Dodaj do ulubionych

prawa pracownika

03.06.03, 13:06
Sprawa jest dość skomplikowana, ale wierzę, że mi pomożecie. Otóż pracuję w
szpitalu na etacie tzw. rezydenckim- oznacza to, że moją pensję ustala i
wypłaca minister zdrowia. Ale umowę o pracę mam identyczną jak pracownicy
etatowi. Dyrektor szpitala zwraca częściowe koszty wyjazdów pracowników na
szkolenia, ale w styczniu wydał zarządzenie, że nie będzie zwracał kosztów
szkoleń rezydentów. Pytanie pierwsze: Czy miał prawo wydać takie zarządzenie?
Sprawa druga- jadę na sympozjum, które sporo kosztuje, nie jest to szkolenie
specjalizacyjne (to apropos zarządzenia). Szpital refunduje częsciowo koszty
tegoż sympozjum mojemu szefowi, a mnie nie, ponieważ jak powiedział mi pan
wicedyrektor jako rezydent nie mam żadnych praw. Szukałam na stronie
ministerstwa zdrowia ustawy o rezydentach i nie ma tam ani słowa o tym, że
rezydent jest poza prawem. No i sprawa umowy o pracę- też nie ma tam ani
słowa o tym, że nie mam żadnych praw. Aha, szpital nie miał nakazu
zatrudnienia mnie, zrobił to z własnej i nieprzymuszonej woli.
Proszę o pomoc, bo sprawa mnie męczy- dzieje mi się niesprawiedliwośc, czy
nie?
Obserwuj wątek
    • paulinapaulinapaulina Re: prawa pracownika 06.06.03, 15:52
      Rzeczywiście z lekarzami rezydentami bywają kłopoty. Lekarz rezydent jest
      zatrudniony na podstawie umowy o pracę w szpitalu, przychodni ...etc., jest
      więc pełnoprawnym pracownikiem i powinien korzystać ze wszystkich praw
      przysługujących pracownikom. Tymczasem, dyrektorzy placówek służby zdrowia nie
      traktują ich jako swoich pracowników. Poddają w wątpliwość ich uprawnienia
      między innymi co do czasu pracy (powinni pracować zgodnie z przepisami ustawy o
      zoz, a pracują o wiele dłużej ), uważają, że do lekarzy rezydentów nie stosuje
      się postanowień zakładowych układów zbiorowych (co przejawia się w pozbawianiu
      ich np. trzynastek). Taki stan jest oczywiście nieprawidłowy. Nieporozumienia,
      moim zdaniem, wynikają z faktu, że wynagrodzenie tychże lekarzy nie obciąża
      kieszeni szpitali, przychodni ... tylko pochodzi z Ministarstwa Zdrowia...
      Gdyby traktować to jedynie w kategoriach refundacji wynagrodzenia lekarskiego
      (czy jakkolwiek inaczej to nazwać) i nie kwestionować pozostałych uprawnień
      pracowniczych lekarzy rezydentów, dałoby się uniknąć takich nieprzyjemnych
      sytuacji, o których piszesz.
      Pozdrawiam.
      Paulina
      • grzalka Re: prawa pracownika 11.06.03, 13:31
        Dziękismile
        Rozmawiałam z radcą prawnym szpitala, który twierdzi, że szpital ma obowiązek
        zapewnić mi ZUS i tzw socjal, a inne prawa mnie nie dotyczą, bo nie zawierał
        takiej umowy z ministerstwem. Pytalam o podwyżkę 203 zł, którą powinni otrzymać
        wszyscy pracownicy służby zdrowia, a rezydenci w naszym szpitalu nie dostają.
        Radca zaczął mówić coś o prawie ogólnym i szczególnym, ale dla mnie to czarna
        magiasad. Chcialabym poczytać sobie jakieś ustawy, gdzie mam ich szukać? Możesz
        mi coś podpowiedzieć? Bo mam wrażenie, że mnie pracodawca robi w balona, a mam
        za małe podstawy wiedzy do polemiki
        Dzięki raz jeszcze
        • paulinapaulinapaulina Re: prawa pracownika 11.06.03, 22:26
          Z tą podwyżką o 203, a obecnie o 110 zł sama wiesz jak jest. Jej nie dostają
          również "pełnoprawni" lekarze, pielęgniarki i inni pracownicy służby zdrowia.
          Sądy Pracy w całej Polsce są zapchane sprawami o 203 zł. To długa i uciążliwa
          droga, ale wierz mi, jedyna skuteczna. Pracodawcy często liczą na to, że po
          prostu im się uda nie wypłacić. W związku z tym, jak ktoś wygra sprawę w
          sądzie, to wypłacają. A jak ktoś nie decyduje się na założenie sprawy
          pracodawcy, to prawodopodobnie nie doczeka się podwyżki nigdy. To smutne. sad

Wracając do twojej rozmowy z radcą prawnym. Samo czytanie ustawy o zoz nic Ci
          nie da. Aby polemizować, trzeba by przeanalizować Twoją umowę o pracę,
          porozumienie (czy jak to się nazwya) szpitala z ministerstwem oraz przepisy
          wewnątrzzakładowe (zuzp, regulamin wynagradzania). Niestety, przy użyciu
          przekaźników elektronicznych jest to niemożliwe. sad

Wydaje mi się, że powinnaś poszukać w swoim otoczeniu kogoś, kto udzieli Ci
          potrzebnych informacji. Bo z udzielaniem porad przez internet, to tak jak z
          leczeniem na odległość ... wink)

Pozdrawiam.
          Paulina

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka