Dodaj do ulubionych

slub jednostronny

IP: *.* 16.10.02, 07:31
moj mezczyzna jest po slubie koscielnym, oczywiscie ma juz rozwod urzedowy.chcemy sie pobrac a ja ostatnio uslyszalam ze mozemy wziasc slub w kosciele jesli bedzie to slub jednostronny..wiecie cos na ten temat?bede bardzo wdzieczna za szybkie odpowiedzipozdrawiamAgacia
Obserwuj wątek
    • Gość: Gosia_wiecznie_mŁoda Re: slub jednostronny IP: *.* 16.10.02, 08:46
      Wydaje mi sie ze slub jednostronny mozna wziac jedynie z osoba niewierzaca lub wyznawca innej religi- ale juz i tu nie jestem pewna. Z pewnoscia jednak nie moze tak byc w przypadku twoim i mezczyzny, gdyz nalezy on do wspolnoty katolickiej i obecnie znajduje sie w stanie grzechu. W tym wypadku z pewnoscia biskup (bo do niego nalezy sie zwrocic) wam odmowi. Najlepiej zreszta potwierdzic to w kurii.Gosia posiadajaca slub jednostronny ze wzgledu na brak wiary ;)
      • Gość: halina Re: slub jednostronny IP: *.* 16.10.02, 12:47
        Mnie sie tak samo wydaje jak Gosi. Sluby "jednostronne" sa dla nieiwerzacych lub wyznawcow innych religii. Teoretycznie moglibyscie powiedziec, ze maz jest niewierzacy i nie byl nawet ochrzczony (jesli byl, to musi dostarczyc swiadectwo chrztu na specjalnym "slubnym" formularzu, a takiego mu w jego parafii nie wydadza, bo wydali juz raz), ale po pierwsze to w Polsce malo wiarygodne, a po drugie chyba nie o to chodzi?
    • Gość: b.suleiman Re: slub jednostronny IP: *.* 19.10.02, 22:46
      My z mezem mielismy slub jednostronny, ale to dlatego, ze jest on wyznawca innej religii. Bylo z tym troche klopotow, ale w koncu sie udalo. Nie do konca jestem pewna czy w Waszym przypadku to bedzie mozliwe. Chyba Ci nie pomoglam.... Powodzenia
    • Gość: Paulina33 Re: slub jednostronny IP: *.* 20.10.02, 22:05
      Muszę Cię zmartwić,Twój męszczyzna według kościoła pozostaje w poprzednim związku małzeńskim a z Tobą żyje w grzechu.I nie ma mowy o żadnym ślubie kościelnym .Chyba żeby dostał rozwód kościelny-co jest bardzo trudne,ale czasami możliwe.Slub jednnostronny dotyczy tych osób,gdzie jedna ze stron jest innowiercą lub ateistą .PozdrawiamPaulina
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka