krzycha8 22.04.07, 10:01 Proszę o poradę: w pracy naruszyłam prawa kodeksu pracy (jestem w 6 miesiącu ciąży) ze zwolnienie przed ujawnieniem afery spowoduje ze sprawa ucichnie, czy prawio działa wstecz i co mi grozi-proszę o pomoc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lilithh Re: Porada prawna 23.04.07, 11:50 To zależy, co przeskrobałaś - jeśli to drobiazg, to zapewne otrzymasz upomnienie jub nagane z wpisaniem do akt (może to mieć wpływ np. na prawo do 13 pensji, albo wysokość podwyżki w przyszłości jeśli w twoim zakładzie jest to praktykowane). Jeśli jednak to coś poważnego, to niestety ciąża nie chroni cię przed zwolnieniem...: KODEKS PRACY: Art. 52. § 1. Pracodawca może rozwiązać umowę o pracę bez wypowiedzenia z winy pracownika w razie: 1) ciężkiego naruszenia przez pracownika podstawowych obowiązków pracowniczych, 2) popełnienia przez pracownika w czasie trwania umowy o pracę przestępstwa, które uniemożliwia dalsze zatrudnianie go na zajmowanym stanowisku, jeżeli przestępstwo jest oczywiste lub zostało stwierdzone prawomocnym wyrokiem, 3) zawinionej przez pracownika utraty uprawnień koniecznych do wykonywania pracy na zajmowanym stanowisku. § 2. Rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia z winy pracownika nie może nastąpić po upływie 1 miesiąca od uzyskania przez pracodawcę wiadomości o okoliczności uzasadniającej rozwiązanie umowy. § 3. Pracodawca podejmuje decyzję w sprawie rozwiązania umowy po zasięgnięciu opinii reprezentującej pracownika zakładowej organizacji związkowej, którą zawiadamia o przyczynie uzasadniającej rozwiązanie umowy. W razie zastrzeżeń co do zasadności rozwiązania umowy zakładowa organizacja związkowa wyraża swoją opinię niezwłocznie, nie później jednak niż w ciągu 3 dni. Art. 177. § 1. Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie ciąży, a także w okresie urlopu macierzyńskiego pracownicy, chyba że zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia z jej winy i reprezentująca pracownicę zakładowa organizacja związkowa wyraziła zgodę na rozwiązanie umowy. Ponadte jeśli przewinienie jest b. poważne pracodawca może cię pozwać do sądu (np. o odszkodowanie) Odpowiedz Link Zgłoś