eryba 11.01.06, 11:16 Włśnie dowiedziałam się że moja córka jest krutkowidzem i będzie musiała nosić okularki.Czy takie szkiełka są refundowane. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anita1901 Re: Wada wzroku 14.01.06, 14:07 Moja prawie 7 letnia córcia też ma wadę wzroku. Wada wykryta ok.3 lata temu z tego co pamiętam taka refundacja przysługuje raz na 3 lata{mogę się mylić} i jest śmieszną sumą w stosunku do tego ile kosztują szkła plastikowe utwardzane {takie zaleca lekarz}jest to wydatek średnio 100zł, oczywiście bez oprawek. Odpowiedz Link Zgłoś
ewencja Re: Wada wzroku 14.01.06, 14:54 Hej! Ja mam zeza, astygmatyzm, krótkowzrość i z własnego doświadczenia wiem, że należy w tak młodym wieku kupować normalne szkła, czyli szklane, bo wady czesto sie wahaja, raz w gore raz w dol, tak na prawde teraz mam 20 lat i dopiero teraz wada jest stala, tzn. wszystkie moje wady A ja mialam szkła refundowane jeszcze dwa lata temu do 18lat. raz na rok albo dwa, ale ...szkla miałam za darmo szkła szklane /wcale nie są ciężkie!!!!! I się rzadziej rysuja!!!!/, ale nie we wszystkich optykach - warto pochodzić po mieście i okularki wybierać też raczej tańsze, popnieważ każde dziecko przy zmianie skzłą chce mieć nowe opraweczki To też z mojego doświadczenia, w sygnatruce ui mnie masz linka do zeziska na GW wejdź i poczytaj tam ewentualnie pytaj Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: Wada wzroku 14.01.06, 17:59 Wartość refundacji jest znikoma w por z wartością okularów. A dla dzieci zdecydowanie bezpieczniejsze są szkła plastikowe - szklane się tłuką. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna9920 Re: Wada wzroku 14.01.06, 22:28 mojej trójce sie nie tłukły,trzeba uważac Odpowiedz Link Zgłoś
saba76 Re: Wada wzroku 15.01.06, 19:27 moje dziecie ma 2,5roku a od 6mc nosi okulary - stygmatyzm i wada wzroku) nosi okulary szklane!! bo sama z własnegfo doświadczenia wiem że są leprze ( ja mama krótkowzroczność) Jedynie co moge polecić to oprawki dobre! nie wiem jak to sie nazywa ,ale niewylamują się zauszniki. Odpowiedz Link Zgłoś
ewencja Re: Wada wzroku 17.01.06, 18:48 Dluższe zauszniki...Tez takie mialam, one sa znakomite Odpowiedz Link Zgłoś