Dodaj do ulubionych

L4 po terminie

31.07.06, 17:48
Powiedzcie, jak to jest z L4 po terminie porodu. Lekarz internista wystawił mi
zwolnienie do terminu porodu. A co jak urodzę po terminie? Czy jakis lekarz
wystawi mi zwolnienie po terminie porodu? Czy bedzie mi sie liczyl
macierzynski od terminu porodu, mimo, ze jeszcze nie urodze?
Obserwuj wątek
    • amatus Re: L4 po terminie 31.07.06, 20:01
      j.w.
      • agam1980 Re: L4 po terminie 31.07.06, 20:50
        mam ten sam problem,termin mam za dwa dni(02.08.06)a tu nic się nie dzieje i L4
        też tylko do 02.08.06,z tego co się orientuję to już będzie liczony
        macierzyński,bo lekarz nie wystawi już L4,tylko zaświadczenie potrzebne właśnie
        do macierzyskiego.Czy ktoś może to jeszcze potwierdzić?
    • witaaminkaa Re: L4 po terminie 31.07.06, 21:35
      o ile mi wiadomo to macierzyński liczy sie od dnia porodu a nie terminu porodu,
      jeżeli masz l4 do planowanego dnia porodu poprostu w tym dniu wybierz sie na
      wizyte do swojego lekarza ten cie przebada ewentualnie skieruje na ktg jezeli
      niemoże zrobic pomiaru tętna płodu u siebie w gabinecie i powinien wystawić L4.
      Ja mam jeszcze 10 tyg wiec troszke czasu mi zostało
      Pozdrowienia i powodzenia oby dzidzia była zdrowa a poród szybko sie skonczył smile
      • kokons Re: L4 po terminie 31.07.06, 21:56
        niestety po terminie zafden gin nie moze wypisac zwolnienia i liczy sie
        macierzynski!!!
        mozna to za przeproszeniem ominac jesli internista napisze ci zwolnienie z
        jakiegos innego niz ciaza powodu...
    • ewa.p11 Re: L4 po terminie 01.08.06, 11:29
      Ja urodziłam 2 tygodnie po terminie i macierzyński liczyl się od dnia porodu.
      Poproś lekarza prowadzącego o kolejne zwolnienie a jeśli w tym czasie urodzisz
      to od tego dnia w szpitali dostaniesz zaświadczenie kiedy urodziłaś i do kiedy
      masz urlop macierzyński.
      Art.180par.3 KP mówi,że: Co najmniej dwa tygonie urlopu macierzyńskiego MOGĄ
      przypadać przed przewidywaną datą porodu.
      Mogą - to znaczy nie muszą ale masz do tego prawo jeśli będzie tak dla Ciebie
      korzystniej.
      Art. 180par.4 KP mówi, że: Po porodzie przysługuje urlop macierzyński
      niewykorzystany przed porodem aż do wyczerpania okresu ustalonego w par. 1 i 2
      (tj. 16 tyg. przy pierwzym dziecku, 18 przy każdym następnym porodzie)
      P.S. przecie termin porodu jest ustalony w przybliżeniu. Nie rozumiem dlaczego
      kobiety, które urodziły po terminie miałyby mieć dwa tygodnie mniej urlopu
      macierzyńskiego!!
      Do kokonos, skąd masz takie informacje, że lekarz nie da zwolnienia po terminie
      z powodu ciąży jeśli ty nadal jesteś w ciąży - jest na to jakiś przepis. A co z
      kobietami, u których trudno wyznaczyc dokładny termin porodu i rodzą nawet 18
      dni po terminie też mają mieć o tyle mniejszy urlop macierzyński.
      Pozdrawiam.
      • angiea Re: L4 po terminie 02.08.06, 20:44
        zgadza sie. Moja kadrowa dzwonila przy mnie do ZUSu i zwolnienie gin moze wydac
        do kiedy chce. Mi napisal do 10 dni po terminie wg OM. A wogole, to nie musisz
        podawac w pracy terminu porodu wg OM, mozesz sobie dodac 10 dni i wziac tez od
        razu zwolnienie dluzsze a i tak macierzynski sie liczy od dnia porodu. Jak
        urodzisz wczesniej, to skroci sie zwolnienie lekarskie a zacznie macierzynski.
    • witaaminkaa Re: L4 po terminie 01.08.06, 13:28
      Zapytałam się lekarza o ten przypadek i swierdził że macierzyński liczy się od
      dnia porodu a nie terminu porodu, kobieta jednak może ale nie musi skorzystać z
      macierzyńskiego juz na dwa tyg przed porodem. Lekarz jasno powiedział że gdy
      zwolnienie ma sie do dnia terminu porodu a poród nie rozpoczoł się to ma
      obowiązek przedłużyc L4, lub zrobi to lekarz w szpitalu gdzie będziesz miała
      robione ktg.
    • kaska.to Re: L4 po terminie 01.08.06, 21:37
      Ja dostałam od wsojego lekarza prowadzacego zwolnienie lekarsie po terminie.
      Kasia
    • tygrysiatko1 Re: L4 po terminie 01.08.06, 22:59
      URLOP MACIERZYŃSKI LICZY SIĘOD DNIA PORODU
      • amatus Re: L4 po terminie 02.08.06, 19:04
        dzięki za odpowiedzi. Dzis bylam u lekarz prowadzacego i zapytalam, czy jesli
        dzidzi sie spozni, to czy wypisze mi dalsze zwolnienie, czyli po terminie
        porodu. Powiedzial, ze nie i wtedy bedzie liczyl mi sie macierzynski. Nie wiem,
        czy sie boi, czy to jakas glupia interpretacja przepisow? A moze znacie jakiegos
        interniste najlepiej w LUXMED w Warszawie, ktory nie robi z tym problemów?
        • eps Re: L4 po terminie 02.08.06, 19:22
          u mnie było podobnie. Lekarz tez mi nie wypisał zwolnienia na czas po terminie.
          Powiedział że nie wypisuje, bo przed terminem to ciąza moze byc zagrozona itd.
          a po terminie jeśli jest zagrozona to można przecież wywołać poród i w ten
          sposób nie ma powodu do l4.
          • kasia161069 Re: L4 po terminie 02.08.06, 19:46
            ja tez mialam od gina do dnia porodu czyli do 30.07 a le mloda jeszcze nie chce
            wyjsc wiec poszlam do rodzinnej i dostalam nastepne zwolnienie.
            • agam1980 Re: L4 po terminie 02.08.06, 19:58
              potwierdzam to co napisałam wczoraj,byłam u lekarza i już nie wypisał mi L4
              tylko macierzyński od jutra,bo na dziś mam termin, a tu nic.
              To ja już nic nie rozumiem z tego.
              • wiotok Re: L4 po terminie 02.08.06, 21:30
                przeciez 2 tygodnie po obliczonym terminie wg OM to jest rowniez "w terminie" i
                tyle chyba trzeba czekac zeby wywolac porod...
                a po drugie to czy ktokolwiek w ZUS'ie czy w pracy moze wiedziec na kiedy
                dokladnie komu przypada termin porodu?

dziewczyny walczcie o swoje prawa!
                • amatus Re: L4 po terminie 02.08.06, 21:51
                  moj gin na poczatku ciazy wypisywal takie zaswiadczenie dla pracodawcy z
                  terminem porodu. Nie wiem, czy pracodawca to zglaszal do ZUSu czy nie. Ale to
                  wszystko jest bez sensu, bo dlaczego musze isc na macierzynski zanim urodze dziecko?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka