Dodaj do ulubionych

Ile za Ślub kościelny?

IP: *.* 30.12.02, 23:47
Drogie emamy, ile płacić za ślub kościelny? Niby mówią co łaska ale jakieś minimum musi byc.
Obserwuj wątek
    • Gość: glennkon Re: Ile za Ślub kościelny? IP: *.* 31.12.02, 01:17
      mysmy dali 50 zl w zaklejonej kopercie. Jakos proboszcz przy nas nie odklajal choc slub byl szczegolny bo z protestantem wiec proboszcz musial zalatwiac zgode biskupa a poza tym czesciowo po angielsku z ksiedzem nie z parafii. Ksiedzu, ktory nam dawal slub i odprawial msze wlasnie czesciowo po polsku czesciowo po angielsku wystarczyly serdeczne podziekowania mojego ojca, obrazil sie jak pytalismy sie czy on tez co laska. Moim zdaniem jak chcesz dac duzo daj jak masz opory daj ile uwazasz za stosowne. ja po slubie sie dowiedzialam ze slub kosztuje od 150 zl w gore. Ja sie po prostu nie dowiadywalam przed slubem i dalam tyle ile uwazalam za stosowne i na ile mnie bylo stac. Imysle ze pomysl z zaklejona koperta jest dobry, nie wyobrazam sobie zeby jakikolwiek ksiadz pzry tobie ja odkleil i zarzadal wiecej albo po sprawdzeniu zawartosci nie dal wam slubu albo odklepal msze albo cos w tym stylu. NIe dajcie sie zwariowac to ma byc od serca a nie obowiazkowa dziesiecina
    • Gość: mika Re: Ile za Ślub kościelny? IP: *.* 31.12.02, 06:26
      50zl?????????????????????U mnie było tak.Mała 10 tysięczna mieścina. Rozmowa z księdzem proboszczem.Ja:To ile płacimy.Ksiądz: No 10% teraz przed ślubem reszte.Ja: To ile jest te 10%?Ksiądz: 100 zlPrzed ślubem:Ja: To dopłacamy 900zl?Ksiądz: Nieeee 1000Ja: Przecież wpłaciliśmy zaliczkę.Ksiądz: No tak zaliczka 10% plus 1000.Ja: ble ble bleKsiądz: ble ble bleI tak nie zapłaciłam bo tego było już za wiele.Tylko na prowincji mogą sobie pozwolić na takie numery. Zresztą to nie jest jego najlepszy wyskok, ale ten znam z autopsji.
    • Gość: ez Re: Ile za Ślub kościelny? IP: *.* 31.12.02, 09:27
      u nas miasto 130 00010 zł *2 za akt chrztu50 zł *2 za zapowiedzi400 zł ! ksiądz100 zł organista50 zł kościelnyTata mojego męża jak zażądano 400 zł skomentował, że od studentów tyle pieniędzy i ksiądz obrażony nie wziął nic.
    • Gość: Anika Re: Ile za Ślub kościelny? IP: *.* 31.12.02, 10:22
      My zapłaciliśmy 200 zł. Daliśmy proboszczowi w kancelari kilka dni przed ślubem. szczerze mówiąc nawet nie pytaliśmy ile, daliśmy w zaklejonej kopercie i już. Organista dostał 50 zł na wystrój kościoła, chociaż nie wiem po co, bo kwiaty i tak kupiliśmy sami.Ale nie wyobrażam sobie jak można zażądac za ślub 1000 zł., To skandal. Niektórzy księża nie znają granic. Naprawdę.Ania
      • Gość: ruda Re: Ile za Ślub kościelny? IP: *.* 31.12.02, 13:35
        Spoko, spoko...My daliśmy 150 w kopercie niezaklejonej, obojętne, czy by zajrzał, ślubu i tak by udzielił. Taki typ, jeszcze się tą kasą z organistą podzielił i nie daliśmy nic na kwiaty.Ale np w sobote brali slub moi przyjaciele, wybrali kościół w centrum Krakowa i chyba kilka stówek za niego dali. A na dodatek przymierzali się do 500 zł dla księdza, który jest przyjacielem panny młodej z innej parafii i bardzo chorym człowiekiem - więc chcieli mu dac na lekarstwa. Zatem wydaje mi się, że to zależy od tego, na ile kogo stać. Pod tym kątem na to patrzcie
        • Gość: ASKAB Re: Ile za Ślub kościelny? IP: *.* 31.12.02, 15:34
          moja siostra dawała po 50 zł na zapowiedzi, księdzu 400 i powiedział że inni dają więcej, organistrze 300 tyle żąda gra z żoną - skrzypaczką (księdzu wypadało dać więcej dlatego dali 400), 50 zł dla siostry zachrystianki na kwiaty oprócz tego kupowali wino mszalne i chleb które nieśli w darze do ołtarza-młoda para z reklamówką z chlebem i winem-śmieszny widok.
    • Gość: fasola Re: Ile za Ślub kościelny? IP: *.* 01.01.03, 13:19
      ja krótkomyśmy nie dali nic i nikt nam NIC nie powiedział
      • Gość: AnetaLelonek Re: Ile za Ślub kościelny? IP: *.* 01.01.03, 14:08
        brałam ślub ponad 2 lata temu, księdzu daliśmy 200 zł, 100zł wziął skrzypek, 200 zł wystrój kościoła :)
    • Gość: AM Re: Ile za Ślub kościelny? IP: *.* 02.01.03, 22:11
      No a ja mialam to szczescie otrzymac slub "po Bozemu", czyli za darmo. Jak mowi Biblia "darmo otzrymaliscie, darmo dawajcie". Co nie znaczy, ze nie nalezy placic za usluge, ale co laska nie mniej niz... to juz przesada.amo
      • Gość: maf Re: Ile za Ślub kościelny? IP: *.* 07.02.03, 14:23
        U nas było tak. Ksiądz za nic w świecie nie chciał wziąć, aż powiedziałam, żeby się nie wygłupiał bo przecież kwiaty kosztują ( a chciałam duuużo białych róż), wstążki na ławkach też i przecież on musi zapłacić coś dodatkowo organiście i pani, która ten kościół wystroi. Poza tym ma przecież teraz też papierkową robotę (braliśmy ślub konkordatowy) i jeszcze wcześniej musiał spisać z nami protokół przedślubny. Wcisnęłam mu 300zł na siłę i do dziś mam wyrzuty sumienia, że tak mało. Przeciez miał z nami tyle zachodu i jeszcze ten wystrój kościoła (było piękniej niż sobie wymarzyłam- naprawdę), wystarczy policzyć te bukiety róż każda róża za jakieś 7-8zł a jeszcze wstążki i inne takie... Pani w USC za 5 minut(!) spisania papierków i wydanie potem aktu małżeństwa dostała 100zł bo taki mają cennik.
        • Gość: sylwiah Re: Ile za Ślub kościelny? IP: *.* 07.03.03, 13:21
          A u nas bylo tak:Zaplacilismy dwa lata temu ksiedzu 500 zl i w tym bylo wszystko wliczone - organistka i zachrystianka ale nie bylo mowy o tym zeby byly za to jakies kwiaty czy wystroj to musielismy sami dodatkowo. Zaplacilismy pare miesiecy przed slubem i prawie musielismy doplacac bo podrozalo ... ale sie laskawy ksiadz zlitowal i jako ze studenci na dziennych to sie zlitowal. ...Zdarzylo sie natomiast pol roku po naszym slubie ze para nie miala az tyle to dali tylko 300 zl - ksiadz dal im slub ale po mszy. Wyobrazacie sobie? przyszli goscie, panstwo mlodzi a ksiadz nie wystawil im nawet krzesel na srodku - mlodzi siedzieli w zwyklej lawce skonczyla sie msza i ksiadz poprosil mlodych do oltarza - skandal ale w malych miasteczkach tak jest - 40% bezrobocia a pogrzeb obecnie kosztuje 1000zl. Teraz tam nie mieszkam, tam chybabym nie mogla chodzic do kosciola w ktorym "urzeduje" taki ksiadzpozdrawiamsylwiaale rzeczywiscie w durzych miastach jest inaczej
    • Gość: Kasia_G Re: Ile za Ślub kościelny? IP: *.* 08.02.03, 09:35
      Słoneczko my za slub dalismy 150 zł. Mieszkamy w Lublinie i slub mielismy w duzym pieknym kosciele.
    • Gość: Gusiak Re: Ile za Ślub kościelny? IP: *.* 12.02.03, 10:05
      U nas obowiązywał cennik: ksiądz nam powiedział, że ślub kosztuje 250 zł (w cenę wliczone było wszystko- organista, wystrój kościoła). Nie było wcale co łaska, za co jestem wdzięczna, bo tez bym nie wiedziała ile. Dopłaciłam tylko trębaczowi (bo go koniecznie chciałam) i kupiłam świeże wstążki i bukiet na ołtarz, bo "standardowy" wystrój był trochę skromny. Jak wyglądało możesz zobaczyć na www.wegrowscy.prv.pl ;-) - to było w Bydgoszczy. W Łomży znajomi musieli zapłacić 700 zł, ale z tego co wiem, im większe miasto, tym tańszy slub :D:hello:Gusiak
      • Gość: olka4321 Re: Ile za Ślub kościelny? IP: *.* 01.03.03, 21:40
        nam tzw pani do pomocy powiedziała ze ludzie daja roznie zazwyczaj 300 zł ale i wiecej tu wymowna mina,nie było mnas na tyle stać.spytałam osobiście proboszcza bo to taka dobra dusza.powiedział ze studetów nie bedzie "obrabiał"dalismy 50 zł.we wis u mojej babci to ksiadz wycenia w zaleznosci od posiadanych hektarów i sprzetu typu traktor itp.............i wyobrazcie sobieze "slubu za pierdniecie to on nie udzieli"cytat!!!!!!!!!!
    • Gość: dorotaklatka Re: Ile za Ślub kościelny? IP: *.* 03.03.03, 21:03
      za slub koscielny nic sie nie nalezy i pamietaj nie zapytaj sie ile sie nalezy, bo nalezy sie to w sklepie za towar. nie pytasz sie i dajesz w kopercie tyle na ile cie stac np 100 zlotych jesli ksiac wymieni kwote to popros o rachunek tak masz prawo zrobic bo to datek na kosciol czyli darowizna i mozesz odliczyc od podatkuto my rozpuscilysmy kler dajac im za ich obowiazki bajaskie sumy oni maja swoje pensje i na kosciol tez dostaja jest w wawie kosciol sw anny w ktorym oficjalnie nie placi sie za sluby to sakrament ktory oni maja obowiazek udzielic, poza tym czesto ksieza jak dziewczyna jest w ciazy mowia zeby te pieniazki przeznaczyc na dziecko i to jest fair moim zdaniem. niech sie ciesza ze ludzie w tym okresie nie odwracaja sie od kosciola (nie od Boga bo to co innego)pzdr. i powodzenia na nowej drodze zycia
      • Gość: Ewunia Re: Ile za Ślub kościelny? IP: *.* 03.03.03, 22:51
        Mysmy chrzcili dzieci w Anglii. Kiedy przy zalatwianiu formalnosci probowalam podpytac proboszcza, jak to jest z datkami, to popatrzyl na mnie jak bym sie urwala z choinki :what: Tutaj po prostu przy sakramentach nie jest praktykowane dawanie jakichkolwiek datkow. Uwaza sie, ze wierni daja na tace, tyle na ile kogo stac, i to wszystko.Niby tez parafia katolicka, to samo wyznanie, ale jednak jakze rozne zwyczaje ...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka