Dodaj do ulubionych

fundusz remontowy bloki

06.03.06, 19:25
witam mam pytanko ..płace co miesiąc w czynszu do spółdzielni opłatę fundusz
remontowy 25 zł....mieszkanie jest własnościowe ,czy mogę w rozliczeniu to
odliczyc i czy w takim razie będzie potrzebne jakies zaświadczenie z
spółdzielni że opłacałam czynsz.???
Obserwuj wątek
    • martar2 Re: fundusz remontowy bloki 07.03.06, 08:28
      Fundusz remontowy mozesz odliczyc jesli w ogole korzystalas z ulgi remontowej
      (w zeszlym roku) bo ulga ta juz sie skonczyla i jedynie mozna odliczac jak ma
      sie kontynuacje.
      Jako dowod musisz miec miesieczne wydruki ze spoldzielni z wyrozniona pozycja
      na fundusz (ktore dostajesz pewnie co miesiac z podaniem kwoty do zaplaty) oraz
      potwierdzenie zaplaty czyli np. ksiazeczke mieszkaniowa.
      U mnie spoldzielnia nie daje zadnych zaswiadczen do US i w urzedzie mowili mi
      ze te dwa dokumenty wystarcza. Ja nie korzystam z ksiazeczki bo place przez
      internet wiec w razie kontroli musialabym przedlozyc potwierdzenie z banku.
      • beba72 Re: fundusz remontowy bloki 07.03.06, 15:03
        Nie jest prawdą że ulgę remontową odlicza się jak ma się kontynuację. Ulga była
        trzyletnia 2003-2005 roku, wystarczyło w ciągu tych trzech lat uzbierać faktur
        (łącznie z funduszem remontowym)na kwotę 567zł aby skorzystać z odliczenia.
        Równie dobrze można dopiero odliczać w deklaracji za 2005r.
    • aniask_mama Re: fundusz remontowy bloki 07.03.06, 11:03
      dokładnie tak jak pisze poprzedniczka, dowód wpłaty musi wykazywać, że jest to
      wpłata na fundusz remontowy

i jeszcze jedno: kwota do odliczeń musi przewyższać 567zł więc poza funduszem
      musisz mieć inne faktury do odliczeń
    • 71gosik Re: fundusz remontowy bloki 07.03.06, 11:38
      Jesli masz dowody wplaty z wwyszczegolniona kwota na fundusz, to rzeczywiscie
      wystarczy. Ale wystrczy tez miec zaswiadczenie ze spoldzielni o wysokosci
      dokonanych przez Ciebie wplat na ten cel.
      Malgorzata
    • gogi25 Re: fundusz remontowy bloki 10.03.06, 20:06
      Ja dalej nie rozumiem. Ulga jest trzy letnia 2003, 2004, 2005. Przez te lata
      płacony był fundusz remontowy. Mam potwierdzenia. Płacę co miesiąc 36 zł. Czyli
      3o x 12 miesięcy to 360 zł za rok. czyli po dwóch latach był już przekroczony
      limit 576 zł. Nie był wtedy odliczany ten fundusz, bo pan w US powiedział, że
      nie można. teraz mam 360 zł x 3 lata czyli 1080 zl. PYTANIE: Ulga skończyła się
      z końcem 2005 roku i wszyscy robią teraz odliczenia. Czy ja mogę odliczyć ten
      fundusz z tych trzech lat?
      • beba72 Re: fundusz remontowy bloki 11.03.06, 07:27