basiaw10 26.05.06, 15:53 Jestem na urlopie wychowawczym i jestem w ciazy z drugim dzieckiem. Czy naleza mi sie pieniadze z tyt chorobowego i jakie musze zlozyc dokumenty w zakladzie pracy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vera_lynn Re: urlop wuchowawczy 26.05.06, 19:53 Będąc na urloie wychowawczym nie należy Ci się zasiłek ztytułu niezdolności do pracy, ale jak już urodzisz i będziesz na urlopie macierzyńskim to nabędziesz prawo do zasiłku macierzyńskiego. Więcej na te tematy było napisane w poniedziałkowej Gazecie Wyborczej (z 22 maja). Poza tym szczegółowych informacji powinna Ci udzielić kadrowa w Twoim miejscu pracy lub ZUS. Pozdrowienia! Odpowiedz Link Zgłoś
sarna73 Re: urlop wuchowawczy 27.05.06, 10:00 jedyne wyjscie skrocic wychowawczy - pytanie tylko czy zaklad pracy wyrazi zgode Odpowiedz Link Zgłoś
ajna1 Re: urlop wuchowawczy 29.05.06, 09:03 witaj mozesz zrobic tak: zawiesic wychowawczy (pozniej mozesz go odwiesic, jak skonczy ci sie wychowawczy na noszone malenstwo), napisac pismo do prezesa ze zawieszasz z dniem takim i takim urlop wychowawczy i wracasz do pracy (trzeba to zeobic z 2 tygodniowym wyprzedzeniem),kiedy wrocisz do pracy wreczysz zwolnienie z racji drugiej ciazy.Tylko radze sie dogadac z prezesem wczesniej i uprzedzic co chcialabys zrobic, bo po powrocie do przcy nawet na jeden dzien maja prawo zmienic ci umowe o przce (np. zmniejszyc zarobki), mi zmienili zarobki ale na wieksze, takze bedac na zwolnieniu dostawalam 3 razy tyle co wychowawczego, oplaca sie Odpowiedz Link Zgłoś