Dodaj do ulubionych

Urlop wypoczynkowy w całości za 2007 rok??

07.11.06, 14:11
Witam.
Mam pytanie odnośnie obowiązujących przepisów.
Otórz 14 listopada kończy mi się urlop macierzyński, potem do 8 stycznia będę
przebywać na urlopie wypoczynkowym. Od 9 stycznia planowałam iść na urlop
wychowawczy ale...
Jeśli urlop wypoczynkowy za 2006 rok będę mieć w styczniu to czy jest możliwe
abym mogła wybrać po nim również urlop wypoczynkowy za 2007 rok w pełnym
wymiarze 26 dni?? i dopiero później wychowawczy??
Jeśli wiecie coś na ten temat to bardzo proszę o odpowiedź.
pozdrawiam serdecznie
Obserwuj wątek
    • izasia Re: Urlop wypoczynkowy w całości za 2007 rok?? 07.11.06, 17:33
      Witaj!
      Ja dokładnie własnie tak zrobiłamsmileWykorzystałam urlop wypoczynkowy za
      następny rok i dopiero potem przeszłam na urlop wychowawczy.
      Tylko moja koleżanka-z tej samej pracy co ja tylko z innego działu po
      macierzyńskim wróciła do pracy i za jakis czas chciała iśc na urlop wychowawczy
      (miał jeszcze możliwość bo jej synek nie skończył wtedy jeszcze 4 latek)i
      poszła troszkę na zwolnienie lekarskie po czym w styczniu złozyła wniosek o
      cały urlop...uprzedzając że potem idzie az do września na urlop
      wychowawczy.Niestety dyrektor nie wyraził zgody na urlop i musiała pójśc
      bezpośrednio na wychowawczy.Tak więc straciła na urlopie wypoczynkowym bo po
      powrocie do pracy miała tylko kilka dni...a nie 26.
      Tak więc nie wiem od czego to zależy.Ja wykorzystałam urlop w całości.
      Pozdrawiam
      Iza
      • lilithh Re: Urlop wypoczynkowy w całości za 2007 rok?? 08.11.06, 11:18
        Jeśli urlop wypoczynkowy jest wykorzystywany BEZPOŚREDNIO po macierzyńskim
        (tzn. nie było żadnej, nawet 1-dniowej przerwy na opiekę, zwolnienie lekarskie
        itp) to na wniosek pracownicy pracodawca zobowiązany jest udzielić pełnego
        wymiaru urlopu bieżacego (jesli więc rzecz dzieje sie w 2007 roku - to za cały
        2007 rok).

Jesli jakakolwiek przerwa była - pracodawca nie musi zgodzić się na
        wykorzystanie urlopu w terminie wskazanym przez pracownicę sad
        • ziutuk Re: Urlop wypoczynkowy w całości za 2007 rok?? 09.11.06, 16:24
          Lilithh,
          dziękuję Ci bardzo za informację. Jeśli byś jeszcze mogła mi podać ustawę lub
          paragraf... byłabym Ci ogromnie wdzięczna.
          Czyli po wykorzystaniu urlopu wypoczynkowego za 2005 i 2006 rok bez
          jakichkolwiek przerw po urlopie macierzyńskim pracodawca nie ma prawa odmówić
          mi całości za 2007 rok- nawet jeśli cały ten tok zamierzam być na urlopie
          wychowawczym?
          Z góry dziękuję za odpowiedź
          • lilithh Re: Urlop wypoczynkowy w całości za 2007 rok?? 10.11.06, 02:03
            >Czyli po wykorzystaniu urlopu wypoczynkowego za 2005 i 2006 rok bez
            > jakichkolwiek przerw po urlopie macierzyńskim pracodawca nie ma prawa odmówić
            > mi całości za 2007 rok- nawet jeśli cały ten tok zamierzam być na urlopie
            > wychowawczym?

Tak. Pod warunkiem wszakże, że wykorzystywanie urlopu za 2006r. zakończy sie juz
            w 2007 - wtedy urlop za 2007 rok automatycznie staje sie urlopem bieżącym. twoja
            chęć skorzystania później z urlopu wychowawczego nie ma tytaj nic do rzeczy.

Odpowiedni paragraf z kodeksu pracy:
            art. 163 § 3. Na wniosek pracownicy udziela się jej urlopu bezpośrednio po
            urlopie macierzyńskim; dotyczy to także pracownika-ojca wychowującego dziecko,
            który korzysta z urlopu macierzyńskiego.

co prawda w tym przepisie nie jest napisane wprost, ze chodzi o cały nalezny
            urlop, zarówno zaległy jak i bieżacy - ale wszelkie dostępne mi fachowe
            interpretacje przepisów, jak i orzecznictwo sądowe nie pozostawiają w tej
            kwestii cienia watpliwosci.

Jesli pracodawca odmawia Ci prawa do tego urlopu, zazwyczaj bardzo pomocnym
            posunięciem jest zwrócenie sie z uprzejmą PISEMNą prośbą o podanie podstawy
            prawnej uzasadniajacej odmowę (bardzom ciekawa, co napisze w odpowiedzi smile
    • kotaa Re: Urlop wypoczynkowy w całości za 2007 rok?? 14.11.06, 12:45
      Wiecie, co? Tak naprawdę śledzę takie wątki już od dawna, bo mnie też to
      interesuje, ale nie wydaje mi się, żeby pracodawca się zgodził na wykorzystanie
      w tej sytuacji urlopu za cały 2007 rok skoro zamierzasz pójść na wychowawczy.
      Napiszcie coś konkretnie, może macie jakieś konkretne paragrafy, albo
      dzwoniłyście do PIP?
      • lilithh Re: Urlop wypoczynkowy w całości za 2007 rok?? 14.11.06, 15:40
        Nie, nie dzwoniłam do PIP smile))

Prawdę powiedziawszy nie odczuwam takiej potrzeby - Od 12 lat zajmuję się
        ZAWODOWO prawem pracy - i zapewniam Cię, że jesli już się na jakiś temat
        wypowiadam, to WIEM CO PISZĘ.

W opisanej wyżej sytuacji pracodawca nie ma nic do gadania - jesli ulrop jest W
        CIĄGŁOŚCI i bezpośrednio po macierzyńskim, pracodawca MA OBOWIĄZEK udzielić go
        w całości, niezależnie od tego czy pracownica ma zamiar później wrócić do
        pracy, pójsć na wychowawczy, czy np. zwolnić sie i wyjechać do Honolulu.
        • renata985 Re: Urlop wypoczynkowy w całości za 2007 rok?? 14.11.06, 15:43
          tak zgadza się ale weż pod uwagę ze ona chce "wybrać" zaliczkowo urlop za 2007
          roku jeszcze w 2006 po wykorzystaniu tego za 2006 a wtedy to dobra wola
          pracodawcy czy sie zgodzi znawco prawa pracy
          • lilithh Re: Urlop wypoczynkowy w całości za 2007 rok?? 14.11.06, 16:38
            ???

cytat z pierwszego postu założycielki watku:
            >Otórz 14 listopada kończy mi się urlop macierzyński, potem do 8 stycznia będę
            przebywać na urlopie wypoczynkowym<

a więc chce wybrać urlop za 2007 rok w 2007 roku. Gdzie tu widzisz
            jakiś "zaliczkowe wybieranie"?

• anika99 Re: Urlop wypoczynkowy w całości za 2007 rok?? 14.11.06, 19:16
            nie dobra wola a obowiązek
            jak pracownica chce to musi pracodawca udzielić
            • ziutuk Re: Urlop wypoczynkowy w całości za 2007 rok?? 15.11.06, 12:37
              Dziewczyny,
              dziękuję bardzo za wszelkie informacje.
              Podbudowana słowami Lilithh zadzwoniłam do kadr i rzeczywiście okazało się, że
              bez problemu przysługuje mi urlop wypoczynkowy za 2007 rok. smile)))))
              Dodam jeszcze że zaznaczyłam kadrowej ( duża międzynarodowa firma - więc musi
              być taka osoba dobrze zorientowana w prawie pracy)iż potem planuję urlop
              wypoczynkowy. Słowa kadrowej: "Nie ma to wpływu na urlop wypoczynkowy".
              I tym oto sposobem do 13 lutego będę na urlopie.
              Najważniejsza rzecz dla dziewczyn, które chcą tak samo postąpić: jeśli w 2006
              roku kończy wam się urlop macierzyński, NIE WYBIERAJCIE opieki nad dzieckiem-
              przekażcie ją mężowi- niech się chłopina cieszy z dwóch ustawowo wolnych dni od
              pracy smile, mój tak zrobił. Wybrana przez was opieka zablokuje taką możliwość.
              Jeszcze raz wszystkim dziękuję i pozdrawiam
              Gośka
              • anika99 Re: Urlop wypoczynkowy w całości za 2007 rok?? 15.11.06, 12:57
                oo
                z ta opieką to dzięki
                nie wiedziałam
              • ziutuk Re: Urlop wypoczynkowy w całości za 2007 rok?? 15.11.06, 17:22
                Dodam jeszcze że zaznaczyłam kadrowej ( duża międzynarodowa firma - więc musi
                > być taka osoba dobrze zorientowana w prawie pracy)iż potem planuję urlop
                > wypoczynkowy. Słowa kadrowej: "Nie ma to wpływu na urlop wypoczynkowy".

wychowawczy oczywiście miał być
    • tonia2005 Re: do lilithh - prośba 20.11.06, 15:42
      Mam problem, czy mogę się z nim zwrocić do ciebie na priva?
      • lilithh Re: do lilithh - prośba 20.11.06, 20:16
        jasne.
        Jeśli problem jest z dziedziny prawa pracy, postaram się pomóc.
        • tonia2005 Re: do lilithh - prośba 04.12.06, 15:50
          Wczoraj mi się skonczył urlop macierzyński i od dziś jestem na urlopie wypoczynkowm
          aż do 10 lutego z tym, że 2 dni opieki w tym roku sobie odpuściłam tak jak radziła lilith. Dziękismile.
        • pszachna Re: do lilithh - prośba 04.12.06, 16:41
          jeżeli możesz to napisz jak wyglądałaby moja sytuacja gdybym:
          po macierzyńskim wykorzystała 15 dni urlopu z 2007, a od lutego do października
          była na urlopie wychowawczym. Czy po powrocie do pracy należałyby mi się te
          pozostałe 11 dni z urlopu wypoczynkowego (26-15), czy już nie mogłabym na nie
          liczyć jako, że nie pracowałam przez pół roku.....
          z góry dziękuję. pozdrawiam Anka
          • lilithh odpowiedź 04.12.06, 19:23
            Przebywanie na urlopie wychowawczym obniża wymiar przysługującego urlopu
            wypoczynkowego o 1/12 za każdy pełny miesiąc urlopu wychowawczego.
            Na półrocznym wychowawczym tracisz więc 13 dni wypoczynkowego (przy załozeniu
            ze pełny wymiar to 26).

Jesli więc przed pójściem na urlop wychowawczy nie wykorzystasz całego urlopu
            wypoczynkowego przysługującego za dany rok, to po powrocie niestety nie
            będziesz juz miała prawa do proporcjonalnej części urlopusad.

Dlatego warto wykorzystać ten urlop wcześniej...

• pszachna Re: odpowiedź 05.12.06, 10:09
              dziękuję bardzo za szybką odpowiedź. Bardzo mi pomogłaś.
              pozdrawiam Anka
            • mandziola Re: odpowiedź 05.12.06, 21:44
              Czy to oznacza, że jeżeli będę na wychowawczym trzy pełne miesiace w 2007 roku
              (styczeń - 31 marzec), to też zmniejszy mi sie urlop wypoczynkowy o te 1/12 za
              każdy pełny miesiąc (czyli prawi o tydzień) ?
              • lilithh Tak.n/t 06.12.06, 01:00

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka