bejzja 30.01.06, 14:43 Dziewczyny, co nam się należy a co nie ? Nie mam na ten temat zielonego pojęcia. Zastanawiam się nawet co by było gdybym musiała pójść na L-4...a dodam, że mam jednoosobową działalność. ?????? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malgosiek2 Re: DZIAŁALNOŚĆ GOSPODARCZA a CIĄŻA 30.01.06, 14:47 Możesz iśc na L4 spokojnie tylko opłacaj na nim zus-51 czyli składkę zdrowotną. Jeśli firmę masz ponad pół roku to należy Tobie sie macierzyński. Wychowawczy nam się nie należy. Po 182 dniach L-4 jeśli masz ciągłość musisz wypełnić wniosek o zasiłek rehabilitacyjny.Papierki daje lub wypełnia gin. pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
cleo1976 Re: DZIAŁALNOŚĆ GOSPODARCZA a CIĄŻA 30.01.06, 14:58 Hej, do macierzyńskiego nie trzeba prowadzić działalności przez pół roku, wystarczy że opłacasz chorobowe i składki w terminie. Odpowiedz Link Zgłoś
bluebebe Re: DZIAŁALNOŚĆ GOSPODARCZA a CIĄŻA 30.01.06, 14:50 w trakcie ciąży byłam na zwolnieniu i miałam jednoos. działalnośc gospodarczą. Takie zwolnienie przesyłasz do ZUSU, a instytucja ta wypłaca Ci normalne chorobowe. Wysokość tego jest uzależniona od wysokości składek, które sobie sama opłacasz. Ja opłacałam mimimalną składkę więc i chorobowe dostawałam minimalne - ok. 900 zł. Po porodzie dostajemy normalny macierzyński. Potem nie ma czegoś takiego jak "wychowawczy", więc po macierzyńskim zamknęłam działalość, gdyż nie planowałam i nadal nie planuję powrotu do pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
bejzja Re: DZIAŁALNOŚĆ GOSPODARCZA a CIĄŻA 30.01.06, 15:50 I co ? Zamknęłaś działalność i siedzisz na bezrobotnym ? Czy po prostu znalazłaś zatrudnienie ? Odpowiedz Link Zgłoś
gondolinka Re: DZIAŁALNOŚĆ GOSPODARCZA a CIĄŻA 30.01.06, 16:20 Z tego co ja czytałam w "Gazecie Prawnej" to żeby otrzymac zasiłek macierzyński TRZEBA opłacać przez pół roku składkę, co więcej trzeba opłacac to dobrowolne ubezpiecznie chorobowe, bo inaczej nici z zasiłku, co potwierdziła mi pani w ZUS-ie. Wychowawczy rzeczywiście nam się nie należy. Najlepiej spytaj się w ZUS-ie, co i jak Ci się należy... Odpowiedz Link Zgłoś
bluebebe Re: DZIAŁALNOŚĆ GOSPODARCZA a CIĄŻA 30.01.06, 16:57 "siedzisz" to nie jest najlepsze określenie. Wychowuję córkę, a to mało ma wspólnego z siedzeniem. Nie zgłaszałam się nigdzie jako bezrobotna. Mąż, który ma umowę o prace zgłosił mnie do swojego ubezpieczenia zdrowotnego i tym sposobem moge korzystac z bezpłatnej słuzby zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
scarletta84 Re: DZIAŁALNOŚĆ GOSPODARCZA a CIĄŻA 30.01.06, 18:15 mi babeczka w zusie powiedziala, ze musze miec pol roku dzialalnosci i ostatnie trzy miesiace placonego dobrowolnego i wtedy mi wyplaca. tez jestem na minimalnym zusie, wiec podlegam tym niewielkim kwotom, ale to zawsze cos. na zwolnieniu jestem juz od jakiegos czasu i nikt nie robi mi z tego tytulu problemu. bo niby z jakiej racji??? pozniej wystarczy zlozyc papiery w zusie ze idziesz na macierzynski i z glowy. zdaje sie ze wystarczy jak to sama wypelnisz jeszcze przed porodem a potem maz podrzuci do zusu. i tyle. pozdrawiam beata tez jednoosobowa Odpowiedz Link Zgłoś
bejzja Re: DZIAŁALNOŚĆ GOSPODARCZA a CIĄŻA 30.01.06, 23:16 Mam pytanie. Skoro jesteś na zwolnieniu, Twoja działalność nie funkcjonuje, nie zarabiasz, więc dostajesz pieniądze z ZUS-u, ale składek nie opłacasz ? A nie wiesz jak to jest z tą kontrolą Zusowską ? Odpowiedz Link Zgłoś
yskyerka Re: DZIAŁALNOŚĆ GOSPODARCZA a CIĄŻA 30.01.06, 18:35 A ja się właśnie zastanawiam, czy nie lepiej umowić się z koleżanką, żeby mnie u siebie zatrudniła, a ja będę jej oddawała pieniądze za swoje składki i podatek. Jak policzyłam, za to, co teraz oddaję ZUS-owi, mogłabym mieć u niej etat 1500 zł brutto. Jakby przyszło do macierzyńskiego, miałabym jednak więcej niż te 800 zł z kawałkiem. Co o tym sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś