Dodaj do ulubionych

Zadłużenie mieszkania -odp. wszyscy zameldowani ?

29.03.07, 12:37
Witam, mam taki przypadek: dziewczyna jest zameldowana w mieszkaniu
(spółdzielczym) swoich rodziców. Nie mieszka w nim już od kilku lat, ale
meldunek pozostał. W międzyczasie mieszkanie zostaje zadłużone. Teraz ona
dostaje informacje od komornika o wszczęciu postępowania egzekucyjnego i
konieczności spłaty 1/4 długu. Można się jakoś wybronić ?
Obserwuj wątek
    • 12eb Re: Zadłużenie mieszkania -odp. wszyscy zameldow 29.03.07, 12:49
      po pierwsze meldenek nie jest tożsamy z własnością i nie stanowi podstawy do
      objecia egzekucją
      czyje jest mieszkanie? kto jest właścicielem na dzień dzisiejszy?
      co to za dług ? pewnie czynsz
      jeżeli mieszkanie jest tylko spóldzielcze czy włąścicielm jest spółdzielnia
      odpowiadaja członkowie spółdzielni weymienieni w przydziale mieszkania
      jeżeli spółdzielczo-własnościowe osoby włąscicele które te mieszkanie wykupiły
      od półdzielni
      za mało danych aby odpowiedzieć
      a czemu 1/4 długu? co jest w tytule egzekucyjnym?
      • pr20 Re: Zadłużenie mieszkania -odp. wszyscy zameldow 29.03.07, 19:28
        MIeszkanie spółdzielcze - właścicielami są najprawdopodobniej rodzice.
        Tyttułu egzkucyjnego nie widziałem - ale podobno chodzi o zadużenie mieszkania
        (czynsz etc). 1/4 sumy ponieważ w mieszkaniu zameldowane są cztery osoby...
        Wszystko wsazuje na to, że mamy do czynienia z sytuacja w której rodzice i
        dzieci zostali pociągnieci do odpowiedzialność solidarnie, chociaż jedno z
        dzieci już od kilku lat nie mieszka z rodzicami.
        • 12eb Re: Zadłużenie mieszkania -odp. wszyscy zameldow 30.03.07, 09:29
          bardzo ogólnie
          jak spółdziecze więc jest na przydziale - główny lokator- członek spółdzielini
          i od powiniern byc adresatem roszczeń z tytułu długu
          jak nie mieszka więc powinna sie wymeldowac (jak ma swoje mieszkanie) ,
          mieszkanie spółdzielcze nie podlega dziedziczeniu więc chociażby dzieci nie
          przejmują długów
          spółdzielnia przekazując zadłużenie do komornika przekazała pewnie liste posób
          zamieszkujących (zgodnie z info w spółdzielni) i komornik nie wyakzujac
          wiekszego zaangażowania kto jest rzeczywistym dłużnikiem rozesłał pismo do
          wsystkich - standart niestety
          dłużnik - członek spółdzielni , jeżeli osoba X nim nie jest to nie odpowiada za
          dług i tyle
          a pism poleconych nie odbierać
          • iberka no cóż 04.04.07, 09:17
            mnie adwokat powiedział,że musze płacić nawet jak tam nie mieszkam, ale jestem
            zameldowana, bo odp za ten dług. Mieszkanie było na moja mamę,ale już jest
            spółdzielni , bo ona stracia członkostwo. Ja mam przez to mnóstwo kłopotów,
            blokady konta , komornika w domu etc, bo tylko jaten dug spłacałam. A Wy
            piszecie,że nie muszę? Zatem jak jest?
    • jackoski1 Re: Zadłużenie mieszkania -odp. wszyscy zameldow 19.04.07, 00:23
      jesli masz problem ze splata zadluzenia ,zadzwon pomoge rozwiazac ten problem
      606963332

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka