Dodaj do ulubionych

ABC Pożyczki

06.07.07, 08:40
witam

Dzisiaj ide do banku na rozmowe w sprawie pozyczki dotyczacej zakupu
mieszkania. chce sie rozeznac co i jak. bede po raz 1 brala kredyt.
czy moze mi ktos napisac jakie pytania powinnam pani zadac by potem nie bylo
niemilych niespodzianek z ukrytymi kosztami kredytu itp?
dzieki za info
Obserwuj wątek
    • asinek68 Re: ABC Pożyczki 06.07.07, 09:49
      przede wszystkim jakie są koszty prowizji - banki liczą sobie np. za
      rozpatrzenie wniosku, za udzielenie kredytu itd. oraz jakie są koszty np.
      ubezpieczenia kredytu. Jeśli mogę coś doradzić to UWAŻNIE przeczytaj umowę
      kredytową (najlepiej weź wzór umowy do domu i na spokojnie się zapoznaj) i w
      ogóle nie wierz pracownikom banku i czytaj każdy papier, który podpisujesz.
      Niestety ludzie najczęściej nie czytają co podpisują a potem jest płacz i
      rwanie włosów z głowy a tu już po ptokach.
      • dyzurna Re: ABC Pożyczki 06.07.07, 09:57
        kurcze nie strasz. ja biore pozyczke nie w Polsce a w Belgi, francuskiego nie
        znam. angielski owszem ale zeby perfekt i cos podstepnego wywachac to juz nie sad
        o co jeszcze powinnam pytac?
        • asinek68 Re: ABC Pożyczki 06.07.07, 10:10
          teraz to ja kurcze nie wiem sad Nie znam kompletnie warunków kredytowych w
          innych krajach. Musisz chyba poszukać osobę, która tam brała kredyt i zna
          tamtejsze realia. U nas jest jeszcze koszt wyceny nieruchomości i niektóre
          banki robią to gratis a niektóre obciążają tym klienta. Ale u nas to wogóle
          tylko patrzą jak wyciągnąć kasę. Może w Belgii jest inaczej smile
          A swoją drogę nie wiedziałam, że Ty zagramanicą mieszkasz smile)
        • michalina7 Re: ABC Pożyczki 06.07.07, 10:31
          To tym bardziej weź umowę do domu i ktoś kto dobrze zna język niech dokładnie
          przetłumaczy. Gdy ja brałam kredyt kazałam sobie umowę przysłać mailem. Były
          opory, ale w końcu przesłano. Dwie godziny analizowałam punkt po punkcie, a i
          tak wszystkiego nie wychwyciłam. W punkcie przedostatnim bank napisał, ze daje
          mi kartę kredytową, o którą ja oczywiście nie prosiłam i mieć nie chciałam. Przy
          tym punkcie widniał maleńki kwadracik, który trzeba było zaznaczyć żeby karty
          NIE dostać. Gdyby ktoś dobrze umowy nie przeczytał to kartę otrzymałby
          obligatoryjnie. Za wydanie karty musiałby zapłacić. Kolejny sposób wyłudzenia
          pieniędzy. Pani w banku przy analizowaniu umowy o karcie nic nie wspomniała.
          Rada- czytaj dokładnie umowę, jezeli czegoś nie rozumiesz, proś w banku o
          wyjaśnienie.
          • asinek68 Re: ABC Pożyczki 06.07.07, 11:26
            michalina7 napisała:

> To tym bardziej weź umowę do domu i ktoś kto dobrze zna język niech dokładnie
            > przetłumaczy. Gdy ja brałam kredyt kazałam sobie umowę przysłać mailem. Były
            > opory, ale w końcu przesłano.

Świeta racja! Tym bardziej, że ukryte koszty których się boisz muszą być podane
            w umowie kredytowej.
      • majka003 Re: ABC Pożyczki 06.07.07, 12:01
        Przede wszystkim ile bank potrzebuje do uruchomienia kredytu....Ja juz jestem
        po i wielkim zdziwieniem dla nas było kiedy bank oswiadczył iż do uruchomienia
        kredytu potrzebna jest gotówka w wys. 2000 zł dla banku
        (prowizja,ubezp.mieszkania,ubezp.wpisu do hipoteki,itd.)nastepnie zapytaj czy
        jest okres karencji,tzn. przez dwa lata czy możesz spłacać np.tylko odsetki lub
        kiedy możesz zacząć wczesniejszą spłatę kredytu aby uniknąć dodatkowych
        odsetek. Jeżeli chcesz 100% kredytu to pytaj czy bank udziela i czy udzieli
        więcej niż 100% kredytu jeżeli chcielibyście zrobić remont.
        • dyzurna Re: ABC Pożyczki 06.07.07, 12:39
          dzieki za odpowiedzi , poszperalam w necie i mam juz duzo pytan do banku. oby
          poszlo gladko smile choc dzis go wiadomo nie wezme. dopiero sie zapoznaje.
          znalazlam tez pare info tutaj-dobre i to, moze tez sie komus przyda
          dom.gazeta.pl/prawo/1,65588,3613055.html?as=2&ias=2&startsz=x
          Milena - 05.04.2006

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka