iwka78 24.01.06, 10:10 dziewczyny jak to w końcu jest z tym becikowym? Ja urodziłam synka w kwietniu 2005 w krakowie. czy należą się te pieniążki czy nie bo ja już w tej łamigłówce politycznej się pogubiłam. Pozdrawiam wszystkie mamy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
amoszyn Re: becikowe dla mam z 2005 24.01.06, 11:23 Jeżeli jesteś z Krakowa (tak jak ja) to prawdopodobnie ci się należą - o ile nie jest już za późńo!!! Trzeba złożyć wniosk=ek w MOPS-ie (ja składałam na Józefińskiej, ale jest jakaś rejonizacja, więc musisz sobie poszukać gdzie Ty należysz). To było gdzieś we wrześniu. W grudniu wezwali mnie na rozmowę, miałam przedstawić zarobki tylko za jeden miesiąc (październik) i na trzyosobową rodzinę nie mogły one przekraczać mniej więcej 2800 zł. Potem była u mnie pani na wywiadzie środowiskowym (sprawdzić czy dziecko na prawdę istnieje) i po dwóch tygodniach miałam poieniążki na koncie. Co prwda dali 800 zł zamiast 1000 ale lepszy rydz jak nic. Zadzwoń do MOPSa i się po prostu dowiedz czy nie jest za późno. Odpowiedz Link Zgłoś
mart44 Re: becikowe dla mam z 2005 24.01.06, 11:32 Ta granica 2800zł to rozumiem całkowity dochód - mój i męża? No to jesteśmy zbyt bogaci A to świeżo "ustanowione" becikowe, oczywiście nie działa wstecz? Odpowiedz Link Zgłoś
bomba001 Re: becikowe dla mam z 2005 25.01.06, 11:23 960 netto w krakowie na osobe w rodzinie wliczajac dzicko, mozna cały czs wnioski skladac, ja sie nie zalapalam( milej wizyty w mopsie, nawet jakbym dostala, to bym chyba ze wstydu oddała komus w tej kolejce tam.straszne( Odpowiedz Link Zgłoś
gmagda5 Re: becikowe dla mam z 2005 25.01.06, 09:17 to kwota 2800 to pewnie jest brutto? Odpowiedz Link Zgłoś
szept_ciszy Re: becikowe dla mam z 2005 25.01.06, 09:23 Jestem z woj. małopolskiego, ale nie z krakowa, czy mnie się będzie należeć? Odpowiedz Link Zgłoś
amoszyn Re: becikowe dla mam z 2005 25.01.06, 12:21 nawet netto !!! A jak rodzina jest większa to i kwota jest większa (nie wiem dokładnie jak bo sie tym nie interesowałam) Odpowiedz Link Zgłoś
niki129 Re: becikowe dla mam z 2005 25.01.06, 09:31 Z tego co wiem to becikowe zostalo ustalone w wysokosci 1000zl ale nei dla kazdej kobiety ktora urodzila jedynie dla tych ubozszych rodzin - jest jakas granica ile pieniedzy przypada na rodzine Powyzej tej kwoty nie nalezy sie. Odpowiedz Link Zgłoś
tika80 Re: becikowe dla mam z 2005 25.01.06, 16:20 Witam, 29 grudnia 2005r sejm przyjął dwie poprawki do ustawy o świadczeniach rodzinnych. Na mocy jednej z nich becikowe należy się, gdy dochód na osobę nie przekracza 504 zł netto. Wniosek o wypłatę tych pieniędzy składa się w MOPS-ie w ciągu roku od dnia urodzenia dziecka. Jest wówczas wypłacany dodatek do zasiłku rodzinnego. Otzrymujesz więc 43zł rodzinnego (miesięcznie) + jednorazowo 1000zł. Drugą ustawę prezydent podpisał 18 stycznia. Wejdzie w życie 14 dni po jej ogłoszeniu. Niestety jak dotąd nie została ona jeszcze ogłoszona. Ta ustawa zakłada wypłatę becikowego wszystkim matkom bez względu na dochód w rodzine. Niestety ty z tego prawa nie możesz już skorzystać, bo upłynęło 3 miesiące id urodzenia dziecka. A taki krótki termin przewiduje ta ustawa. A zatem jeśli masz niskie dochody to masz czas by wystąpić o zasiłek radzinny i jednorazowy dodotek poporodowy. Odpowiedz Link Zgłoś
androma Re: becikowe dla mam z 2005 25.01.06, 21:09 Urodziłam w marcu 2005. TAk jak któraś z dziewczyn dostałam 800zł po przejściu takiej samej procedury. Wniosek składałam na Józefińskiej, ale potem przenieśli mnie na Jerzmanowskiego - bo rejon. Odpowiedz Link Zgłoś