smx 09.01.07, 10:36 podczas koledy oraz ministranŧą? Ja planuje dac 50 zł. a ministrantą po 5 zł na głowe.Może być? Dodam że jestem spod Krakowa(wies) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
weronikarb Re: Ile dajecie w kopercie księdzu 09.01.07, 10:37 Na ile mnie stac. Najczesciej w koperte 20PLN, a ministrantom do puszki 5 lub 2 Odpowiedz Link Zgłoś
wieczna-gosia Re: Ile dajecie w kopercie księdzu 09.01.07, 10:39 u nas sie ksiedzu nie daje. jest konto, sa skarbonki w kosciele, jest ofiara podczas mszy- mozna sie wyzyc Odpowiedz Link Zgłoś
iwciab Re: Ile dajecie w kopercie księdzu 09.01.07, 10:50 Ja nie daję w kopercie tylko normalnie, po wspólnej modlitwie i rozmowie z księdzem. Daję 100zł, traktuję to jako ofiarę na rzecz parafii, a co roku jest określany cel, na który idą ofiary z kolędy, w tym roku np. na organy na chór. Dodam ze mieszkam w mieście pod Warszawą. Odpowiedz Link Zgłoś
iwciab Re: Ile dajecie w kopercie księdzu 09.01.07, 11:00 Aha, a ministranci u nas wogóle nie chodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
rene-76 Re: Ile dajecie w kopercie księdzu 09.01.07, 11:04 dziewczyny co wy tak z tymi ksiedzami-mysle ze jest jakies katolickie forum tam dopiero byscie daly sobie czadu Odpowiedz Link Zgłoś
kosheen4 Re: Ile dajecie w kopercie księdzu 09.01.07, 11:08 ja bym najchętniej podjęła czarnego jakąś kawą tudzież posiłkiem a ministrantom dała po piątaku. oni w tym całym interesie mają najmniej komfortowe miejsce, sporą część czasu przepędzają na klatce schodowej i są narażeni na - nieprzyjemne czasem - odmowy grzeszników ksiądz nie ma źle - nie wiem, przypuszczam że dostaje jakąś pensję (ktoś wie?) i tak sobie myślę - powiedzmy 8h kolędy. na mieszkanie przeznacza cirka 20 minut, przynajmniej tak jest w blokowisku, z czasów kiedy żyli dziadkowie pamiętam, że kolęda odprawiana w domach w małym miasteczku trwała dłużej, ale w mieście wygląda to trochę taśmowo. więc mniej więcej 3 mieszkania na godzinę, powiedzmy że 24 w ciągu jednego dnia. nigdy nie było mowy o tym (a może nie słyszałam) żeby te pieniądze które wkłada się do koperty miały iść na jakiś zbożny cel, chociaż przyznaję, że moja parafia, prowadzona przez pallotynów aktualnie jest na etapie wykańczania kościoła i nie wiem, czy księżulo weźmie do kieszeni - akurat ci księża z proboszczem na czele wydają się bardzo oddani sprawie. w dodatku w gazetce parafialnej z końca roku przedstawili przychody i rozchody parafii (nowy dach kościoła, ławki itp., plus plany inwestycyjne na przyszły rok). mimo wszystko, moja heretycka świadomość, składając do kupy godziny i szacowane sumy, podszeptuje mi że ksiądz ma zysk całkiem niezły, pomiędzy 500 a 1200 złotych jednego dnia (biorę tutaj szacunkowo zawartość koperty od 20 do 50zł). a parafia jest spora. dla mnie 50 złotych to spory wydatek, chociażby opłacenie internetu przez miesiąc. dlatego stawiałabym na podjęcie księdza bez wręczania koperty, jednak moi domownicy są bardziej tradycyjni w tej kwestii - czarny z kropidłem dostanie fioletowo-różowy banknocik Odpowiedz Link Zgłoś
wieczna-gosia Re: Ile dajecie w kopercie księdzu 09.01.07, 11:13 u nas sam ksiadz odmawia- nie to ze ja jestem wredna i kutwa. Jak nam nastal na probostwie- zaczal lazic z karteczka z numerem konta- jak mu ktos chcial wcisnac koperte to dawal karteczke. Pewnie i tak starowniki swoje wiedza i ksiezom do kieszeni daja. Ja nie Odpowiedz Link Zgłoś
kosheen4 Re: Ile dajecie w kopercie księdzu 09.01.07, 11:22 wieczna-gosia napisała: > u nas sam ksiadz odmawia- nie to ze ja jestem wredna i kutwa. Jak nam nastal na > probostwie- zaczal lazic z karteczka z numerem konta- jak mu ktos chcial wcisna > c > koperte to dawal karteczke. i to jest moim zdaniem bardzo w porządku rozwiązanie. ksiądz idzie z czasem, postępem, osiągnięciami wpłata na rzecz parafii wytrąciłaby wszystkim niedowiarkom, w tym i mi, argument, że ładuje sobie do kieszeni. Pewnie i tak starowniki swoje wiedza i ksiezom do > kieszeni daja. Ja nie na staruszki są sposoby, na przykład zalecenie żeby zawartość koperty wrzucić do skarbonki kościelnej - na ogół opisanej na co przeznaczone są środki (przynajmniej u nas). swoją drogą, w tym roku kolęda może być trudna zważywszy na aktualne zawirowania na scenie kościelnej. księża zapewne niejeden raz spocą się pod sutanną Odpowiedz Link Zgłoś
janka007 Re: Ile dajecie w kopercie księdzu 09.01.07, 17:20 Księdzu nic nie daję, a ministranta nigdy do nas nie przychodziła. Odpowiedz Link Zgłoś