IP: *.* 31.03.03, 19:05
11 marca wysłałam wniosek egzekucyjny do komornika(termin płatności przez pana X był na 14 lutego).Jak długo będę czekała na pieniądze?Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • Gość: mikawi Re: Komornik IP: *.* 01.04.03, 08:33
      to zależy czy komornik może wyegzekwować te pieniądze, jeśli okaże się że ex jest niewyplacalny (nie ma dochodow z tytułu otrzymywania pensji ani żadnego majatku) to komornik kieruje sprawę do ZUS, co w sumie może zająć od dwóch do kilku miesięcy.
      • Gość: Karenina Re: Komornik-do mikawi IP: *.* 01.04.03, 18:44
        właśnie dziś dostałam pismo od komornika-że egekucja jest rozpoczęta;pismo to dostał ex i jego pracodawca-który ma 7dni na podanie jego dochodów..czyli ile to wszystko będzie trwało?nie podana jest też kwota jaką otrzymam i kiedy...Możesz mi powiedzieć jak to się odbywa?
      • Gość: Karenina Re: Komornik-do mikawi IP: *.* 01.04.03, 19:52
        mama zasiała we mnie wątpliwości-czy rzeczywiście to pismo mówi o tym,że dostanę kasę.A to dlatego,że ex na sprawie o zabezpieczenie kosztó związanych z ciążą i porodem stwierdził,że stracił pracę-pokazał nawet świadectwo pracy;ale nie dostarczył zaświadczenia z urzędu pracy,że jest bezrobotny-mimo dwukrotnego wezwania(sąd wydał wyrok bez tego).Wiedząc,że ex nadal tam pracuje podałam nazwę i adres tej firmy komornikowi we wniosku egzekucyjnym-nie wiedziałam tylko,czy zwolnił się na czas "sprawy"ze mną i "robi"na czarno,czy poprzestał na lewym świadectwie...No więc pismo od komornika wygląda tak:"ZAWIADOMIENIE o zajęciu wynagrodzenia za pracę oraz wierzytelności zasiłku chorobowego i wezwanie do dokonania potrąceń".dalej-oczywiście na czyj wniosek i kto jest dłużnikiemitp.Wątpliwości mojej mamy budzi to-że niby zakład pracy jest zobowiązany dokonać potrąceń,ale ma podać wynagrodzenie ex-a i jest też pkt.4gdzie pracodawca ma natychmiast powiadomić komornika o zwolnieniu pracownika(ewentualnym)...UffffChodzi o to-czy komornik po prostu nic nie sprawdzał,czy ex tam pracuje,tylko wysłał pismo na adres firmy jaki ja podałam i teraz czeka 7dni na odpowiedź,czy ex tam pracuje czynie?czy ex jest już "sprawdzony",wszystko jest ok,a ja niepotrzebnie się martwięStrasznie namieszałam,ale bardzo Cię proszę napisz,czy mam się cieszyć,czy mama ma rację
        • Gość: mikawi Re: Komornik-do mikawi IP: *.* 02.04.03, 08:40
          niestety niewiele ci pomogę, bo nie mam pojęcia jak to wyglada w szczegółach, ale skoro dostałaś informację o rozpoczęciu egzekucji, to chyba nie ma się co martwić, pieniądze tak czy siak dostaniesz.
          • ruda_kasia Re: Komornik-do mikawi 03.04.03, 09:14
            OCzywiście, że komornik nie sprawdził. Wysyła szablonik i tyle. JAk mu
            pracodawca powie, że facet nie pracuje, to wtedy zażąda od Ciebie wskazania
            innych sposobów egzekucji (typu rachunek bankowy). Jak nic sie nie uda, to
            umorzy egzekucję i dopiero wtedy złoży wniosek do Funduszu alimentacyjnego.
    • edzieckokarenina Re: Komornik-przeczytajcie(do wszystkich) 02.04.03, 17:33
      Jeśli ktoś wie jak to wygląda(egzekucja),to proszę o odpowiedź na moje pytania-
      napisałam je wyżej do mikawi.
      Z góry bardzo dziękuję
      • edzieckokarenina Re: Komornik-przeczytajcie(do wszystkich) 03.04.03, 14:43
        dzięki za odpowiedź....ale tzn.że każdy się może sianem wykręcić!i jestem
        pewna,że tak będzie u mniesad((
        Myślałam że komornik sprawdza takiego kolesia...to bez sensu
    • carlafehr Re: Komornik - prośba do Kareniny 04.04.03, 10:13
      Cześć,

przepraszam, że ja tu z prywatą, ale mam prośbę do Ciebie, Karenino, czy
      mogłabyś mi, (a właściwie to mojej koleżance z pracy, mamie trójki dzieci,
      której sąd przyznał alimenty w wysokości 500 zł, a mąż - nie są rozwiedzeni,
      lecz nie mieszkają razem - jak dotąd nic nie zapłacił) powiedzieć jak i gdzie
      złożyć taki wniosek egzekucyjny do komornika i jak on mniej więcej powinien
      wyglądać?
      Mam nadzieję, że Twoja sprawa się w miarę szybko wyklaruje, trzymam kciuki.

MonikaS(bridgett)
      • edzieckokarenina Re: Komornik - prośba do Kareniny 04.04.03, 11:10
        Gotowe druki wniosków egzekucyjnych są u komornika(adres znajdziecie w książce
        tel.),tam zapytajcie do komornika jakiego rewiru macie złożyć wniosek(podajcie
        adres dłużnika,to Wam powiedzą).
        Zyczę powodzenia-chociaż widzę,że nawet komornik to chyba lipa...smile
        • carlafehr Re: Komornik - prośba do Kareniny 05.04.03, 13:49
          Serdeczne dzięki smile)

MonikaS
    • bea4oliv Re: Komornik 06.04.03, 12:00
      Jesli chodzi o historię egzekucji komorniczej to
      - komornik zajmuje tylko to co mu wskażesz ( pensja, konto firmy jeśli taka
      prowadzi)
      -wysyła zajęcie ( to pismo) do zakładu pracy
      -jak pacjent pracuje - zakład pracy bez zgody pacjenta potrąca to co wynika z
      zajecia, chyba że zarabia zbyt mało, wtedy pozostaje róznica pomiędzy min.
      które musi mu zostawić na życie a tym co zarabia
      - po przelaniu przez zakład pracy kwoty zajętej, komornik potraca najczęściej
      15% ( to jego wynagrodzenie) i ma 7 dni na przelanie tej kasy tobie
      -jeśli delikwent utracił pracę możesz wystapić do funduszu alimentacyjnego -
      wtedy spłaci funduszowi jak zacznie zarabiać lub jeśli odsiedzi swoje
      Tak więc komornik nie będzie sprawdzał gdzie dany delikwent pracuje i czy ma
      jakieś źródło dochodu. bardzo często "tatusiowie" pracują na czarno,lub
      zaniżają dochody żeby nie płacić. Należy im wtedy uświadomic , iż w tym kraju
      tylko za długi alimentacyne płacone przez FA sadzaja do więzienia.
      bea
      • edzieckokarenina Re: Komornik 06.04.03, 14:36
        dzięki za odpowiedzi-w tej chwili czekam co będzie dalej,ponieważ jestem na
        etapie pisma o zajęciu wynagrodzenia,które komornik skierował do zakładu pracy
        ex-a...mam dużą nadzieję,że wreszcie coś się ruszy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka