Dodaj do ulubionych

mama a zwolnienia grupowe

IP: *.* 14.02.03, 15:59
Mam pytanie w jakich sytuacjach przy zwolnieniach grupowych mogę stracić pracę:1)będąc w ciąży2)będąc w ciąży ale na zwolnieniu3)będąc na urlopie macierzyńskim4)będąc na urlopie wychowawczym?Z góry bardzo dziękuję za odpowiedźPozdrawiamB.
Obserwuj wątek
    • Gość: Kasia_M Re: mama a zwolnienia grupowe IP: *.* 14.02.03, 16:09
      wydaje mi się że we wszystkich oprócz pkt 2 - pracodawca musi poczekać aż skończy ci się zwolnienie. Oczywiście można przedłużać takie zwolnienie do porodu - ale wtedy i tak nic nie zyskujesz bo po 30 dniach za zwolnienie płaci ZUS a nie firma, poza tym i tak zwolniona będziesz jak tylko urodzisz.
      • Gość: ddd Re: mama a zwolnienia grupowe IP: *.* 17.02.03, 15:39
        Bedac na wychowawczym
    • Gość: ddd Re: mama a zwolnienia grupowe p.s IP: *.* 17.02.03, 15:42
      p.sArt. 6 ustawy wyczerpująco wylicza osoby szczególnie chronione. Są to mianowicie: a) osoby, którym brakuje 2 lata do uzyskania wieku emerytalnego (art. 39 KP) b) kobiety w ciąży i w czasie urlopu macierzyńskiego (art. 177 KP) o ile sie nic nie zmienilo
    • Gość: arad Re: mama a zwolnienia grupowe IP: *.* 18.02.03, 11:54
      Hej mam takie pytanie?Likwidują mój zakład pracy (umowa wygasa pod koniec maja) nie wiem czy nowo powstająca w to miejsce firma podpisze ze mną umowę. W tej chwili jestem na macierzyńskim, zaraz przejdę na zaległy urlop wypoczynkowy.Panie w kadrach poradziły abym wzięła 3 lata urlopu wychowawczego, to przynajmniej będzie się to liczyć do stażu.A teraz pytanie: jeśli się okaże że nowy pracodawca chce mnie zatrudnić, czy mogę zrezygnować z wziętego urlopu wychowawczego po np. roku? a potem jeśli trzeba będzie, czy mogę wrócić na wychowawczy?zdezorientowana Psotka :bic:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka