Dodaj do ulubionych

kredyt mieszkaniowy?

20.02.06, 08:39
drogie mamy i nie tylko, mam pytanie
Czy jest możliwośc dostania kredytu przy dochodach 2 tys netto? (małżeństwo z
dzieckiem?).Chodzi o to ze tyle nie mamy ale jest mozliwosc dorobienia przez
mojego męża gdybysmy dostali zdolnośc kredytową.Interesuje nas kredyt
obojętnie na ile lat, aby rata nie była wysoka do 700 zł lub we
frankach.Wielkośc kredytu 150 tys. Proszę może któraś z Was dostała taki
kredyt? w jakim banku? Dodam ze mąz pracuje niecały rok w tej firmie,
wczensiej w innej, lecz razobki były dużo mnijsze.Jak to jest sprawdzane?
zarobki z ostatnich 3 miesiacy? czy umowa gra rolę? ja nie pracuje.
Proszę o wskazówki.
Obserwuj wątek
    • g0sik Re: kredyt mieszkaniowy? 20.02.06, 08:49
      Na ogół banki żądają Pit-u na potwierdzenie dochodów. Nie liczy się ile mąż
      może dorobić tylko ile ma udokumentowanego dochodu. Zależy jeszcze gdzie
      mieszkacie, bo jeśli w Warszawie to raczej marnie to widzę.....
      • olim99 g0sik 20.02.06, 09:28
        wazne jest to ile maz moze dorobic, bo jesli dorobi to bedzie miał to
        udokumentowane.Tylko niestety dużo więcej bedzie musiał zostac w pracy ale jest
        mozliwosc zarobienia wiecej, gdybysmy mieli zdolnośc kredytową.
        Wróciłam z banku zachodniego, mozemy miec zdolnisc kredytową min 2500 tys, na
        130 tys, ale to jest zbyt mało, zeby kupic mieskznaie w warszawie, 150 tys to
        jest niestety tez mało ale juz trochę wiecej.
        Oczywiście chcielibysmy wplacic albo 5, 10% na początku.
    • july.29 Re: kredyt mieszkaniowy? 20.02.06, 08:53
      u nas żądano wyciągów z banku (z konta, na które wpływa wynagrodzenie) - nie
      kojarzę, ile miesięcy wstecz, ale na pewno nie wystarczyły bieżące.

j.
    • benitaa2 Re: kredyt mieszkaniowy? 20.02.06, 09:26
      Niestetyy musisz chodzić po bankach i szukać-teraz kredyty są korzystniejsze
      niż kilka lat temu więc powinnas cos znaleźć.Radzę uciekac od banków,kóre na
      drugim spotkaniu chciały podpisywać umowę-zazwyczaj na bardzo niekorzystnych
      warunkach.W banku w którym wzięliśmy kredyt wyliczali ile wydajemy miesięcznie
      na opłaty,na samochód na życie-tzn.ile będziemy w stanie przeznaczyc na
      ratę.Dodatkowo musieliśmy mieć żyrantów u których liczyły sie zarobki i
      wiek.przez pierwszy rok po kupnie mieszkania wzieliśmy "odroczenie
      kredytu" ,żeby trochę urządzić mieszkanie.
      • olim99 Re: kredyt mieszkaniowy? 20.02.06, 09:30
        a i mamy zdolnosc przy tych dochchodach jakie mamy ale z jednym z rodziców, jak
        nam pożyruje, lecz z powodu na wiek, rata wyjdzie 1100-1200 zł a na tyle nas
        nie stac.
    • michalina7 Re: kredyt mieszkaniowy? 20.02.06, 10:08
      Santander daje kredyty hipoteczne na tak zwaną procedurą uproszczoną - nie
      musicie przedstawiać zaświadczeń o zarobkach tylko wystarczy Wasze z mężem
      oświadczenie, że tyle zarabiacie (nie żądają zaświadczeń z zakłądu pracy o
      wysokości zarobków ani żadnych PITów).Ty musisz przedstawić tylko dokument z
      pracy, ze jestes zatrudniona, a mąż dokumenty rejestrowe firmy i z ZUSu i U
      skarbowego o niezaleganiu z podatkami i składkami. Bank sam wyliczy Wam zdolność
      kredytową. Jeżeli skłamiecie w oświadczeniach o zarobkach i to wyjdzie na jaw
      to bank moze podać Was do sądu za poświadczenie nieprawdy.
      • lola211 Re: kredyt mieszkaniowy? 20.02.06, 13:16
        Sa i firmy, ktore w ogole nie wymagaja zadnych dokumentów oprócz oswiadczenia,
        jaka rate bedzie sie splacac.Tylko ile to kosztuje..Procedura uproszczona to
        równiez wyzsze koszty- cos za cos.
        • michalina7 Re: kredyt mieszkaniowy? 21.02.06, 11:24
          Akurat ten bank ma "normalne" oprocentowanie i prowizje. Pewnie, że trzeba
          dokładnie przeczytac umowę bo mogą znależć się tam haczyki, ale nie większe niz
          przy kredytach hipotecznych GE banku, WBK czy PKO bp - określonych mianem
          solidnych banków.
    • olim99 michalina, dziękuję 20.02.06, 10:24
      a wiesz ze tam wymagają 1666 netoo a 3 osobową rodzine kredyt 150 tys, ciekawa
      jestem jak będzie, umówiłam sie na kontakt z doradzcą.
      • michalina7 Re: michalina, dziękuję 21.02.06, 11:37
        Dokładnie przestudiuj umowę zanim ją podpiszesz. Najlepiej niech Ci ją wczesniej
        przeslą mailem, albo dadza do przeczytania w domu, a nie na szybko w biurze.
        Czytaj wszystko co jest napisane małym drukiem. Jak kiedys zawierałam umowe o
        kredyt hipoteczny to bank w umowie zaproponował mi dodatkowo karte kredytowa, o
        którą nie wnioskowałam. I gdybym sie nie doczytała i nie zaznaczyła specjalnego
        kwadracika, ze karty nie chce to by mi ja wystawili, przesłali i kazali jeszcze
        za nia zapłacic.
      • arras-k Re: michalina, dziękuję 21.02.06, 12:41
        olim99 napisała:

> a wiesz ze tam wymagają 1666 netoo a 3 osobową rodzine kredyt 150 tys,
        TAm to znaczy dokładnie w jakim banku?
    • mim288 Re: kredyt mieszkaniowy? 20.02.06, 11:12
      Umów się na spotkanie w expanderze albo open finance (ew. z innym doradcą
      kredytowym) Jest to bezpłatne a na pewno odpowiedzą Ci na pytanie o zdolnośc
      kredytową i oferty różnych banków (w tym dokumenty jakie sa potrzebne). Ale
      przy podpisywaniu umowy kredytowej to tak bardzo sie na nich nie trzeba zdawać
      (a nawet mocno pilnować). Zdolnośc kredytową możesz sobie też wstępnie wyliczyc
      na stronach www (np. ww.openfinance.pl).
    • babka71 Re: kredyt mieszkaniowy? 20.02.06, 11:28
      zadzwoń i umów się na rozmowę w:
      np: "Open Finance"
      EXPANDER i inne
      to są fimy ,doradcy finansowi, nic nie kosztuje, a wszystko Ci powiedzą co za
      ile jak i czy w ogóle was stać..
      polecam
      • michalina7 Re: kredyt mieszkaniowy? 21.02.06, 11:28
        Doradztwo finansowe to dobra sprawa, ale traktuję z przymrużeniem oka. Mają
        podpisane umowy tylko z niektórymi bankami więc oferte tylko tych banków
        przedstawiają. Wcale niemusi być najlepsza na rynku.
    • anna_geras Re: kredyt mieszkaniowy? 20.02.06, 12:53
      tu mozna zapytac forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=624

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka