Dodaj do ulubionych

urlop wuchowawczy

26.05.06, 15:53
Jestem na urlopie wychowawczym i jestem w ciazy z drugim dzieckiem. Czy
naleza mi sie pieniadze z tyt chorobowego i jakie musze zlozyc dokumenty w
zakladzie pracy?
Obserwuj wątek
    • vera_lynn Re: urlop wuchowawczy 26.05.06, 19:53
      Będąc na urloie wychowawczym nie należy Ci się zasiłek ztytułu niezdolności do
      pracy, ale jak już urodzisz i będziesz na urlopie macierzyńskim to nabędziesz
      prawo do zasiłku macierzyńskiego.
      Więcej na te tematy było napisane w poniedziałkowej Gazecie Wyborczej (z 22
      maja). Poza tym szczegółowych informacji powinna Ci udzielić kadrowa w Twoim
      miejscu pracy lub ZUS.
      Pozdrowienia!
    • sarna73 Re: urlop wuchowawczy 27.05.06, 10:00
      jedyne wyjscie skrocic wychowawczy - pytanie tylko czy zaklad pracy wyrazi zgode
      • ajna1 Re: urlop wuchowawczy 29.05.06, 09:03
        witaj
        mozesz zrobic tak: zawiesic wychowawczy (pozniej mozesz go odwiesic, jak
        skonczy ci sie wychowawczy na noszone malenstwo), napisac pismo do prezesa ze
        zawieszasz z dniem takim i takim urlop wychowawczy i wracasz do pracy (trzeba
        to zeobic z 2 tygodniowym wyprzedzeniem),kiedy wrocisz do pracy wreczysz
        zwolnienie z racji drugiej ciazy.Tylko radze sie dogadac z prezesem wczesniej i
        uprzedzic co chcialabys zrobic, bo po powrocie do przcy nawet na jeden dzien
        maja prawo zmienic ci umowe o przce (np. zmniejszyc zarobki), mi zmienili
        zarobki ale na wiekszesmile, takze bedac na zwolnieniu dostawalam 3 razy tyle co
        wychowawczego, oplaca siesmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka