Dodaj do ulubionych

L-4 do końca?

11.06.06, 11:02
chciałabym sie dowiedziec jak to jest?Jestem w 26 tyg.ciąży i od samego początku jestem na zwolnieniu lekarskim mam juz wykorzystane cos ponad 160 dni a nie moze przekroczyc ponoc ogółem 182dni termin porodu mam na ok 15 września obecne l4 mam wystawione do 21 czerwca i nie wiem czy dalej mnie na nie wysle czy bedzie kazał iśc do pracy moje pytanie jest takie czy lekarz daje sam od siebie jakies zwolnienie przed rozwiązaniem np te 2 miesiące wczesniej czy trzeba pracowac do końca?przeciez moze sie zdarzyc ze urodzi sie wczesniej jak to wygląda?
Obserwuj wątek
    • ola984 Re: L-4 do końca? 11.06.06, 11:26
      nie ma przeciwskazań żeby dostać zwolnienie do końca ciąży ale po przekroczeniue 182 dni wysyłany jest do ZUS wniosek o świadczenie rehabilitacyjne. Jeśli zakład pracy zatrudnia więcej niż 20 pracowników to on powinien się tym zająć jeśli mniej to niestety sama będziesz musiała to załątwiać. Trzeba to troszkę wcześniej złożyć bo na decyzje sie czeka a jeśli nie ma decyzji nie ma kasy. Jeśli masz zwolnienie a dzidziuś rodzi się wcześneij to potem to sie koryguje dostajesz ze szpitala papiery. Nie wiem czy cos pomogłam jakby co to pytaj
    • kaoli27 Re: L-4 do końca? 11.06.06, 11:31
      musisz iść do ZUSu po wniosek o świadczenie rehabilitacyjne, po 182 dniach przebywania na L4 własnie o te zasiłek się starają kobiety w ciązy. możesz tez sciągnąć te druki z ze strony ZUSu www.zus.pl/swiadcze/zas009.htm tam na dole masz do pobrania.
      Jeden druk wypełnia Twoj zakład pracy, drugi Ty a trzeci lekarz prowadzący- potem od razu złóż to do swojego oddziału ZUS.
      Pospiesz się, zebys nie została bez pieniedzy, pozniej wiadomo wyrównają Ci to, ale czeka Cię dużo wydatków na maleństwo więc lepiej mieć pieniążki w terminiesmile
      jak czegoś nie będziesz rozumiała, pytaj
      • kaoli27 Re: L-4 do końca? 11.06.06, 11:34
        niby zakład pracy zatrudniający więcej niż 20 pracowników ma się tym zająć, ale w moim przypadku sama musiałam to sobie załatwiać.
        Zwolnienie kończyło mi się 24 maja, złozyłam w ZUSie papiery 10 kwietnia, nadal nie mam decyzji gdyż moj lekarz dłuuugo zwlekał z wysłaniem mojej kartoteki.
        Na szczescie dotarła do ZUSu i teraz czekam na jak długo mi przyznają.
        Termin porodu mam na 29 lipiec
        • 8monia1 Re: L-4 do końca? 11.06.06, 11:55
          U mnie też zakład zatrudnia pow. 20 osób, ale to ja musiałam się o to wszystko
          upominać. Wniosek z resztą dokumentó mam już złożony i chciałam przypomnieć, że
          na wniosku tłustym drukiem jest napisane, żeby ten wniosek i całą dokumentację
          złożyć minimum 6 tygodni przed ukończeniem owych 182 dni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka