej przerwy, czyli pit 11 jest od 1 > stycznia 2005-9 maja 2005 a drugi pit 11 z drugiego zakładu od 10 maja do 31 > grudnia do 31 grudnia, bo nie dopisałam Odpowiedz Link Zgłoś