Gość: Karenina IP: *.* 31.03.03, 19:05 11 marca wysłałam wniosek egzekucyjny do komornika(termin płatności przez pana X był na 14 lutego).Jak długo będę czekała na pieniądze?Z góry dziękuję za odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mikawi Re: Komornik IP: *.* 01.04.03, 08:33 to zależy czy komornik może wyegzekwować te pieniądze, jeśli okaże się że ex jest niewyplacalny (nie ma dochodow z tytułu otrzymywania pensji ani żadnego majatku) to komornik kieruje sprawę do ZUS, co w sumie może zająć od dwóch do kilku miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karenina Re: Komornik-do mikawi IP: *.* 01.04.03, 18:44 właśnie dziś dostałam pismo od komornika-że egekucja jest rozpoczęta;pismo to dostał ex i jego pracodawca-który ma 7dni na podanie jego dochodów..czyli ile to wszystko będzie trwało?nie podana jest też kwota jaką otrzymam i kiedy...Możesz mi powiedzieć jak to się odbywa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karenina Re: Komornik-do mikawi IP: *.* 01.04.03, 19:52 mama zasiała we mnie wątpliwości-czy rzeczywiście to pismo mówi o tym,że dostanę kasę.A to dlatego,że ex na sprawie o zabezpieczenie kosztó związanych z ciążą i porodem stwierdził,że stracił pracę-pokazał nawet świadectwo pracy;ale nie dostarczył zaświadczenia z urzędu pracy,że jest bezrobotny-mimo dwukrotnego wezwania(sąd wydał wyrok bez tego).Wiedząc,że ex nadal tam pracuje podałam nazwę i adres tej firmy komornikowi we wniosku egzekucyjnym-nie wiedziałam tylko,czy zwolnił się na czas "sprawy"ze mną i "robi"na czarno,czy poprzestał na lewym świadectwie...No więc pismo od komornika wygląda tak:"ZAWIADOMIENIE o zajęciu wynagrodzenia za pracę oraz wierzytelności zasiłku chorobowego i wezwanie do dokonania potrąceń".dalej-oczywiście na czyj wniosek i kto jest dłużnikiemitp.Wątpliwości mojej mamy budzi to-że niby zakład pracy jest zobowiązany dokonać potrąceń,ale ma podać wynagrodzenie ex-a i jest też pkt.4gdzie pracodawca ma natychmiast powiadomić komornika o zwolnieniu pracownika(ewentualnym)...UffffChodzi o to-czy komornik po prostu nic nie sprawdzał,czy ex tam pracuje,tylko wysłał pismo na adres firmy jaki ja podałam i teraz czeka 7dni na odpowiedź,czy ex tam pracuje czynie?czy ex jest już "sprawdzony",wszystko jest ok,a ja niepotrzebnie się martwięStrasznie namieszałam,ale bardzo Cię proszę napisz,czy mam się cieszyć,czy mama ma rację Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikawi Re: Komornik-do mikawi IP: *.* 02.04.03, 08:40 niestety niewiele ci pomogę, bo nie mam pojęcia jak to wyglada w szczegółach, ale skoro dostałaś informację o rozpoczęciu egzekucji, to chyba nie ma się co martwić, pieniądze tak czy siak dostaniesz. Odpowiedz Link Zgłoś
ruda_kasia Re: Komornik-do mikawi 03.04.03, 09:14 OCzywiście, że komornik nie sprawdził. Wysyła szablonik i tyle. JAk mu pracodawca powie, że facet nie pracuje, to wtedy zażąda od Ciebie wskazania innych sposobów egzekucji (typu rachunek bankowy). Jak nic sie nie uda, to umorzy egzekucję i dopiero wtedy złoży wniosek do Funduszu alimentacyjnego. Odpowiedz Link Zgłoś
edzieckokarenina Re: Komornik-przeczytajcie(do wszystkich) 02.04.03, 17:33 Jeśli ktoś wie jak to wygląda(egzekucja),to proszę o odpowiedź na moje pytania- napisałam je wyżej do mikawi. Z góry bardzo dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
edzieckokarenina Re: Komornik-przeczytajcie(do wszystkich) 03.04.03, 14:43 dzięki za odpowiedź....ale tzn.że każdy się może sianem wykręcić!i jestem pewna,że tak będzie u mnie(( Myślałam że komornik sprawdza takiego kolesia...to bez sensu Odpowiedz Link Zgłoś
carlafehr Re: Komornik - prośba do Kareniny 04.04.03, 10:13 Cześć, przepraszam, że ja tu z prywatą, ale mam prośbę do Ciebie, Karenino, czy mogłabyś mi, (a właściwie to mojej koleżance z pracy, mamie trójki dzieci, której sąd przyznał alimenty w wysokości 500 zł, a mąż - nie są rozwiedzeni, lecz nie mieszkają razem - jak dotąd nic nie zapłacił) powiedzieć jak i gdzie złożyć taki wniosek egzekucyjny do komornika i jak on mniej więcej powinien wyglądać? Mam nadzieję, że Twoja sprawa się w miarę szybko wyklaruje, trzymam kciuki. MonikaS(bridgett) Odpowiedz Link Zgłoś
edzieckokarenina Re: Komornik - prośba do Kareniny 04.04.03, 11:10 Gotowe druki wniosków egzekucyjnych są u komornika(adres znajdziecie w książce tel.),tam zapytajcie do komornika jakiego rewiru macie złożyć wniosek(podajcie adres dłużnika,to Wam powiedzą). Zyczę powodzenia-chociaż widzę,że nawet komornik to chyba lipa... Odpowiedz Link Zgłoś
carlafehr Re: Komornik - prośba do Kareniny 05.04.03, 13:49 Serdeczne dzięki ) MonikaS Odpowiedz Link Zgłoś
bea4oliv Re: Komornik 06.04.03, 12:00 Jesli chodzi o historię egzekucji komorniczej to - komornik zajmuje tylko to co mu wskażesz ( pensja, konto firmy jeśli taka prowadzi) -wysyła zajęcie ( to pismo) do zakładu pracy -jak pacjent pracuje - zakład pracy bez zgody pacjenta potrąca to co wynika z zajecia, chyba że zarabia zbyt mało, wtedy pozostaje róznica pomiędzy min. które musi mu zostawić na życie a tym co zarabia - po przelaniu przez zakład pracy kwoty zajętej, komornik potraca najczęściej 15% ( to jego wynagrodzenie) i ma 7 dni na przelanie tej kasy tobie -jeśli delikwent utracił pracę możesz wystapić do funduszu alimentacyjnego - wtedy spłaci funduszowi jak zacznie zarabiać lub jeśli odsiedzi swoje Tak więc komornik nie będzie sprawdzał gdzie dany delikwent pracuje i czy ma jakieś źródło dochodu. bardzo często "tatusiowie" pracują na czarno,lub zaniżają dochody żeby nie płacić. Należy im wtedy uświadomic , iż w tym kraju tylko za długi alimentacyne płacone przez FA sadzaja do więzienia. bea Odpowiedz Link Zgłoś
edzieckokarenina Re: Komornik 06.04.03, 14:36 dzięki za odpowiedzi-w tej chwili czekam co będzie dalej,ponieważ jestem na etapie pisma o zajęciu wynagrodzenia,które komornik skierował do zakładu pracy ex-a...mam dużą nadzieję,że wreszcie coś się ruszy Odpowiedz Link Zgłoś