Dodaj do ulubionych

Do przyszlych mam na L-4 !

28.04.06, 12:20
Witam,
Czy ktoras z przyszlych mam, ktora jest zatrudniona na umowe o prace, ale
obecnie jest na L-4 (ponad 30 dni) moze mi powiedziec w ciagu ilu dni ZUS
wyplaca zasiłek ? Czy tak jak pensje zaklad pracy: raz w m-cu, czy moze ZUS
ma wiecej na to czasu: np. ma czas do 60 dni na wyplate zasilku ?
Bede wdzieczna za odpowiedz.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • gumik1 Re: Do przyszlych mam na L-4 ! 28.04.06, 12:25
      Pensję, która teraz nazywa się zasiłkiem chorobowym, płaci, jak dotychczas
      zakład pracy (jeśli pracujesz w zakładzie, któy zatrudnia więcej niż 20 osób),
      sa to normalne przelewy, jak dotychczas, a ZUS dopiero tą kwotę zwraca
      zakładowi pracy. Natomiast jeśli zakład zatrudnia mniej niż 20 pracowników to
      zasiłek płaci ZUS. Ale jak dokładnie i kiedy to jest, to w przypadku zusu nie
      wiem. Ja mam płacone przez pracodawcę.
      • katrint Re: Do przyszlych mam na L-4 ! 28.04.06, 12:41
        Ja dostaję z ZUS-u.Też się martwiłam ale niepotrzebnie.Dostaję bardzo
        regularnie w stałym terminie tzn 11 każdego miesiąca.Teraz jak gin wypisuje mi
        zwolnienia co dwa tygodnie to dostaję zasiłem dwa razy w miesiącu,tuż przed
        zakończeniem każdego zwolnienia
        • kikaaaa Re: Do przyszlych mam na L-4 ! 28.04.06, 12:46
          No to jak to w końcu jest
          Jestem na pierwszym zwolnieniu w ciąży (30 dni)
          kto mi wypłaci najbliższa pensję?
          A jeśli ZUS to gdzie mam sie zgłosić?
          Myslałam że zawsze robi to zakład pracy,
          a jak jest na urlopie macierzyńskim?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
          • katrint Re: Do przyszlych mam na L-4 ! 28.04.06, 12:58
            pierwsze 33 dni zwolnienia wypłaca pracodawca a dalej to już jesteś "na
            utrzymaniu " ZUS-u.
            • abea Re: Do przyszlych mam na L-4 ! 28.04.06, 13:03
              czy mma rozumieć że ZUS płaci po zakończeniu danego zwolenia? Nie na koniec
              miesiąca albo na początku tak jak zakład pracy tylko po zakończeniu zwolnienia?
              Czy jeśli mam zwolnienie od 18-4-2006 do 7-5-2006 to odstanę dopiero po 7-5-
              2006???
              • korlewna Re: Do przyszlych mam na L-4 ! 28.04.06, 13:07
                według przepisów ZUS ma do 30 dni na wyplatę swiadczenia, ale w praktyce za
                pierwsze zusowskie zwolnienie wyplacają z opoznieniem, a za kolejne pod koniec
                zwolnienia rzychodzą pieniązki, czyli jeśli np. masz zwolnienie do 5 maja to
                dostaniesz przed 5 maja. Ale jeśli tak nie otrzymasz pieniązkow to nie martw
                się... maja prawo niestety.
      • malenstwo2006 Re: Do przyszlych mam na L-4 ! 29.04.06, 11:03
        Witam! jestem na zwolnieniu od 8 tyg ciazy,za pierwsze 33 dni zaplacil mi
        pracodawca a pozniej rowno po 30 dniach kolejnego zwolnienia dostalam pieniadze
        z zusu.Zus ma 30 dni na wyplacenie chorobowego.Teraz kazde nastepne bede
        dostawala pod koniec kazdego miesiaca.Pozdrawiam
        • kikaaaa Re: Do przyszlych mam na L-4 ! 29.04.06, 11:09
          A ZUS przelewa na konto?
          Kto ma im przekazac ten nr bo u mnie w firmie wypłacaja gotówkę do ręki i nie wiem co zrobić?
          Mam się gdzieś zgłosić i podac ten nr czy załatwia to inaczej/
          • katrint Re: Do przyszlych mam na L-4 ! 29.04.06, 11:17
            kikaaa jesli chcesz dostawać pieniążki na konto to musisz to zgłosić w ZUS-
            ie,bo inaczej będą wysyłać pocztą.Wypełniasz pewien papierek i podajesz tam
            numer konta.
            • kikaaaa Wielkie dzięki za info :))) 29.04.06, 12:54
    • maybe21 Re: Do przyszlych mam na L-4 ! 28.04.06, 13:19
      Ja jestem na zwolnieniu od 6 tygodnia ciąży /obecnie 22 tydzień/ u pracodawcy
      zatrudniającego mniej niż 20 osób. Za okres pierwszych 33 dni na
      zwolnieniu /dni z kolejnych zwolnień się sumują/ płaci pracodawca, a za kolejne
      ZUS. Ciebie papierologia nie interesuje, bo to pracodawca po przekroczeniu tych
      33 dni musi wysłać do ZUS Twoje kolejne zwolnienia. Jestem z Krakowa i w moim
      przypadku pierwsze zwolnienie po przekroczeniu 33 dni Zs zapłącił kilka dni po
      jego zakonczeniu, ale już kolejne /zawsze je mam wystawiane na okres ok 3
      tygodni/ płaci mi regularnie na kilka dni przed jego zakonczeniem. Np dzis
      upłynął mi termin zwolnienia, ale pieniądze na koncie miałam już w ubiegły
      piątek. Czyli ZUS nie płaci tak, jak pracodawca na koniec każdego miesiąca, ale
      za każde zwolnienie oddzielnie, niezależnie na ile dni było ono wystawione.
      • abea Re: Do przyszlych mam na L-4 ! 28.04.06, 13:38
        to jeśli ZUS płaci na koniec zwolnienia , ostatnie miałam do 18-4-2006 to
        powinnam już dostać , czy mam liczyć sobie 30 dni od daty 18-4-2006 i dopiero
        wtedy ?
    • tereska28 Re: Do przyszlych mam na L-4 ! 28.04.06, 13:58
      Dzieki za odpowiedz.
      Pozdrawiam.
      • slonko771 Re: Do przyszlych mam na L-4 ! 28.04.06, 16:46
        jeszcze raz L-4 jestem na zwolnieniu ponad 2 miesiace , dzis sprawdziłam moje
        wyciagi z konta pobory sa naliczane jakos kosmicznie poprawcie mnie jesli sie
        myle na zwolnieniu z powodu ciązy płacą 100%, do tej pory lezałam i nie miałam
        okazjii odwiedzac zakładu pracy czy moga mi naliczac mniejsze pobory z powodu
        nie dostarczenia osobnego zaswiadczenia o Ciązy takiego z terminem????

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka