Gość: Joanna IP: *.aster.pl 01.02.06, 14:09 Mam przepis na schab na kanapki, ale gotowany. Chodzi o to, że jest podane na 2 kg schabu ponad pół szklanki soli gruboziarnistej. A jak np. wezmę schabu o połowęmniej, to sól też o połowę mniej?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Joanna Re: Schab gotowany IP: *.aster.pl 01.02.06, 15:43 O połowę mniej wagowo, czyli 1 kg. Więc ile soli wtedy? Też połowę mniej? Odpowiedz Link Zgłoś
kropka.nad.zet a może to zależy od ilość wody? 01.02.06, 15:54 wiadomo - 2 kg schaby zalewasz większą ilością wody, więc i soli musi być więcej generalnie: lepiej dosolić, niż przesolić, proste Odpowiedz Link Zgłoś
pawciatek Re: Schab gotowany 01.02.06, 16:10 Schab gotuję w worku foliowym(wiekszy,bez dziur worek foliowy; może tez byc rękaw do pieczenia)wiekszym aby założyć boki do środka.Schab trybowany (bez kości)nacieram sola i majerankiem.Wkladam do worka zawijam raz,zakładam boki do srodka i zawijam dlej do końca.Nie powinno być w worku powietrza.Zawinięty w worek schab owijam mocno sznurkiem (nie za cienki aby nie "przekroił" foli) ściśle,gęsto i mocno.Tak przygotowany schab wkładam do garnka z zimną wodą i na gaz.Od momentu zagotowania (z zegarkiem w ręku) cieńszy schab gotuję 6-7 minut ; grubszy do 10 minut.Wyłaczam i w tej wodzie ma wystygnąć.Po wystygnięciu folię zdjąć i zajadać mięsko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emi Re: Schab gotowany IP: 193.24.196.* 02.02.06, 11:27 Czy naprawdę taki krótki czas gotowania wystarczy? Ja zawsze gotuję np. 1 kg schabu - godzinę, 1,5 kg pół godz. dłużej. Oczywiście w folii. Odpowiedz Link Zgłoś
pawciatek Re: Schab gotowany 02.02.06, 12:58 Przygotowany schab w worku foliowym(jak podsałem) ,osznurowany (mocno i ścisle) wkladasz do garnka z zimną wodą i na gaz.Od momentu zagotowania się wody cieńszy gotujesz 6-7 minut grubszy do 10 minut.Wylączasz gaz i w tej wodzie schab ma wystygnąć.Po wystygnięciu wyjmujesz z worka i gotowy do konsumpcji. Tak krotko wystarczy.Gotuję ten sachab od okolo 20 lat i zawsze jest dobry. Warunek mocno owinąć w worku (worek musi być szczelny),mocno skrępować (ścisnąć) sznurkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
baky Pytanie 02.02.06, 15:53 Jak długo gotować roladę z boczku - brzucha surowego tak zwanego? Piec piekłem, gotować nie gotowałem... Masz doświadczenie w tej materii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zofia Re: Schab gotowany IP: *.e-wro.net.pl 01.02.06, 16:30 Gotowałam /co prawda nie schab lecz indyka/ i na 1kg mięsa brałam mniej wody i mniej soli. Odpowiedz Link Zgłoś