Dodaj do ulubionych

Koniec umowy o pracę

17.09.06, 21:11
Witam wszystkie Mamuśki!
Krótko opiszę moją sytuację. Od października do 31.01.2007 idę na urlop
wychowawczy. Umowa o pracę jest zawarta do 28.02.2007. Nie mam zamiaru wracać
do pracy ale nie wiem co zrobić aby było dla mnie korzystnie. Otóż rozważam
dwie możliwości albo wrócę na parę tygodni w celu podpisania nowej umowy a
później znowu na wychowawczy (umowę prawdopodnie podpiszę na kolejne 2 lata).
Drugi wariant jest taki, że przedłużę wychowawczy do dnia wygaśnięcia umowy i
w ogóle nie wrócę do pracy. Czy w tym wypadku będę mogła zarejestrować się w
urzędzie pracy i dostanę zasiłek? Czy okres pobierania zasiłku (czy to będzie
pół roku?)wlicza się do stażu?Co będzie jak ten okres się skończy?
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Pozdrawiam,
Ewelina
Obserwuj wątek
    • ewelina_sn Re: Koniec umowy o pracę 17.09.06, 21:13
      zapomniałam dodać że 20.09.06 będę miała 5 lat pracy
      • mama-kacpra Re: Koniec umowy o pracę 17.09.06, 22:47
        witaj!
        Jesli chodzi o zasilek po wychowaczym (zwolnienie z pracy) to powinnas dostac (
        ale warunek jest taki ze Twoja pensja z przed wychowaczego musiala byc
        conajmniej w wysokosci minimalnego wynagrodzenia - od tej kwoty pracodawca
        placi fundusz pracy), staz pracy masz bo pracujesz od 5 lat tylko nie wiem jak
        z wychowawczym masz platny? Ja bylam zatrudniona 1,5 roku w tym czasie
        urodzilam dziecko bylam na macierzynskim potem maialam przyznany wychowawczy
        platny prawie rok ale moj pracodawca zamknal zaklad 4 miesiace przed koncem
        mojego urlopu wychowawczego.Niestety moja pensja byla mala 450 zl netto wiec
        nizsza niz minimalne wynagrodzenie, wychowawczy byl za krotko i w rezultacie
        nie mam prawa do zasilku.A jak dzwonilam i dopytywalam sie czy bede miec
        zasilek to mowiono ze jaknajbardziej ( a ja moglam prosic szefa zeby nie
        zamykal w tym momencie firmy-mial taka opcje) no ale jak ja i tak moglam dostac
        zasielek to szef zlikwidowal firme a ja w rezultacie zostala na lodzie.Tak wiec
        pewnie w urzedzie powiedza ci dokladniej ale moga ukryc drobne fakty tak jak w
        moim przypadku.
        pozdrawiam
        mama Kacpra
        • ewelina_sn Re: Koniec umowy o pracę 20.09.06, 11:35
          Dziękuję mamo Kacpra za odpowiedźsmileMoja pensja sprzed wychowawczego jest wyższa
          niż minimalne wynagrodzenie. Co do płatnego wychowawczego to niestety nie
          kwalifikuję sięsad
          Dlatego myślałam o zasiłku dla bezrobotnych. Nie wiesz na jak długo bym go
          dostała?I jest jeszcze jedno czego się obawiam, otóż, ile ofert pracy oni
          proponują (czy w ogóle jakieś??) i czy jak się odmówi to zabierają zasiłek i
          okres bezrobotnego kończy się?Ile maksymalnie można być na bezrobociu żeby
          liczyło się do stażu pracy??
          Pozdrawiam serdecznie,
          Ewelina

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka