ja1ja1 14.07.07, 09:16 słyszałam zeby zrobic remont we własnościowym mieszkaniu trzeba gdzieś to zgłaszac, macie jakies informacje na ten temat. Bez naruszania konstrukcji, tylko wymiana okien, glazura, terakota,wymiana rur itp. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
noovaa Re: remont 14.07.07, 10:00 Z tego co pamiętam to nie trzeba... Ale nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
bea.bea Re: remont 14.07.07, 10:48 nie di końca jest to prawda... jesli chodzi o malowanie cekolowanie i wymiane okien...chyba że starasz sie o zwrot kosztów wymiany ...to nie musisz zgłaszac.... jak przesówasz jakąs sciane to teoretycznie musisz...ale jak cie sa siedzi nie podpieprza i blok sie nie zawali to tez nie musisz.. jesli zas chodzi o instalacje wodociągowe i wymiane kaloryferów to powinnas to zgłosić...poniewaz dostajesz ze spółdzielni prykaz o jakiej mocy kaloryfer mozesz wstawić do jakiego pomieszczenia...i jeszcze idzie za tym spuszczenie wody z pionów.... najlepiej zadzwoń do działu technicznego swojej spółdzielni i zapytaj konkretnie Odpowiedz Link Zgłoś
ja1ja1 Re: remont 14.07.07, 10:53 u mnie jest wspólnota.A mieszkanie własnościowe.Komu sie zgłasza? Odpowiedz Link Zgłoś
lila1974 Re: remont 14.07.07, 10:56 Co możesz remontować bez zawiadamiania? Wymienić baterie, zlew, wannę, w.c., parapety wewnętrzne, wytapetować lub pomalować ścianę, pomalować na dowolny kolor drzwi i okna - tylko od wewnątrz! (na zewnątrz kolorystyka stolarki musi być taka sama jak w całym budynku), wymienić wykładzinę na nową lub położyć nowy parkiet w miejsce starego, wymienić elementy wyposażenia na inne, lepsze lub droższe: np. zastąpić płytki PCV parkietem lub terakotą, wymienić wannę na natrysk, położyć terakotę lub glazurę w tych miejscach, gdzie jej nie było. Co musisz zgłosić właścicielowi budynku i staroście? Wymianę okien i drzwi zewnętrznych, przebudowę (wyburzenie lub przestawienie) ścianek działowych, wymianę wewnętrznej instalacji wodociągowej, kanalizacyjnej, elektrycznej i c.o. (także grzejników), zakładanie krat zewnętrznych na oknach, wykonanie i remont przyłączy, np. prądu, wody, telefonu, kanalizacji, ciepła. Kiedy musisz uzyskać pozwolenie budowlane? Gdy wymieniasz lub przerabiasz elementy konstrukcyjne budynku (np. przebudowujesz stropy i ściany nośne, przerabiasz dach, likwidujesz otwory okienne lub drzwiowe bądź zmieniasz ich wymiary); wykonujesz lub przerabiasz instalację gazową (zmieniasz usytuowanie gazomierza, kuchenki gazowej, termy, kotła lub przewodów gazowych); zmieniasz wygląd elewacji budynku przez: zabudowę loggii lub balkonu, dobudowanie daszka, balustrady. Cytowane za: www.okna.ynet.pl/warto%20w.htm Odpowiedz Link Zgłoś
ja1ja1 Re: remont 14.07.07, 11:00 a powiedz mi, jesli nie zgłosi się np o zmniejszeniu otworów okiennych? nie akurat ja, tylko tak pytam i okno jest wstawione mniejsze to można dostac karę? Odpowiedz Link Zgłoś