niunia_223 Re: czy składać PIT? 12.04.06, 12:20 Mam taką sytuację: w tamtym roku nie pracowałam, w czerwcu urodziłam dziecko i z tego tytułu dostałam 500 zł porodowego, dostaje też rodzinne w wysokości ok 43 zł( nie pamiętam dokładnie), z mężem nie możemy się razem rozliczyć gdyż nie jesteśmy pełen rok małżeństwem, dodam, że jestem na utrzymaniu i ubezpieczeniu męża..... dzięki za odpowiedzi ...... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
anies75 Re: czy składać PIT? 12.04.06, 12:27 jesli twoje dochody sa zerowe to teoretycznie nie musisz ale jak masz zamiar sie starac o zasiłek rodzinny to złoż zerowy bo potem bedzie ci potzrebne zaświadczenie z US o dochodach Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: czy składać PIT? 12.04.06, 12:49 Wtedy dostanie z US zaswiadczenie, ze w roku 2005 nie uzyskala opodatkowanych dochodow. Odpowiedz Link Zgłoś
niunia_223 Re: czy składać PIT? 12.04.06, 13:06 dziękuje Wam za informację.........Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gosia_grabosia proponuję zapytać w US 12.04.06, 13:35 bo zawsze było tak, że jeśli wcześniej chociaż raz złożyłaś PIT to nawet nie mając dochodu składało się co roku, po prostu zerowy. Być może teraz to się zmieniło, warto sprawdzić, żeby nie mieć potem kłopotów. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: proponuję zapytać w US 12.04.06, 13:52 Nie ma potrzeby skladac PITa, jesli nie mialo sie dochodow opodatkownych. Tym bardziej, ze w US widza, czy zaliczki na podatek splywaja. Odpowiedz Link Zgłoś
anies75 Re: proponuję zapytać w US 13.04.06, 15:09 u mnie w US uzyskałam informacje że jesli będę brac zaświadecznie o dochodoach do rodzinnego alebo w jakimkolwiek innym celu musze złozyć pit chociazby zerowy wiec lepiej złozyc i nie martwic sie potem Odpowiedz Link Zgłoś
gosia_grabosia do erin 17.04.06, 22:19 nie zawsze tak jest. Jak np masz dzialalnosc gdzie indziej a dochodu nie masz przez 11 miesięcy to nie składasz PIT-5, a w grudniu zarobisz 10000 to składasz PIT roczny nie odprowadzając wcześniej zaliczek. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: do erin 18.04.06, 18:07 Oczywiscie, ze tak. Jednak tutaj o takiej sytuacji nie mowimy, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
mama_misi no to jeszcze ja :) 18.04.06, 19:06 Jeżeli nie złożysz zerowego pit 37, a będziesz starała się o zaświadczenie o dochodach za 2005r, wówczas dostaniesz z US "odmowę wydania zaświadczenia", gdyż US nie będzie dysponował odpowiednimi danymi. Zaświadczenie o dochodach wystawi tylko, gdy wpłynie PIT, może być zerowy. Sytuacja o której pisała gosia, występuę tylko przy PIT5, a nie przy rozliczeniach rocznych. Jeżeli podatnik złozy chociaż raz PIT5 w danym roku, to już do końca roku musi skłądac takie pity, nawet jak sa 0. Oczywiście tutaj nie ma mowy o PIT5 Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: no to jeszcze ja :) 18.04.06, 19:34 mama_misi napisała: > Jeżeli nie złożysz zerowego pit 37, a będziesz starała się o zaświadczenie o > dochodach za 2005r, wówczas dostaniesz z US "odmowę wydania zaświadczenia", > gdyż US nie będzie dysponował odpowiednimi danymi. Nie wiem jak to jest, jesli kiedys skladalo sie PITy, a teraz tego nie robi, bo nie ma dochodow. Wiem natomiast, ze w sytuacji, gdy PITa sie nigdy nie skladalo, cos takiego, jak zaswiadczenie o braku opodatkowanych zrodel dochodu w danym roku jest wydawane (mimo nie zlozenia zerowego PIT-37). Odpowiedz Link Zgłoś
mama_misi Re: no to jeszcze ja :) 18.04.06, 20:11 W moim US jeszcze w ub.r dostawało sie odmowę wydania zaświadczenia o dochodach, przyznam się, że nie wiem czy coś w tej kwestii od ub.r się zmieniło. Obiecuję, że jutro zadzwonię do koleżanek i odpowiem jak to jest napewno, abyśmy nie tworzyły własnych teorii. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
niunia_223 Re: no to jeszcze ja :) 18.04.06, 21:04 dziękuje Wam bardzo za odpowiedzi, jutro jadę złożyć pit zerowy i chyba będzie ok. Jeszcze raz bardzo dziEkuje i pozdrawiam Was ciepło Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: no to jeszcze ja :) 19.04.06, 08:47 Ja takie zaswiadczenie dostalam bodajze w 2002 roku. Odpowiedz Link Zgłoś