Dodaj do ulubionych

Wyplata- ZUS czy pracodawca

03.11.06, 23:35
Dziewczyny, prosze odpowiedzcie mi, bo juz sie pogubilam. Jestem na zwolnieniu lekarskim juz ponad 33 dni. Od kogo powinnam otrzymac pieniadze, od pracodawcy czy od zusu??
ZGupialam poniewaz na konto wplynely pieniadze, ale jest to 1/6 mojej wyplaty netto. Otrzymalam ja od pracodawcy.
Czy mozliwe ze reszta przyjdzie od ZUSU (tak na prawde Zus przejal mnie 10.10.2006)??
Pierwszy raz jestem w takiej sytuacji i po prostu zglupialam. Z gory dzieki za odpowiedz
Obserwuj wątek
    • jonaska Re: Wyplata- ZUS czy pracodawca 04.11.06, 07:36
      z tego co się orientuję, to ZUS przejmuje nas po 180 dniach jakos...a jeśli
      zakłąd pracy jest duży, to wypłaca ci on, a a zusem się rozlicza potem. po
      tych 180 9180 albo 180 kilka) musisz mieć decyzcję z zusu o zasiłku
      rehabilitacyjnym... mam tę decyzję i nadal wypłaca mi praca, tylko z zusem się
      rozlicza potem...
      a ty piszesz,że jesteś dopiero 33 dni, ale zwolnienie jest na ciąże?
      jeśli tak to płatne 100%, jeśli nie to 80%, więc nie wiem dlaczego tak mało
      dostałaś.
      po prostu zadzwoń do pracy i spytaj..ja zawsze dzwoniłam, kiedy mnie coś
      zastanawiało lub nie byłampewna..w koncu to Twoje pieniądze!
      • yarpen111 Re: Wyplata- ZUS czy pracodawca 04.11.06, 08:14
        Witaj,

jesli Twoj zaklad pracy zatrudnia powyzej 30 osob, to wowczas, po 30 dniach L4,
        pensje wyplaca ci pracodawca, a potem odbiera sobie to od ZUS-u. Jesli Twoja
        firma zatrudnia mniej osob ( nie dam sobie glowy uciac czy chodzi na 100% o 30
        czy moze 20 ), wowczas wyplaca ci kase ZUS. Najwiecej informacji udzieli ci
        dzial personalny firmy lub ksiegowosc, poprostu zadzwon.
        Zasilek rehabilitacyjny, po 180 dniach zwolnienia wyplaca tylko ZUS.

Pozdrawiam!
    • isbel Re: Wyplata- ZUS czy pracodawca 04.11.06, 11:22
      Sprawa jest prosta od 33 dnia zwolnienia płaci Zus. U mnie podobnie za 10
      października zapłaciła mi jeszcze firma za 2 Zus 11.10 i 12.10 (bo tak kończyło
      mi się zwolnienie) a teraz od 13.10 do 09.11 płaci już tylko Zus i tak przez
      182 później trzeba sie martwić i wystąpić o świadczenie rehabilitacyjne (dziwna
      nazwa dla ciężarnej) żeby dalej płaCILI 100%
    • julia78 Re: Wyplata- ZUS czy pracodawca 04.11.06, 12:14
      Jestem w podobnej sytuacji. Mój zakład pracy zatrudnia mało osób, więc pieniądze
      wypłaca mi teraz ZUS (po przekroczeniu 33 dni zwolnienia lekarskiego)Część
      pieniędzy jaka wpłynęła na Twoje konto to wypłata pracodawcy za przepracowane
      dni w danym miesiącu rozliczeniowym - resztę dostaniesz z Zusu przekazem
      pocztowym. Jest to cholernie kłopotliwe - przynajmniej dla mnie, bo do tej pory
      dostawałam zawsze wypłatę w tym samym terminie, a teraz muszę czekać aż ZUS
      łaskawie wypłaci i w rezultacie nic nie można zaplanować bo nie wiadomo kiedy
      kasa wpłynie (mają ustawowo na to 30 dni - tak mi się wydaje)
    • raila2 Re: Wyplata- ZUS czy pracodawca 04.11.06, 18:53
      U mnie identyczna sytuacja, mała firma po 33 dniach chorobowe wypłaca ZUS,
      szkoda tylko, że czeka się tak długo na tą kasę u mnie przyszła dokładnie po
      miesiącu.
      • julia78 Re: Wyplata- ZUS czy pracodawca 04.11.06, 19:16
        Przytrzymują kasę jak tylko długo mogą ;-( Ja tez dokładnie po 30 dniach dostałam...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka