Dodaj do ulubionych

becikowe dla mam z 2005

24.01.06, 10:10
dziewczyny jak to w końcu jest z tym becikowym? Ja urodziłam synka w
kwietniu 2005 w krakowie. czy należą się te pieniążki czy nie bo ja już w tej
łamigłówce politycznej się pogubiłam.
Pozdrawiam wszystkie mamy
Obserwuj wątek
    • amoszyn Re: becikowe dla mam z 2005 24.01.06, 11:23
      Jeżeli jesteś z Krakowa (tak jak ja) to prawdopodobnie ci się należą - o ile nie
      jest już za późńo!!! Trzeba złożyć wniosk=ek w MOPS-ie (ja składałam na
      Józefińskiej, ale jest jakaś rejonizacja, więc musisz sobie poszukać gdzie Ty
      należysz). To było gdzieś we wrześniu. W grudniu wezwali mnie na rozmowę, miałam
      przedstawić zarobki tylko za jeden miesiąc (październik) i na trzyosobową
      rodzinę nie mogły one przekraczać mniej więcej 2800 zł. Potem była u mnie pani
      na wywiadzie środowiskowym (sprawdzić czy dziecko na prawdę istnieje) i po dwóch
      tygodniach miałam poieniążki na koncie. Co prwda dali 800 zł zamiast 1000 ale
      lepszy rydz jak nic.
      Zadzwoń do MOPSa i się po prostu dowiedz czy nie jest za późno.
      • mart44 Re: becikowe dla mam z 2005 24.01.06, 11:32
        Ta granica 2800zł to rozumiem całkowity dochód - mój i męża?
        No to jesteśmy zbyt bogaciuncertain
        A to świeżo "ustanowione" becikowe, oczywiście nie działa wstecz?

• bomba001 Re: becikowe dla mam z 2005 25.01.06, 11:23
          960 netto w krakowie na osobe w rodzinie wliczajac dzicko, mozna cały czs
          wnioski skladac, ja sie nie zalapalamcrying( milej wizyty w mopsie, nawet jakbym
          dostala, to bym chyba ze wstydu oddała komus w tej kolejce tam.strasznecrying(
    • gmagda5 Re: becikowe dla mam z 2005 25.01.06, 09:17
      to kwota 2800 to pewnie jest brutto?
      • szept_ciszy Re: becikowe dla mam z 2005 25.01.06, 09:23
        Jestem z woj. małopolskiego, ale nie z krakowa, czy mnie się będzie należeć?
      • amoszyn Re: becikowe dla mam z 2005 25.01.06, 12:21
        nawet netto !!!
        A jak rodzina jest większa to i kwota jest większa (nie wiem dokładnie jak bo
        sie tym nie interesowałam)
    • niki129 Re: becikowe dla mam z 2005 25.01.06, 09:31
      Z tego co wiem to becikowe zostalo ustalone w wysokosci 1000zl ale nei dla
      kazdej kobiety ktora urodzila jedynie dla tych ubozszych rodzin - jest jakas
      granica ile pieniedzy przypada na rodzine Powyzej tej kwoty nie nalezy sie.
    • tika80 Re: becikowe dla mam z 2005 25.01.06, 16:20
      Witam,
      29 grudnia 2005r sejm przyjął dwie poprawki do ustawy o świadczeniach
      rodzinnych. Na mocy jednej z nich becikowe należy się, gdy dochód na osobę nie
      przekracza 504 zł netto. Wniosek o wypłatę tych pieniędzy składa się w MOPS-ie w
      ciągu roku od dnia urodzenia dziecka. Jest wówczas wypłacany dodatek do zasiłku
      rodzinnego. Otzrymujesz więc 43zł rodzinnego (miesięcznie) + jednorazowo 1000zł.
      Drugą ustawę prezydent podpisał 18 stycznia. Wejdzie w życie 14 dni po jej
      ogłoszeniu. Niestety jak dotąd nie została ona jeszcze ogłoszona. Ta ustawa
      zakłada wypłatę becikowego wszystkim matkom bez względu na dochód w rodzine.
      Niestety ty z tego prawa nie możesz już skorzystać, bo upłynęło 3 miesiące id
      urodzenia dziecka. A taki krótki termin przewiduje ta ustawa.
      A zatem jeśli masz niskie dochody to masz czas by wystąpić o zasiłek radzinny i
      jednorazowy dodotek poporodowy.
      • androma Re: becikowe dla mam z 2005 25.01.06, 21:09
        Urodziłam w marcu 2005. TAk jak któraś z dziewczyn dostałam 800zł po przejściu
        takiej samej procedury. Wniosek składałam na Józefińskiej, ale potem przenieśli
        mnie na Jerzmanowskiego - bo rejon.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka