Dodaj do ulubionych

abonament RTV

10.11.06, 12:05
Czy płacicie abonament RTV?
Ja zalegam za jakieś 4 czy 5 miecsięcy i właśnie dostałam wezwanie do zapłaty.
Wkurza mnie to, bo płacę za kablówkę, oglądam głównie TVN i discovery.
Co mogą mi zrobić jak nie zapłacę?smile))
Obserwuj wątek
    • sylwia06_73 Re: abonament RTV 10.11.06, 12:08
      Idz wymelduj na poczcie.Powiedz ze ci telewizor sie popsul i nie stac cie
      narazie na nowy.Bedziesz miala swiety spokoj
      • koala500 Re: abonament RTV 10.11.06, 12:10
        Ciekawa tylko jestem czy nie mają możliwości sprawdzenia tego że opłacam
        kablówkę, przecież gdyby faktyczni mi się zepsuł to bym jej nie opłacała...
    • olamad Re: abonament RTV 10.11.06, 12:10
      Ja nie płacę już od kilku lat. Na początku przychodziły jakieś wezwania do
      zapłaty, a teraz cisza.. Gdzieś czytałam, ze obowiązek płacenia abonamentu RTV
      nie jest usankcjonowany ustawowo - a jako kolejny podatek MUSI. Wygląda ze to
      prawda, bo jestem przekonana, ze nasze kochane państwo gdyby tylko miało taką
      możliwość, to by należne sobie płatności dawno ściągnęło..
    • koala500 Re: abonament RTV 10.11.06, 12:13
      Intryguje mnie to że oni tylko PROSZĄ o zapłatę, nie straszą żadnym
      komornikiem, windykacją ani innymi konsekwencjami, bardzo łagodne i grzeczne
      jest to pismo...
      • olamad Re: abonament RTV 10.11.06, 12:23
        To chyba jasne, że to czyste naciągactwo??
    • sylwia06_73 Re: abonament RTV 10.11.06, 12:16
      Chodzi ci o kablowke czy abonament RTV bo to jest różnica.Jak kablowka a nie
      chcesz to zaleglosci splac i wymelduj w siedzibie lub telefonicznie a jak
      abonament to zrob tak jak pisalam przedtem
      • koala500 Re: abonament RTV 10.11.06, 12:19
        Za kablówkę płacę bo założyłam ją sobie dobrowolnie i faktycznie z niej
        korzystam.
        Nie płacę za abonament.
    • sylwia06_73 Re: abonament RTV 10.11.06, 12:21
      do Twojego domu nie ma prawa bez nakazu wejsc nawet Policja a co dopiero jakas
      rajfura nie wiadomo skad masz prawo nikogo nie wpuscic to jak cos sprawdza?
    • mynia_pynia Re: abonament RTV 10.11.06, 12:56
      Ja mam LCD - ale żebym się chwaliła, ale mówię wszystkim że mam duży
      monitor smile, a szczególnie że często podłączam do niego kompa i sobie gram, albo
      filmy oglądam.
      Mam cyfrę + (to też nie piszę żeby się chwalić) i nie widzę podstawy, aby płacić
      coś jeszcze !!!
      • beata985 Re: abonament RTV 10.11.06, 13:37
        no to Was pocieszęwink
        ma wejsć prawo, że fiskus będzie ściągał, tzn. komornik z US.
    • wieczna-gosia Re: abonament RTV 10.11.06, 13:47
      my w ogole mamy ieszkanie po leciwej pani, ktora z placenia byla zwolniona. Ze
      jest cos takeigo jak abonament dotarlo domnie jakis rok temu smile) wczesniej
      widzialam te konkursy dla abonentow, ale jakos do mnie to nie docieralo ze ja
      tez jestem abonent smile
      no wiec nie placimy, ostatnio przyszlo pismo zeby udowodnic uprawnienia do
      zwolnienia z oplat- pewnie przyjdzie jakies wezwanie- to zaplacimy smile
      • edycia274 Re: abonament RTV 10.11.06, 13:48
        mi przyszło ( tzn. do teściowej, która już tu nie mieszka) wezwanie do zapałty
        od roku 2000 do 2006. i nic nie robie z tym.
        • olamad Re: abonament RTV 10.11.06, 13:57
          I slusznie! Ja wychodzę z założenia, ze prawo nie działa wstecz. Jeśli w końcu
          uchwalą te ustawę, to wtedy dopiero zacznę płacić, bo dopiero wtedy będą mogli
          nam coś zrobić.. A swoja drogą, to skandal, że musimy płacić na telewizję,
          której wcale nie musimy oglądać!
          • mama_idalki Re: abonament RTV 10.11.06, 22:42
            Ale przecież jest ustawa o obowiązku płacenia abonamentu RTV. Nie ma tylko
            uregulowanych ustawowo możliwości ściągania należności.
          • mama_idalki Re: abonament RTV 10.11.06, 22:45
            "Opłaty abonamentowe pobiera się za używanie odbiorników radiofonicznych i
            telewizyjnych. Domniemywa się, że osoba, która posiada odbiornik radiofoniczny
            lub telewizyjny w stanie umożliwiającym natychmiastowy odbiór programu, używa
            tego odbiornika. Z obowiązku wnoszenia opłat za używanie odbiorników rtv nie
            zwalnia opłacanie rachunków za korzystanie z telewizji kablowej i z platform
            cyfrowych oraz posiadanie zestawów satelitarnych."
    • sylaba_01 Re: abonament RTV 10.11.06, 22:20
      Hmm, to można sie z tego wymiksować??? Tzn. złożyć oświadczenie na poczcie, ze telepudło padło i to wszystko??? A ja głupia zapłąciłam właśnie za cały rok, o losie!!
    • blanez16 Re: abonament RTV 10.11.06, 23:01
      Ja płacę regularnie raz na kwartał i jakież było moje zdziwienie, kiedy też
      dostałam pismo (jakieś dwa tyg. temu), że zadłużenie w opłatach, że naliczyli,
      proszą o uregulowanie etc. etc. Bardzo poważne pismo formatu A4 zadrukowane z
      obu stron. Jak się głębiej wczytałam to dotarło do mnie, że kwota przelewu
      jakiej się domagają to 3,80 (trzy złote osiemdziesiąt groszy), a uzbierało im
      się tyle przez rok, bo nieterminowe opłaty. Niezłe co ? Ja nawet nie wiem w
      jakich terminach się to płaci, więc może i wpłacałam nieterminowo. Cały ten
      list więcej kosztował...

A i jeszcze jedno - powiedzmy, że chcę się dokładac do TV publicznej, bo np.
      takie mam hobby. Ale oni biorą to ode mnie 3 razy ! Raz z książeczki
      abonamentowej, biorą z pewnością haracz od kablówki, którą opłacam i od Canału+
      który opłacam również. I to już jest k.... złodziejstwo !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka